
Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
20 dekagramów
1 sztuka
1 pęczek
15 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie zielonego ryżu zacznij od ugotowania jego najważniejszego składnika, czyli ryżu. Zagotuj w garnku 500 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulion warzywny Knorr. Wsyp do niej 200 gramów długoziarnistego ryżu i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Nie przekraczaj czasu gotowania – ryż powinien być sypki. Po ugotowaniu odcedź go i odstaw na potem.

Krok 2
Pokrój dwie zielone papryki w mniejsze kawałki, np. w kostkę. Nie zapomnij usunąć gniazd nasiennych.

Krok 3
Przygotuj jeszcze jeden garnek i zagotuj w nim wodę. Sparz w niej warzywa: różyczki z dużego brokułu, kawałki zielonej papryki oraz 20 dekagramów świeżego groszku. Posiekaj pęczek natki pietruszki i wsyp do garnka. Gotuj warzywa przez 3-4 minuty, a następnie przelej zimną wodą na sicie i odsącz.

Krok 4
Następnie wsyp do miksera odsączone warzywa. Dołóż do nich 15 gramów zielonej pasty curry i 20 gramów masła. Zmiksuj całość tak, aby powstała gładka, zielona pasta.

Krok 5
Sięgnij znów po garnek z ryżem. Wlej do niego powstałą pastę warzywną i dokładnie wymieszaj. Podawaj ryż na zielono posypany świeżą natką pietruszki.


Dobra rada:
Zostało ci nieco natki pietruszki po przygotowaniu zielonego ryżu? Aby dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż na zielono
Marzysz o warzywnym daniu, które rozgrzeje Cię w chłodne dni? Ryż na zielono melduje się do usług! Jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy ryż, masło, zielona pasta curry i garść najsmaczniejszych warzyw w zielonym kolorze. Przyda ci się także mikser lub blender. Przygotuj ryż na zielono z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu!
Dla kogo?
Ryż zielony przypadnie do gustu tym z nas, którzy przepadają za gęstymi, rozgrzewającymi daniami. Spisze się idealnie, gdy pogoda za oknem nie dopisuje, a ty masz ochotę odpocząć od mięsnych dań. Świeże warzywa i aksamitny ryż – tego Ci potrzeba!
Na jaką okazję?
Ryż zielony jest doskonałym daniem obiadowym – do Ciebie należy decyzja, czy wolisz podać go rodzinie we wczesne niedzielne popołudnie, czy też uczcić nim z przyjaciółmi dopiero nadchodzący weekend. To także dobry sposób na zachęcenie najmłodszych do zielonych warzyw.
Czy wiesz, że?
Jednym z ważnych składników ryżu na zielono jest zielona pasta curry. Znalazła się w tym przepisie nie tylko ze względu na swój kolor! Jest ona łagodniejsza od czerwonej pasty curry – zawiera w sobie około 30% papryczki chili. Dzięki niej danie przyjemnie rozgrzewa, a przy tym nie parzy podniebienia.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz urozmaicać oryginalne przepisy, spróbuj dodać do ryżu na zielono inne warzywa, które mają właśnie taki kolor. Co wybierzesz – awokado, a może cukinię? Natkę pietruszki sypaną na wierzch dania możesz zamienić np. na kolendrę.