Zielony ryż – z groszkiem, papryką oraz brokułem | Przepisy.pl pixel

Ryż na zielono

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

335 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

1 pęczek

15 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie zielonego ryżu zacznij od ugotowania jego najważniejszego składnika, czyli ryżu. Zagotuj w garnku 500 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulion warzywny Knorr. Wsyp do niej 200 gramów długoziarnistego ryżu i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Nie przekraczaj czasu gotowania – ryż powinien być sypki. Po ugotowaniu odcedź go i odstaw na potem.

Ryż na zielono - Krok 1

Krok 2

Pokrój dwie zielone papryki w mniejsze kawałki, np. w kostkę. Nie zapomnij usunąć gniazd nasiennych.

Ryż na zielono - Krok 2

Krok 3

Przygotuj jeszcze jeden garnek i zagotuj w nim wodę. Sparz w niej warzywa: różyczki z dużego brokułu, kawałki zielonej papryki oraz 20 dekagramów świeżego groszku. Posiekaj pęczek natki pietruszki i wsyp do garnka. Gotuj warzywa przez 3-4 minuty, a następnie przelej zimną wodą na sicie i odsącz.

Ryż na zielono - Krok 3

Krok 4

Następnie wsyp do miksera odsączone warzywa. Dołóż do nich 15 gramów zielonej pasty curry i 20 gramów masła. Zmiksuj całość tak, aby powstała gładka, zielona pasta.

Ryż na zielono - Krok 4

Krok 5

Sięgnij znów po garnek z ryżem. Wlej do niego powstałą pastę warzywną i dokładnie wymieszaj. Podawaj ryż na zielono posypany świeżą natką pietruszki.

Ryż na zielono - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zostało ci nieco natki pietruszki po przygotowaniu zielonego ryżu? Aby dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na zielonoRyż na zielono

Marzysz o warzywnym daniu, które rozgrzeje Cię w chłodne dni? Ryż na zielono melduje się do usług! Jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy ryż, masło, zielona pasta curry i garść najsmaczniejszych warzyw w zielonym kolorze. Przyda ci się także mikser lub blender. Przygotuj ryż na zielono z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Ryż zielony przypadnie do gustu tym z nas, którzy przepadają za gęstymi, rozgrzewającymi daniami. Spisze się idealnie, gdy pogoda za oknem nie dopisuje, a ty masz ochotę odpocząć od mięsnych dań. Świeże warzywa i aksamitny ryż – tego Ci potrzeba!

Na jaką okazję?

Ryż zielony jest doskonałym daniem obiadowym – do Ciebie należy decyzja, czy wolisz podać go rodzinie we wczesne niedzielne popołudnie, czy też uczcić nim z przyjaciółmi dopiero nadchodzący weekend. To także dobry sposób na zachęcenie najmłodszych do zielonych warzyw.

Czy wiesz, że?

Jednym z ważnych składników ryżu na zielono jest zielona pasta curry. Znalazła się w tym przepisie nie tylko ze względu na swój kolor! Jest ona łagodniejsza od czerwonej pasty curry – zawiera w sobie około 30% papryczki chili. Dzięki niej danie przyjemnie rozgrzewa, a przy tym nie parzy podniebienia.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz urozmaicać oryginalne przepisy, spróbuj dodać do ryżu na zielono inne warzywa, które mają właśnie taki kolor. Co wybierzesz – awokado, a może cukinię? Natkę pietruszki sypaną na wierzch dania możesz zamienić np. na kolendrę.