
Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
20 dekagramów
1 sztuka
1 pęczek
15 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie zielonego ryżu zacznij od ugotowania jego najważniejszego składnika, czyli ryżu. Zagotuj w garnku 500 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulion warzywny Knorr. Wsyp do niej 200 gramów długoziarnistego ryżu i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Nie przekraczaj czasu gotowania – ryż powinien być sypki. Po ugotowaniu odcedź go i odstaw na potem.

Krok 2
Pokrój dwie zielone papryki w mniejsze kawałki, np. w kostkę. Nie zapomnij usunąć gniazd nasiennych.

Krok 3
Przygotuj jeszcze jeden garnek i zagotuj w nim wodę. Sparz w niej warzywa: różyczki z dużego brokułu, kawałki zielonej papryki oraz 20 dekagramów świeżego groszku. Posiekaj pęczek natki pietruszki i wsyp do garnka. Gotuj warzywa przez 3-4 minuty, a następnie przelej zimną wodą na sicie i odsącz.

Krok 4
Następnie wsyp do miksera odsączone warzywa. Dołóż do nich 15 gramów zielonej pasty curry i 20 gramów masła. Zmiksuj całość tak, aby powstała gładka, zielona pasta.

Krok 5
Sięgnij znów po garnek z ryżem. Wlej do niego powstałą pastę warzywną i dokładnie wymieszaj. Podawaj ryż na zielono posypany świeżą natką pietruszki.


Dobra rada:
Zostało ci nieco natki pietruszki po przygotowaniu zielonego ryżu? Aby dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż na zielono
Marzysz o warzywnym daniu, które rozgrzeje Cię w chłodne dni? Ryż na zielono melduje się do usług! Jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy ryż, masło, zielona pasta curry i garść najsmaczniejszych warzyw w zielonym kolorze. Przyda ci się także mikser lub blender. Przygotuj ryż na zielono z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu!
Dla kogo?
Ryż zielony przypadnie do gustu tym z nas, którzy przepadają za gęstymi, rozgrzewającymi daniami. Spisze się idealnie, gdy pogoda za oknem nie dopisuje, a ty masz ochotę odpocząć od mięsnych dań. Świeże warzywa i aksamitny ryż – tego Ci potrzeba!
Na jaką okazję?
Ryż zielony jest doskonałym daniem obiadowym – do Ciebie należy decyzja, czy wolisz podać go rodzinie we wczesne niedzielne popołudnie, czy też uczcić nim z przyjaciółmi dopiero nadchodzący weekend. To także dobry sposób na zachęcenie najmłodszych do zielonych warzyw.
Czy wiesz, że?
Jednym z ważnych składników ryżu na zielono jest zielona pasta curry. Znalazła się w tym przepisie nie tylko ze względu na swój kolor! Jest ona łagodniejsza od czerwonej pasty curry – zawiera w sobie około 30% papryczki chili. Dzięki niej danie przyjemnie rozgrzewa, a przy tym nie parzy podniebienia.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz urozmaicać oryginalne przepisy, spróbuj dodać do ryżu na zielono inne warzywa, które mają właśnie taki kolor. Co wybierzesz – awokado, a może cukinię? Natkę pietruszki sypaną na wierzch dania możesz zamienić np. na kolendrę.