Ryż z mięsem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

1121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora pokrój na krążki, paprykę na paski, a brokuły podziel na małe części.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w paski. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż do zarumienienia.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj warzywa, oprócz brokuła, i podsmaż je chwilę. Następnie wsyp ryż, podsmaż chwilę i wszystko zalej wodą.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę, około 20 minut.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Dodaj brokuły. Całość chwilę podgrzewaj i natychmiast podawaj.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Julia Mařák

    Julia Mařák , 27.03.2017

    Ja zrobiłam dokładnie jak napisano. Ilość wody jest dostateczna jeśli gotuje się pod przykryciem co jest zaznaczone w przepisie. Wybrałam jednak brązowy ryż a ten gotuje się około pół godziny więc pasuje idealnie do czasu gotowania warzyw i mięsa. Myślę że sprawdzą się tu również rodzaje ryżu używane do paelli lub risotta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krupińska

    Agnieszka Krupińska , 21.03.2017

    jestem nieco rozczarowana,1.5 wody?z ta proporcja gotowałam 1.5godziny aby odparowała,efekt zrobiła się papka,robilam według przepisu,teraz zrobiłabym nieco inaczej,ryz ugotować oddzielnie.....pozatym dodać według uznania zioła bo bez nich jest wszystko bez smaku,po małej poprawce rodzinie smakowało nawet jako papka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z mięsem i warzywamiRyż z mięsem i warzywami

Dziś na obiad soczysta wołowina w zielonej obstawie chrupiących warzyw. Ryż z mięsem i warzywami to szybka i łatwa potrawa – przygotujesz ją w jednym garnku. Sukces jego przyrządzania zależy od odpowiedniego ugotowania ryżu. Dodany do duszonego mięsa i warzyw, wchłonie ich aromaty i będzie odpowiednio miękki. Ważne, żeby gotować go pod przykryciem, z odpowiednią ilością wody. Gdy dodasz jej za dużo - ryż stanie się kleisty jak papka. Z proponowanej tu potrawy, początkowo przypominającej zupę, powstanie pyszna ryżowa potrawka. Warzywne dodatki to brokuły i por, ale możesz zaszaleć i dorzucić te, które akurat masz pod ręką, np. cukinię, seler naciowy, cebulę, marchew lub kalafior. Pilnuj tylko, aby ich nie rozgotować! Warzywa mają być al dente. To danie najlepiej smakuje na gorąco, dlatego nie zwlekaj z podawaniem. Do dzieła.