
Składniki
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora pokrój na krążki, paprykę na paski, a brokuły podziel na małe części.

Krok 2
Mięso pokrój w paski. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż do zarumienienia.

Krok 3
Dodaj warzywa, oprócz brokuła, i podsmaż je chwilę. Następnie wsyp ryż, podsmaż chwilę i wszystko zalej wodą.

Krok 4
Dodaj kostkę Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę, około 20 minut.

Krok 5
Dodaj brokuły. Całość chwilę podgrzewaj i natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z mięsem i warzywami
Dziś na obiad soczysta wołowina w zielonej obstawie chrupiących warzyw. Ryż z mięsem i warzywami to szybka i łatwa potrawa – przygotujesz ją w jednym garnku. Sukces jego przyrządzania zależy od odpowiedniego ugotowania ryżu. Dodany do duszonego mięsa i warzyw, wchłonie ich aromaty i będzie odpowiednio miękki. Ważne, żeby gotować go pod przykryciem, z odpowiednią ilością wody. Gdy dodasz jej za dużo - ryż stanie się kleisty jak papka. Z proponowanej tu potrawy, początkowo przypominającej zupę, powstanie pyszna ryżowa potrawka. Warzywne dodatki to brokuły i por, ale możesz zaszaleć i dorzucić te, które akurat masz pod ręką, np. cukinię, seler naciowy, cebulę, marchew lub kalafior. Pilnuj tylko, aby ich nie rozgotować! Warzywa mają być al dente. To danie najlepiej smakuje na gorąco, dlatego nie zwlekaj z podawaniem. Do dzieła.