Ryż z mięsem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z mięsem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora pokrój na krążki, paprykę na paski, a brokuły podziel na małe części.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w paski. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż do zarumienienia.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj warzywa, oprócz brokuła, i podsmaż je chwilę. Następnie wsyp ryż, podsmaż chwilę i wszystko zalej wodą.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę, około 20 minut.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Dodaj brokuły. Całość chwilę podgrzewaj i natychmiast podawaj.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Julia Mařák

    Julia Mařák , 27.03.2017

    Ja zrobiłam dokładnie jak napisano. Ilość wody jest dostateczna jeśli gotuje się pod przykryciem co jest zaznaczone w przepisie. Wybrałam jednak brązowy ryż a ten gotuje się około pół godziny więc pasuje idealnie do czasu gotowania warzyw i mięsa. Myślę że sprawdzą się tu również rodzaje ryżu używane do paelli lub risotta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krupińska

    Agnieszka Krupińska , 21.03.2017

    jestem nieco rozczarowana,1.5 wody?z ta proporcja gotowałam 1.5godziny aby odparowała,efekt zrobiła się papka,robilam według przepisu,teraz zrobiłabym nieco inaczej,ryz ugotować oddzielnie.....pozatym dodać według uznania zioła bo bez nich jest wszystko bez smaku,po małej poprawce rodzinie smakowało nawet jako papka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulki ryżowe z serem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z mięsem i warzywamiRyż z mięsem i warzywami

Dziś na obiad soczysta wołowina w zielonej obstawie chrupiących warzyw. Ryż z mięsem i warzywami to szybka i łatwa potrawa – przygotujesz ją w jednym garnku. Sukces jego przyrządzania zależy od odpowiedniego ugotowania ryżu. Dodany do duszonego mięsa i warzyw, wchłonie ich aromaty i będzie odpowiednio miękki. Ważne, żeby gotować go pod przykryciem, z odpowiednią ilością wody. Gdy dodasz jej za dużo - ryż stanie się kleisty jak papka. Z proponowanej tu potrawy, początkowo przypominającej zupę, powstanie pyszna ryżowa potrawka. Warzywne dodatki to brokuły i por, ale możesz zaszaleć i dorzucić te, które akurat masz pod ręką, np. cukinię, seler naciowy, cebulę, marchew lub kalafior. Pilnuj tylko, aby ich nie rozgotować! Warzywa mają być al dente. To danie najlepiej smakuje na gorąco, dlatego nie zwlekaj z podawaniem. Do dzieła.