Zapiekanka ryżowa z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
559 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

674 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 kilogram

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

20 dekagramów

2 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj i pokrój w paski, duś na wolnym ogniu pod przykryciem (podlej olejem i kilkoma łyżkami wrzącej wody).

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz ryż. Całość duś jeszcze 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z żółtym serem i jajkami.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego potrawę, piecz około 20 minut.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 5

Krok 6

Gotową zapiekankę ryżowo – warzywną udekoruj natką pietruszki, podawaj z sosem (na przykład grzybowym) i surówką.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Monika Klapczyńska

    Monika Klapczyńska , 21.02.2016

    pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak , 28.09.2015

    Bardzo smaczne danie. Wspaniały dodatek do kurczaka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ryżowa z warzywamiZapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami to nie tylko ciekawy dodatek do potraw, ale także samodzielne danie bezmięsne, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Wybierz dowolny ryż, bardziej sypki – długoziarnisty albo krótkoziarnisty. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem mleka, dzięki czemu nabierze delikatnie słodkiego smaku, a w drugim garnku przygotuj w tym samym czasie włoszczyznę do ryżowej zapiekanki, pokrojoną w paski: marchewkę, seler, korzeń pietruszki oraz por. Pomiń dodatek kapusty. Warzywa duś pod przykryciem w niewielkiej ilości wody oraz oleju, co jakiś czas sprawdzając poziom płynu. Dodaj warzywa do ryżu, duś jeszcze przez chwilę, by ich smaki się przeniknęły, a następnie przestudź i wymieszaj z jajkami oraz żółtym serem. Masę zapiecz, aż stanie się jednolita i lekko chrupiąca z wierzchu. Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z ryżem przy najbliższej okazji!

Dla kogo?

Zapiekanka z ryżem i warzywami to doskonałe danie dla smakoszy kuchni nowoczesnej i oryginalnej.

Na jaką okazję?

Zapiekanka warzywna z ryżem to propozycja bardzo uniwersalnego dania. Możecie je wykorzystać na co dzień, urozmaicając rodzinne obiady, a także zaserwować podczas domowego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się także jako lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Na świecie znajdziecie aż 25 gatunków ryżu. Spośród nich wyróżnia się ryż siewny, który znajdziemy najczęściej w naszych kuchniach - świetnie nada się również do naszego przepisu na zapiekankę z ryżu i warzyw.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka ryżowa dobrze smakuje z dodatkiem surówki, np. z marchewki i jabłka lub z białej kapusty. Sprawdzi się też serwowana z pulpetami w sosie śmietanowym albo koperkowym.