Zapiekanka ryżowa z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

551 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 kilogram

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

20 dekagramów

2 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj i pokrój w paski, duś na wolnym ogniu pod przykryciem (podlej olejem i kilkoma łyżkami wrzącej wody).

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz ryż. Całość duś jeszcze 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z żółtym serem i jajkami.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego potrawę, piecz około 20 minut.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 5

Krok 6

Gotową zapiekankę ryżowo – warzywną udekoruj natką pietruszki, podawaj z sosem (na przykład grzybowym) i surówką.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Monika Klapczyńska

    Monika Klapczyńska , 21.02.2016

    pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak , 28.09.2015

    Bardzo smaczne danie. Wspaniały dodatek do kurczaka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ryżowa z warzywamiZapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami to nie tylko ciekawy dodatek do potraw, ale także samodzielne danie bezmięsne, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Wybierz dowolny ryż, bardziej sypki – długoziarnisty albo krótkoziarnisty. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem mleka, dzięki czemu nabierze delikatnie słodkiego smaku, a w drugim garnku przygotuj w tym samym czasie włoszczyznę do ryżowej zapiekanki, pokrojoną w paski: marchewkę, seler, korzeń pietruszki oraz por. Pomiń dodatek kapusty. Warzywa duś pod przykryciem w niewielkiej ilości wody oraz oleju, co jakiś czas sprawdzając poziom płynu. Dodaj warzywa do ryżu, duś jeszcze przez chwilę, by ich smaki się przeniknęły, a następnie przestudź i wymieszaj z jajkami oraz żółtym serem. Masę zapiecz, aż stanie się jednolita i lekko chrupiąca z wierzchu. Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z ryżem przy najbliższej okazji!

Dla kogo?

Zapiekanka z ryżem i warzywami to doskonałe danie dla smakoszy kuchni nowoczesnej i oryginalnej.

Na jaką okazję?

Zapiekanka warzywna z ryżem to propozycja bardzo uniwersalnego dania. Możecie je wykorzystać na co dzień, urozmaicając rodzinne obiady, a także zaserwować podczas domowego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się także jako lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Na świecie znajdziecie aż 25 gatunków ryżu. Spośród nich wyróżnia się ryż siewny, który znajdziemy najczęściej w naszych kuchniach - świetnie nada się również do naszego przepisu na zapiekankę z ryżu i warzyw.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka ryżowa dobrze smakuje z dodatkiem surówki, np. z marchewki i jabłka lub z białej kapusty. Sprawdzi się też serwowana z pulpetami w sosie śmietanowym albo koperkowym.