Zapiekanka ryżowa z warzywami

- Krok 1Ugotuj ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
- Krok 2Warzywa umyj i pokrój w paski, duś na wolnym ogniu pod przykryciem (podlej olejem i kilkoma łyżkami wrzącej wody).
- Krok 3Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz ryż. Całość duś jeszcze 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.
- Krok 4Wymieszaj z żółtym serem i jajkami.
- Krok 5Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego potrawę, piecz około 20 minut.
- Krok 6Gotową zapiekankę ryżowo – warzywną udekoruj natką pietruszki, podawaj z sosem (na przykład grzybowym) i surówką.

Zapiekanka ryżowa z warzywami to nie tylko ciekawy dodatek do potraw, ale także samodzielne danie bezmięsne, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Wybierz dowolny ryż, bardziej sypki długoziarnisty albo krótkoziarnisty. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem mleka, dzięki czemu nabierze delikatnie słodkiego smaku, a w drugim garnku przygotuj w tym samym czasie włoszczyznę pokrojoną w paski, czyli marchewkę, selera, korzeń pietruszki oraz pora. Pomiń dodatek kapusty. Warzywa duś pod przykryciem w niewielkiej ilości wody oraz oleju, co jakiś czas sprawdzając poziom płynu. Dodaj warzywa do ryżu, duś jeszcze przez chwilę, by ich smaki się przeniknęły, a następnie przestudź i wymieszaj z jajkami oraz żółtym serem. Masę zapiecz, aż stanie się jednolita i lekko chrupiąca z wierzchu. Zapiekanka ryżowa dobrze smakuje z dodatkiem surówki, np. z marchewki i jabłka lub z białej kapusty. Sprawdzi się też serwowana z pulpetami w sosie śmietanowym albo koperkowym. Przygotuj pyszną zapiekankę przy najbliższej okazji! Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.