Zapiekanka ryżowa z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

526 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

471 osób wydrukowało

Pobierz pdf

490 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 kilogram

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

20 dekagramów

2 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj i pokrój w paski, duś na wolnym ogniu pod przykryciem (podlej olejem i kilkoma łyżkami wrzącej wody).

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz ryż. Całość duś jeszcze 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z żółtym serem i jajkami.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego potrawę, piecz około 20 minut.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 5

Krok 6

Gotową zapiekankę ryżowo – warzywną udekoruj natką pietruszki, podawaj z sosem (na przykład grzybowym) i surówką.

Zapiekanka ryżowa z warzywami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Monika Klapczyńska

    Monika Klapczyńska , 21.02.2016

    pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak , 28.09.2015

    Bardzo smaczne danie. Wspaniały dodatek do kurczaka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ryżowa z warzywamiZapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami to nie tylko ciekawy dodatek do potraw, ale także samodzielne danie bezmięsne, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Wybierz dowolny ryż, bardziej sypki długoziarnisty albo krótkoziarnisty. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem mleka, dzięki czemu nabierze delikatnie słodkiego smaku, a w drugim garnku przygotuj w tym samym czasie włoszczyznę pokrojoną w paski, czyli marchewkę, selera, korzeń pietruszki oraz pora. Pomiń dodatek kapusty. Warzywa duś pod przykryciem w niewielkiej ilości wody oraz oleju, co jakiś czas sprawdzając poziom płynu. Dodaj warzywa do ryżu, duś jeszcze przez chwilę, by ich smaki się przeniknęły, a następnie przestudź i wymieszaj z jajkami oraz żółtym serem. Masę zapiecz, aż stanie się jednolita i lekko chrupiąca z wierzchu. Zapiekanka ryżowa dobrze smakuje z dodatkiem surówki, np. z marchewki i jabłka lub z białej kapusty. Sprawdzi się też serwowana z pulpetami w sosie śmietanowym albo koperkowym. Przygotuj pyszną zapiekankę przy najbliższej okazji! Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.