Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w talarki o grubości 0.5 cm.

Krok 2

Zagotuj 0.75 szklanki mleka.

Krok 3

Natrzyj brytfankę rozkrojonym ząbkiem czosnku i posmaruj masłem.

Krok 4

Rozłóż ziemniaki, oprósz solą i pieprzem, posyp połową startego sera i zalej wrzącym mlekiem.

Krok 5

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Roztrzep jajko z mlekiem, solą i pieprzem. Zalej tym ziemniaki i posyp resztą sera.

Krok 7

Piecz jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej