Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w talarki o grubości 0.5 cm.

Krok 2

Zagotuj 0.75 szklanki mleka.

Krok 3

Natrzyj brytfankę rozkrojonym ząbkiem czosnku i posmaruj masłem.

Krok 4

Rozłóż ziemniaki, oprósz solą i pieprzem, posyp połową startego sera i zalej wrzącym mlekiem.

Krok 5

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Roztrzep jajko z mlekiem, solą i pieprzem. Zalej tym ziemniaki i posyp resztą sera.

Krok 7

Piecz jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej