Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w talarki o grubości 0.5 cm.

Krok 2

Zagotuj 0.75 szklanki mleka.

Krok 3

Natrzyj brytfankę rozkrojonym ząbkiem czosnku i posmaruj masłem.

Krok 4

Rozłóż ziemniaki, oprósz solą i pieprzem, posyp połową startego sera i zalej wrzącym mlekiem.

Krok 5

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Roztrzep jajko z mlekiem, solą i pieprzem. Zalej tym ziemniaki i posyp resztą sera.

Krok 7

Piecz jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej