
Składniki
1.5 kilograma
1 szczypta
2 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
300 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, po czym sparz wrzątkiem, odcedź i osusz.
Krok 2
Ser zetrzyj na tarce.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 4
Ułóż w nim ziemniaki, posyp połową sera i przyprawami.
Krok 5
Śmietanę wymieszaj z jajkami i zalej zapiekankę. Posyp resztą sera.
Krok 6
Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























