Zapiekanka ziemniaczana z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 szczypta

2 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, po czym sparz wrzątkiem, odcedź i osusz.

Krok 2

Ser zetrzyj na tarce.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Krok 4

Ułóż w nim ziemniaki, posyp połową sera i przyprawami.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z jajkami i zalej zapiekankę. Posyp resztą sera.

Krok 6

Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa paprykowa z pulpetami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej