Zapiekanka ziemniaczana z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 szczypta

2 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, po czym sparz wrzątkiem, odcedź i osusz.

Krok 2

Ser zetrzyj na tarce.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Krok 4

Ułóż w nim ziemniaki, posyp połową sera i przyprawami.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z jajkami i zalej zapiekankę. Posyp resztą sera.

Krok 6

Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczny Mac’n Cheese
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej