
Składniki
1.5 kilograma
1 szczypta
2 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
300 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, po czym sparz wrzątkiem, odcedź i osusz.
Krok 2
Ser zetrzyj na tarce.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 4
Ułóż w nim ziemniaki, posyp połową sera i przyprawami.
Krok 5
Śmietanę wymieszaj z jajkami i zalej zapiekankę. Posyp resztą sera.
Krok 6
Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej