Zapiekanka ziemniaczana z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 szczypta

2 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, po czym sparz wrzątkiem, odcedź i osusz.

Krok 2

Ser zetrzyj na tarce.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Krok 4

Ułóż w nim ziemniaki, posyp połową sera i przyprawami.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z jajkami i zalej zapiekankę. Posyp resztą sera.

Krok 6

Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej