
Składniki
4
1 opakowanie
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w plasterki.

Krok 2
Przygotuj ciasto Knorr na placki ziemniaczane zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki, średnicy patelni. Następnie osusz je na papierowym ręczniku.

Krok 3
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj drobno i wymieszaj z serem.

Krok 4
W okrągłej formie do pieczenia umieść jeden ziemniaczany placek, posyp serem z natką i przykryj drugim plackiem. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły jeden na drugi.

Krok 5
Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z parmezanem. Pokryj nią wierzch tarty. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta ziemniaczana
Tarta – rarytas dla miłośników ziemniaków. Z połączenia powszechnie znanych i lubianych placków ziemniaczanych oraz dwóch rodzajów serów powstaje niecodzienne danie. Jak je zrobić? Potrzebne ci będą dwa duże placki oraz parę ugotowanych ziemniaków obranych ze skóry. Pamiętaj, że placki w tym przepisie są większych rozmiarów niż te, które przyrządzasz na co dzień, dlatego smaż je nieco dłużej, najlepiej na mniejszym ogniu, by się nie spaliły. Następnie osusz je z nadmiaru tłuszczu, wykładając na papierowy rącznik. Tak przyrządzone placki przełóż serową masą z dodatkiem natki pietruszki, a potem zapiecz w piekarniku razem z plastrami ugotowanych ziemniaków i pyszną serową pianką. Rozpuszczony żółty ser połączy placki, a dzięki białkom i startemu parmezanowi, na powierzchni tarty utworzy się aromatyczna kruszonka. To danie idealnie sprawdzi się jako samodzielna potrawa, albo dodatek do mięs. Możesz go podać z gęstym sosem pieczarkowym. Pycha!


































