Tarta ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4

1 opakowanie

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w plasterki.

Tarta ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto Knorr na placki ziemniaczane zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki, średnicy patelni. Następnie osusz je na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj drobno i wymieszaj z serem.

Tarta ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

W okrągłej formie do pieczenia umieść jeden ziemniaczany placek, posyp serem z natką i przykryj drugim plackiem. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły jeden na drugi.

Tarta ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z parmezanem. Pokryj nią wierzch tarty. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Tarta ziemniaczana - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczanaTarta ziemniaczana

Tarta – rarytas dla miłośników ziemniaków. Z połączenia powszechnie znanych i lubianych placków ziemniaczanych oraz dwóch rodzajów serów powstaje niecodzienne danie. Jak je zrobić? Potrzebne ci będą dwa duże placki oraz parę ugotowanych ziemniaków obranych ze skóry. Pamiętaj, że placki w tym przepisie są większych rozmiarów niż te, które przyrządzasz na co dzień, dlatego smaż je nieco dłużej, najlepiej na mniejszym ogniu, by się nie spaliły. Następnie osusz je z nadmiaru tłuszczu, wykładając na papierowy rącznik. Tak przyrządzone placki przełóż serową masą z dodatkiem natki pietruszki, a potem zapiecz w piekarniku razem z plastrami ugotowanych ziemniaków i pyszną serową pianką. Rozpuszczony żółty ser połączy placki, a dzięki białkom i startemu parmezanowi, na powierzchni tarty utworzy się aromatyczna kruszonka. To danie idealnie sprawdzi się jako samodzielna potrawa, albo dodatek do mięs. Możesz go podać z gęstym sosem pieczarkowym. Pycha!