Tarta ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

320 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4

1 opakowanie

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w plasterki.

Tarta ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto Knorr na placki ziemniaczane zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki, średnicy patelni. Następnie osusz je na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj drobno i wymieszaj z serem.

Tarta ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

W okrągłej formie do pieczenia umieść jeden ziemniaczany placek, posyp serem z natką i przykryj drugim plackiem. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły jeden na drugi.

Tarta ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z parmezanem. Pokryj nią wierzch tarty. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Tarta ziemniaczana - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczanaTarta ziemniaczana

Tarta – rarytas dla miłośników ziemniaków. Z połączenia powszechnie znanych i lubianych placków ziemniaczanych oraz dwóch rodzajów serów powstaje niecodzienne danie. Jak je zrobić? Potrzebne ci będą dwa duże placki oraz parę ugotowanych ziemniaków obranych ze skóry. Pamiętaj, że placki w tym przepisie są większych rozmiarów niż te, które przyrządzasz na co dzień, dlatego smaż je nieco dłużej, najlepiej na mniejszym ogniu, by się nie spaliły. Następnie osusz je z nadmiaru tłuszczu, wykładając na papierowy rącznik. Tak przyrządzone placki przełóż serową masą z dodatkiem natki pietruszki, a potem zapiecz w piekarniku razem z plastrami ugotowanych ziemniaków i pyszną serową pianką. Rozpuszczony żółty ser połączy placki, a dzięki białkom i startemu parmezanowi, na powierzchni tarty utworzy się aromatyczna kruszonka. To danie idealnie sprawdzi się jako samodzielna potrawa, albo dodatek do mięs. Możesz go podać z gęstym sosem pieczarkowym. Pycha!