Tarta ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

330 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4

1 opakowanie

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w plasterki.

Tarta ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto Knorr na placki ziemniaczane zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki, średnicy patelni. Następnie osusz je na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj drobno i wymieszaj z serem.

Tarta ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

W okrągłej formie do pieczenia umieść jeden ziemniaczany placek, posyp serem z natką i przykryj drugim plackiem. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły jeden na drugi.

Tarta ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z parmezanem. Pokryj nią wierzch tarty. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Tarta ziemniaczana - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczanaTarta ziemniaczana

Tarta – rarytas dla miłośników ziemniaków. Z połączenia powszechnie znanych i lubianych placków ziemniaczanych oraz dwóch rodzajów serów powstaje niecodzienne danie. Jak je zrobić? Potrzebne ci będą dwa duże placki oraz parę ugotowanych ziemniaków obranych ze skóry. Pamiętaj, że placki w tym przepisie są większych rozmiarów niż te, które przyrządzasz na co dzień, dlatego smaż je nieco dłużej, najlepiej na mniejszym ogniu, by się nie spaliły. Następnie osusz je z nadmiaru tłuszczu, wykładając na papierowy rącznik. Tak przyrządzone placki przełóż serową masą z dodatkiem natki pietruszki, a potem zapiecz w piekarniku razem z plastrami ugotowanych ziemniaków i pyszną serową pianką. Rozpuszczony żółty ser połączy placki, a dzięki białkom i startemu parmezanowi, na powierzchni tarty utworzy się aromatyczna kruszonka. To danie idealnie sprawdzi się jako samodzielna potrawa, albo dodatek do mięs. Możesz go podać z gęstym sosem pieczarkowym. Pycha!