Tarta ziemniaczana z boczkiem - z warzywami | Przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto na placki Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki średnicy patelni i osusz na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W okrągłej formie do zapiekania ułóż jeden placek, pokryj startym serem i przykryj drugim plackiem.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Boczek wysmaż na patelni, dodaj cebulę i pieprz oraz połowę posiekanej natki.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z parmezanem i natką. Rozsmaruj wierzch tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekaj około 15 minut.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu tarty ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków i posyp boczkiem z cebulą.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczana z boczkiemTarta ziemniaczana z boczkiem

Próbowałaś kiedyś ziemniaczanej tarty? Wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Tarta ziemniaczana z boczkiem to jedna z propozycji twórczego wykorzystania ziemniaków w kuchni. By ją zrobić, na początek usmaż dwa duże placki ziemniaczane. Ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne, możesz zrobić to szybko wykorzystując chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Kuszący smakiem, lekko tłusty boczek, podsmaż na patelni z cebulką i natką pietruszki. Nada on potrawie charakteru. Zamiast niego, możesz użyć ulubionej kiełbasy lub wiejskiej szynki. Rolę łącznika smaków i spoiwa ziemniaczanych placków i nadzienia będą pełnić sery – starta gouda albo ementaler. Natomiast parmezan wraz z białkami jaj trafi na sam wierzch tarty, gdzie utworzy chrupiącą i delikatną skorupkę. Śnieżnobiała, serowa skórka z wypieczonymi brzegami prezentuje się znakomicie. Spróbuj koniecznie, gdy jest jeszcze ciepła!