
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.

Krok 2
Przygotuj ciasto na placki Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki średnicy patelni i osusz na papierowym ręczniku.

Krok 3
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W okrągłej formie do zapiekania ułóż jeden placek, pokryj startym serem i przykryj drugim plackiem.

Krok 4
Boczek wysmaż na patelni, dodaj cebulę i pieprz oraz połowę posiekanej natki.

Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z parmezanem i natką. Rozsmaruj wierzch tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekaj około 15 minut.

Krok 6
Na wierzchu tarty ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków i posyp boczkiem z cebulą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta ziemniaczana z boczkiem
Próbowałaś kiedyś ziemniaczanej tarty? Wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Tarta ziemniaczana z boczkiem to jedna z propozycji twórczego wykorzystania ziemniaków w kuchni. By ją zrobić, na początek usmaż dwa duże placki ziemniaczane. Ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne, możesz zrobić to szybko wykorzystując chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Kuszący smakiem, lekko tłusty boczek, podsmaż na patelni z cebulką i natką pietruszki. Nada on potrawie charakteru. Zamiast niego, możesz użyć ulubionej kiełbasy lub wiejskiej szynki. Rolę łącznika smaków i spoiwa ziemniaczanych placków i nadzienia będą pełnić sery – starta gouda albo ementaler. Natomiast parmezan wraz z białkami jaj trafi na sam wierzch tarty, gdzie utworzy chrupiącą i delikatną skorupkę. Śnieżnobiała, serowa skórka z wypieczonymi brzegami prezentuje się znakomicie. Spróbuj koniecznie, gdy jest jeszcze ciepła!