Tarta ziemniaczana z boczkiem - z warzywami | Przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto na placki Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki średnicy patelni i osusz na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W okrągłej formie do zapiekania ułóż jeden placek, pokryj startym serem i przykryj drugim plackiem.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Boczek wysmaż na patelni, dodaj cebulę i pieprz oraz połowę posiekanej natki.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z parmezanem i natką. Rozsmaruj wierzch tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekaj około 15 minut.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu tarty ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków i posyp boczkiem z cebulą.

Tarta ziemniaczana z boczkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczana z boczkiemTarta ziemniaczana z boczkiem

Próbowałaś kiedyś ziemniaczanej tarty? Wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Tarta ziemniaczana z boczkiem to jedna z propozycji twórczego wykorzystania ziemniaków w kuchni. By ją zrobić, na początek usmaż dwa duże placki ziemniaczane. Ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne, możesz zrobić to szybko wykorzystując chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Kuszący smakiem, lekko tłusty boczek, podsmaż na patelni z cebulką i natką pietruszki. Nada on potrawie charakteru. Zamiast niego, możesz użyć ulubionej kiełbasy lub wiejskiej szynki. Rolę łącznika smaków i spoiwa ziemniaczanych placków i nadzienia będą pełnić sery – starta gouda albo ementaler. Natomiast parmezan wraz z białkami jaj trafi na sam wierzch tarty, gdzie utworzy chrupiącą i delikatną skorupkę. Śnieżnobiała, serowa skórka z wypieczonymi brzegami prezentuje się znakomicie. Spróbuj koniecznie, gdy jest jeszcze ciepła!