Kalafior z sosem szefa kuchni - przepis na kalafiora | Przepisy.pl pixel

Kalafior szefa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

1 litr

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w bulionie al dente – by zachował jędrność.

Krok 2

Sos sałatkowy szefa rozrabiamy z oliwą z oliwek, oliwą bazyliową oraz octem cydrowym.

Krok 3

Kalafiora układamy na talerzu, skrapiamy sosem, posypujemy grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior szefa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej