Sos włoski do spaghetti przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos włoski do spaghetti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

318 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę, następnie usmaż.

Sos włoski do spaghetti - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso i smaż jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aby z mięsa nie zrobiły się duże grudki.

Sos włoski do spaghetti - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos Knorr i duś 10 minut.

Sos włoski do spaghetti - Krok 3

Krok 4

Posiekaj drobno czosnek, sparz rodzynki. Pod koniec duszenia dodaj czosnek i rodzynki.

Sos włoski do spaghetti - Krok 4

Krok 5

Sos posyp posiekanym szczypiorkiem. Sos włoski do spaghetti podawaj do makaronu.

Sos włoski do spaghetti - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos włoski do spaghettiSos włoski do spaghetti

Sos włoski do spaghetti to ciekawy i smaczny wariant dobrze znanego sosu bolognese. Do jego przyrządzenia wykorzystaj mieloną wołowinę, sprawdzi się także mięso mieszane, czyli wołowo-wieprzowe. Podsmaż je razem z cebulą, a kiedy ta nabierze złocistego koloru, dodaj sos boloński i duś. Wszystkie smaki powinny dokładnie się przeniknąć, a ewentualny nadmiar wody odparować. Po tym czasie dołącz również posiekany drobno ząbek czosnku oraz rodzynki. Ich słodki smak doskonale podkreśli słodko-kwaskowaty sos pomidorowy. Pod koniec gotowania posyp całość świeżo posiekanym szczypiorkiem, dzięki któremu sos nabierze jeszcze więcej wyrazistości. Gorący sos włoski wymieszaj z dowolnym rodzajem makaronu – nie przelewaj go zimną wodą, żeby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami. Świetnie będzie pasować nie tylko do spaghetti, ale również tagliatelle i bucatini. Gotowe danie podawaj udekorowane rukolą albo płatkami twardego sera, np. parmezanu. Zapisz ten przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji!