Sos włoski do spaghetti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos włoski do spaghetti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
337 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę, następnie usmaż.

Sos włoski do spaghetti - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso i smaż jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aby z mięsa nie zrobiły się duże grudki.

Sos włoski do spaghetti - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos Knorr i duś 10 minut.

Sos włoski do spaghetti - Krok 3

Krok 4

Posiekaj drobno czosnek, sparz rodzynki. Pod koniec duszenia dodaj czosnek i rodzynki.

Sos włoski do spaghetti - Krok 4

Krok 5

Sos posyp posiekanym szczypiorkiem. Sos włoski do spaghetti podawaj do makaronu.

Sos włoski do spaghetti - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos włoski do spaghettiSos włoski do spaghetti

Sos włoski do spaghetti to ciekawy i smaczny wariant dobrze znanego sosu bolognese. Do jego przyrządzenia wykorzystaj mieloną wołowinę, sprawdzi się także mięso mieszane, czyli wołowo-wieprzowe. Podsmaż je razem z cebulą, a kiedy ta nabierze złocistego koloru, dodaj sos boloński i duś. Wszystkie smaki powinny dokładnie się przeniknąć, a ewentualny nadmiar wody odparować. Po tym czasie dołącz również posiekany drobno ząbek czosnku oraz rodzynki. Ich słodki smak doskonale podkreśli słodko-kwaskowaty sos pomidorowy. Pod koniec gotowania posyp całość świeżo posiekanym szczypiorkiem, dzięki któremu sos nabierze jeszcze więcej wyrazistości. Gorący sos włoski wymieszaj z dowolnym rodzajem makaronu – nie przelewaj go zimną wodą, żeby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami. Świetnie będzie pasować nie tylko do spaghetti, ale również tagliatelle i bucatini. Gotowe danie podawaj udekorowane rukolą albo płatkami twardego sera, np. parmezanu. Zapisz ten przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji!