Sos włoski do spaghetti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos włoski do spaghetti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
337 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę, następnie usmaż.

Sos włoski do spaghetti - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso i smaż jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aby z mięsa nie zrobiły się duże grudki.

Sos włoski do spaghetti - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos Knorr i duś 10 minut.

Sos włoski do spaghetti - Krok 3

Krok 4

Posiekaj drobno czosnek, sparz rodzynki. Pod koniec duszenia dodaj czosnek i rodzynki.

Sos włoski do spaghetti - Krok 4

Krok 5

Sos posyp posiekanym szczypiorkiem. Sos włoski do spaghetti podawaj do makaronu.

Sos włoski do spaghetti - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos włoski do spaghetti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos polski - szary
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos włoski do spaghettiSos włoski do spaghetti

Sos włoski do spaghetti to ciekawy i smaczny wariant dobrze znanego sosu bolognese. Do jego przyrządzenia wykorzystaj mieloną wołowinę, sprawdzi się także mięso mieszane, czyli wołowo-wieprzowe. Podsmaż je razem z cebulą, a kiedy ta nabierze złocistego koloru, dodaj sos boloński i duś. Wszystkie smaki powinny dokładnie się przeniknąć, a ewentualny nadmiar wody odparować. Po tym czasie dołącz również posiekany drobno ząbek czosnku oraz rodzynki. Ich słodki smak doskonale podkreśli słodko-kwaskowaty sos pomidorowy. Pod koniec gotowania posyp całość świeżo posiekanym szczypiorkiem, dzięki któremu sos nabierze jeszcze więcej wyrazistości. Gorący sos włoski wymieszaj z dowolnym rodzajem makaronu – nie przelewaj go zimną wodą, żeby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami. Świetnie będzie pasować nie tylko do spaghetti, ale również tagliatelle i bucatini. Gotowe danie podawaj udekorowane rukolą albo płatkami twardego sera, np. parmezanu. Zapisz ten przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji!