Pisząc o letnich sałatkach w żadnym razie nie mogę pominąć sałatek ziemniaczanych. Tak się składa, że prawie wszyscy je lubią. Są łatwe do przygotowania i niezbyt bolesne dla portfela. Świetnie uzupełniają grillowe menu, ale dobrze odnajdują się w roli dania samodzielnego. Przygotowując sałatki ziemniaczane warto pamiętać o kilku prostych zasadach:

1. Dobór odpowiednich ziemniaków – to powinny być ziemniaki specjalnie do sałatek, np. czerwone, czytajcie etykiety, przeważnie znajdziecie na nich informacje, do czego najlepszy jest dany gatunek.

2. Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach a potem obrać i pokroić. Nie powinny być rozgotowane tylko lekko twarde po odlaniu wody. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze wyszorować przed gotowaniem.

3. Sos majonezowy najlepszy jest przygotowany pół na pół z jogurtem naturalnym. Jogurt zmniejsza kaloryczność sosu i dodaje kwaskowaty smak, można do niego dodać także musztardę lub ketchup.

4. Jeżeli przygotowujecie sałatkę z sosem typu winegret warto dodać go do ziemniaków, gdy są jeszcze ciepłe.

5. Smak sałatki wzbogaci, bez dodawania kalorii cebula w rozmaitych postaciach, czyli czerwona, biała, szczypiorek lub czosnek. Dobrze zrobi także coś kwaśno pikantnego np. ogórki konserwowe, grzybki marynowane, papryka w occie czy kapary.

6. Smak sosu jogurtowo-majonezowego wzbogacimy przyprawami i ziołami np. curry, chrzanem a także koperkiem, pietruszką czy tymiankiem.

Jak zmienić sałatkę ziemniaczaną w pełne danie obiadowe? Można po prostu dodać kiełbasę, mięso z grilla czy pieczone lub boczek. Mam dziś dla Was przepis na taką właśnie sałatkę.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem:
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 400 g młodych ziemniaków
- 3 ogórki kiszone
- 1 Sos sałatkowy francuski winegret Knorr
- 3 łyżki oleju
- 200 g boczku wędzonego
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 cebula

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w skórce. Następnie odstaw do ostudzenia, obierz i pokrój w plastry. Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni aż zrobi się chrupiący. Do ziemniaków dodaj posiekaną natkę pietruszki i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i ogórka. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i trzema łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj sałatkę.

Na sałatkę ziemniaczaną jest nieskończenie wiele pomysłów. A co sądzicie o sałatce z sosem curry?

Młode ziemniaczki, czerwona cebula, zielony ogórek i marchewka pokrojona w słupki. Do sosu jogurtowo-majonezowego dodajemy łyżkę curry. Zachęcam do spróbowania. Będziecie zaskoczeni jak dobrze do siebie pasują – orientalne curry i swojskie ziemniaczki.

Pyszna jest także francuska wersja tylko z sosem winegret i mnóstwem świeżych ziół – koperku, pietruszki i szczypiorku. Koniecznie przyprawiona, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe.