Zapiekanka ziemniaczano – rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

403 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1039 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 3

Krok 4

W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wojciech Szubert

    Wojciech Szubert , 18.01.2017

    Czy zapiekanki można przechowywać w zamrażalniku ? Jakie i jak długo ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – rybna Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Zapiekanka ziemniaczano-rybna to godny polecenia sposób na urozmaicenie menu i ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego składającego się z ryby, ziemniaków oraz surówki. Głównym składnikiem proponowanej potrawy są filety rybne, które połączone z ziemniakami, pomidorami i papryką, tworzą znakomitą kompozycję (do takiego zestawu będzie też pasować kukurydza). Najlepszymi ziemniakami, sprawdzającymi się w zapiekankach, są gatunki twarde, które po upieczeniu pozostają zwarte, np. frezje czy albiny. Ziemniaki pozostaw w skórce i ugotuj je, po czym obierz i podziel na plastry. Następnie filety rybne pokrój w kostkę i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj składniki, pozostawiając je na chwilę w lodówce, a na koniec wysmaruj tłuszczem formę do zapiekanki i ułóż na jej dnie ziemniaki, rybę oraz resztą składników. Całość połącz sosem i zetrzyj ser, by posypać nim wierzch potrawy. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczano-rybną. Podziel się swoją opinią w komentarzu!