Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

400 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

980 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 3

Krok 4

W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wojciech Szubert

    Wojciech Szubert, 18.01.2017

    Czy zapiekanki można przechowywać w zamrażalniku ? Jakie i jak długo ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – rybna Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Zapiekanka ziemniaczano-rybna to godny polecenia sposób na urozmaicenie menu i ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego składającego się z ryby, ziemniaków oraz surówki. Głównym składnikiem proponowanej potrawy są filety rybne, które połączone z ziemniakami, pomidorami i papryką, tworzą znakomitą kompozycję (do takiego zestawu będzie też pasować kukurydza). Najlepszymi ziemniakami, sprawdzającymi się w zapiekankach, są gatunki twarde, które po upieczeniu pozostają zwarte, np. frezje czy albiny. Ziemniaki pozostaw w skórce i ugotuj je, po czym obierz i podziel na plastry. Następnie filety rybne pokrój w kostkę i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj składniki, pozostawiając je na chwilę w lodówce, a na koniec wysmaruj tłuszczem formę do zapiekanki i ułóż na jej dnie ziemniaki, rybę oraz resztą składników. Całość połącz sosem i zetrzyj ser, by posypać nim wierzch potrawy. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczano-rybną. Podziel się swoją opinią w komentarzu!