
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
600 gramów
100 gramów
400 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Krok 2
Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.

Krok 3
Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.

Krok 4
W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Krok 5
Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczano – rybna
Zapiekanka ziemniaczano-rybna to godny polecenia sposób na urozmaicenie menu i ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego składającego się z ryby, ziemniaków oraz surówki. Kompletny posiłek przyrządzany w jednym naczyniu żaroodpornym brzmi jak wymarzony patent na zaoszczędzenie czasu w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Podziel się swoją opinią w komentarzu!
Dla kogo?
Głównym składnikiem zapiekanki są filety rybne, które połączone z ziemniakami, pomidorami i papryką, tworzą znakomitą kompozycję (do takiego zestawu będzie też pasować kukurydza). Jeśli szukasz pomysłów na kolorowe i pyszne dania z pieca, zapiekanka rybna z ziemniakami i warzywami wejdzie na stałe do twojego kuchennego programu.
Na jaką okazję?
Właśnie uświadomiłeś sobie, że dawno nie jadłeś ryby? Postaw więc na zapiekankę rybną z ziemniakami, która jest dużo ciekawszą potrawą niż mięso smażone w panierce z bułki tartej. Filety rybne pokrój w kostkę i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj składniki na zapiekankę z rybą i ziemniakami, pozostawiając je na chwilę w lodówce, a na koniec wysmaruj tłuszczem formę do zapiekanki i ułóż na jej dnie wszystkie elementy dania. Całość połącz sosem i zetrzyj ser, by posypać nim wierzch zapiekanki ziemniaczanej z rybą.
Czy wiesz, że?
Najlepszymi ziemniakami, sprawdzającymi się w zapiekankach ziemniaczanych, są gatunki twarde, które po upieczeniu pozostają zwarte, np. frezje czy albiny. Ziemniaki ugotuj w skórce, po czym obierz i podziel na plastry. Znalezienie odpowiednich produktów to połowa sukcesu w przepisie na zapiekankę rybną z ziemniakami.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania rybnej zapiekanki wybierz filety z dorsza, mintaja albo halibuta. Zainspiruj się z recepturami popularnymi w Wielkiej Brytanii i do zapiekanki z rybą i ziemniakami dodaj zielony groszek.