Zapiekanka rybna z ziemniakami - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 3

Krok 4

W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Anka

    Anka , 15.10.2021

    Polecam ! Danie wyśmienite :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Szubert

    Wojciech Szubert , 18.01.2017

    Czy zapiekanki można przechowywać w zamrażalniku ? Jakie i jak długo ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – rybna Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Zapiekanka ziemniaczano-rybna to godny polecenia sposób na urozmaicenie menu i ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego składającego się z ryby, ziemniaków oraz surówki. Kompletny posiłek przyrządzany w jednym naczyniu żaroodpornym brzmi jak wymarzony patent na zaoszczędzenie czasu w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Podziel się swoją opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Głównym składnikiem zapiekanki są filety rybne, które połączone z ziemniakami, pomidorami i papryką, tworzą znakomitą kompozycję (do takiego zestawu będzie też pasować kukurydza). Jeśli szukasz pomysłów na kolorowe i pyszne dania z pieca, zapiekanka rybna z ziemniakami i warzywami wejdzie na stałe do twojego kuchennego programu.

Na jaką okazję?

Właśnie uświadomiłeś sobie, że dawno nie jadłeś ryby? Postaw więc na zapiekankę rybną z ziemniakami, która jest dużo ciekawszą potrawą niż mięso smażone w panierce z bułki tartej. Filety rybne pokrój w kostkę i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj składniki na zapiekankę z rybą i ziemniakami, pozostawiając je na chwilę w lodówce, a na koniec wysmaruj tłuszczem formę do zapiekanki i ułóż na jej dnie wszystkie elementy dania. Całość połącz sosem i zetrzyj ser, by posypać nim wierzch zapiekanki ziemniaczanej z rybą.

Czy wiesz, że?

Najlepszymi ziemniakami, sprawdzającymi się w zapiekankach ziemniaczanych, są gatunki twarde, które po upieczeniu pozostają zwarte, np. frezje czy albiny. Ziemniaki ugotuj w skórce, po czym obierz i podziel na plastry. Znalezienie odpowiednich produktów to połowa sukcesu w przepisie na zapiekankę rybną z ziemniakami.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania rybnej zapiekanki wybierz filety z dorsza, mintaja albo halibuta. Zainspiruj się z recepturami popularnymi w Wielkiej Brytanii i do zapiekanki z rybą i ziemniakami dodaj zielony groszek.