Zapiekanka ziemniaczano – rybna

- Krok 1Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Krok 2Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.
- Krok 3Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.
- Krok 4W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
- Krok 5Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna
Zapiekanka ziemniaczano-rybna to godny polecenia sposób na urozmaicenie menu i ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego składającego się z ryby, ziemniaków oraz surówki. Głównym składnikiem proponowanej potrawy są filety rybne, które połączone z ziemniakami, pomidorami i papryką, tworzą znakomitą kompozycję (do takiego zestawu będzie też pasować kukurydza). Najlepszymi ziemniakami, sprawdzającymi się w zapiekankach, są gatunki twarde, które po upieczeniu pozostają zwarte, np. frezje czy albiny. Ziemniaki pozostaw w skórce i ugotuj je, po czym obierz i podziel na plastry. Następnie filety rybne pokrój w kostkę i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj składniki, pozostawiając je na chwilę w lodówce, a na koniec wysmaruj tłuszczem formę do zapiekanki i ułóż na jej dnie ziemniaki, rybę oraz resztą składników. Całość połącz sosem i zetrzyj ser, by posypać nim wierzch potrawy. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczano-rybną. Podziel się swoją opinią w komentarzu!