
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
600 gramów
100 gramów
400 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Krok 2
Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.

Krok 3
Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.

Krok 4
W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Krok 5
Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczano – rybna
Zapiekanka ziemniaczano-rybna to godny polecenia sposób na urozmaicenie menu i ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego składającego się z ryby, ziemniaków oraz surówki. Kompletny posiłek przyrządzany w jednym naczyniu żaroodpornym brzmi jak wymarzony patent na zaoszczędzenie czasu w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Podziel się swoją opinią w komentarzu!
Dla kogo?
Głównym składnikiem zapiekanki są filety rybne, które połączone z ziemniakami, pomidorami i papryką, tworzą znakomitą kompozycję (do takiego zestawu będzie też pasować kukurydza). Jeśli szukasz pomysłów na kolorowe i pyszne dania z pieca, zapiekanka rybna z ziemniakami i warzywami wejdzie na stałe do twojego kuchennego programu.
Na jaką okazję?
Właśnie uświadomiłeś sobie, że dawno nie jadłeś ryby? Postaw więc na zapiekankę rybną z ziemniakami, która jest dużo ciekawszą potrawą niż mięso smażone w panierce z bułki tartej. Filety rybne pokrój w kostkę i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj składniki na zapiekankę z rybą i ziemniakami, pozostawiając je na chwilę w lodówce, a na koniec wysmaruj tłuszczem formę do zapiekanki i ułóż na jej dnie wszystkie elementy dania. Całość połącz sosem i zetrzyj ser, by posypać nim wierzch zapiekanki ziemniaczanej z rybą.
Czy wiesz, że?
Najlepszymi ziemniakami, sprawdzającymi się w zapiekankach ziemniaczanych, są gatunki twarde, które po upieczeniu pozostają zwarte, np. frezje czy albiny. Ziemniaki ugotuj w skórce, po czym obierz i podziel na plastry. Znalezienie odpowiednich produktów to połowa sukcesu w przepisie na zapiekankę rybną z ziemniakami.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania rybnej zapiekanki wybierz filety z dorsza, mintaja albo halibuta. Zainspiruj się z recepturami popularnymi w Wielkiej Brytanii i do zapiekanki z rybą i ziemniakami dodaj zielony groszek.