Zapiekanka rybna z ziemniakami - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

422 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1447 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

600 gramów

100 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 3

Krok 4

W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Feniks

    Feniks , 03.11.2024

    Czy ryba musi być usmażoną wcześniej ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anka

    Anka , 15.10.2021

    Polecam ! Danie wyśmienite :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Szubert

    Wojciech Szubert , 18.01.2017

    Czy zapiekanki można przechowywać w zamrażalniku ? Jakie i jak długo ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – rybna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – rybna Zapiekanka ziemniaczano – rybna

Zapiekanka ziemniaczano-rybna to godny polecenia sposób na urozmaicenie menu i ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego składającego się z ryby, ziemniaków oraz surówki. Kompletny posiłek przyrządzany w jednym naczyniu żaroodpornym brzmi jak wymarzony patent na zaoszczędzenie czasu w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Podziel się swoją opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Głównym składnikiem zapiekanki są filety rybne, które połączone z ziemniakami, pomidorami i papryką, tworzą znakomitą kompozycję (do takiego zestawu będzie też pasować kukurydza). Jeśli szukasz pomysłów na kolorowe i pyszne dania z pieca, zapiekanka rybna z ziemniakami i warzywami wejdzie na stałe do twojego kuchennego programu.

Na jaką okazję?

Właśnie uświadomiłeś sobie, że dawno nie jadłeś ryby? Postaw więc na zapiekankę rybną z ziemniakami, która jest dużo ciekawszą potrawą niż mięso smażone w panierce z bułki tartej. Filety rybne pokrój w kostkę i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj składniki na zapiekankę z rybą i ziemniakami, pozostawiając je na chwilę w lodówce, a na koniec wysmaruj tłuszczem formę do zapiekanki i ułóż na jej dnie wszystkie elementy dania. Całość połącz sosem i zetrzyj ser, by posypać nim wierzch zapiekanki ziemniaczanej z rybą.

Czy wiesz, że?

Najlepszymi ziemniakami, sprawdzającymi się w zapiekankach ziemniaczanych, są gatunki twarde, które po upieczeniu pozostają zwarte, np. frezje czy albiny. Ziemniaki ugotuj w skórce, po czym obierz i podziel na plastry. Znalezienie odpowiednich produktów to połowa sukcesu w przepisie na zapiekankę rybną z ziemniakami.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania rybnej zapiekanki wybierz filety z dorsza, mintaja albo halibuta. Zainspiruj się z recepturami popularnymi w Wielkiej Brytanii i do zapiekanki z rybą i ziemniakami dodaj zielony groszek.