Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem
łatwe
332 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
450 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, następnie lekko opłucz i pokrój w jak najcieńsze plasterki.
Krok 2
Pomidory przekrój na ćwiartki, następnie pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę.
Krok 3
Mleko wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Dodaj do powstałego sosu, odcedzonego tuńczyka, pomidory oraz ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Przelej składniki do naczynia żaroodpornego. Możesz delikatnie ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków.
Krok 6
Całość zasyp startym serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30-40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem żółtym to przykład tego, jak ulubiony dodatek naszej rodzimej kuchni może nabrać zupełnie nowego charakteru. To oryginalne, choć proste danie na bazie ziemniaków jest doskonałą propozycją na smaczny obiad lub kolację. Połączenie rozpływających się w ustach pomidorów, ostrego sera cheddar i wyrazistego tuńczyka to wprost idealne dopełnienie popularnych u nas ziemniaków. Możesz do nich dodać także inne warzywa, które lubisz jadać na ciepło. Oprócz pomidorów świetnie pasują też papryka, cukinia, bakłażan lub szpinak. Zapiekanka ziemniaczana dobrze komponuje się z rozmaitymi sosami, np. koperkowym, tysiąca wysp, pomidorowym, majonezowym czy z ketchupem. Odgrzewana w piekarniku lub mikrofalówce smakuje równie dobrze, co świeża. Nie zapomnij o swoich ulubionych ziołach, które nadadzą całości pożądanego aromatu. Tak pachnące, gorące danie będzie smakować niesamowicie. Zatem do dzieła – poznaj ziemniaki w niestandardowej odsłonie i rozsmakuj się w zapiekankach!