Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

450 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, następnie lekko opłucz i pokrój w jak najcieńsze plasterki.

Krok 2

Pomidory przekrój na ćwiartki, następnie pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Mleko wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Dodaj do powstałego sosu, odcedzonego tuńczyka, pomidory oraz ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Przelej składniki do naczynia żaroodpornego. Możesz delikatnie ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków.

Krok 6

Całość zasyp startym serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem żółtym to przykład tego, jak ulubiony dodatek naszej rodzimej kuchni może nabrać zupełnie nowego charakteru. To oryginalne, choć proste danie na bazie ziemniaków jest doskonałą propozycją na smaczny obiad lub kolację. Połączenie rozpływających się w ustach pomidorów, ostrego sera cheddar i wyrazistego tuńczyka to wprost idealne dopełnienie popularnych u nas ziemniaków. Możesz do nich dodać także inne warzywa, które lubisz jadać na ciepło. Oprócz pomidorów świetnie pasują też papryka, cukinia, bakłażan lub szpinak. Zapiekanka ziemniaczana dobrze komponuje się z rozmaitymi sosami, np. koperkowym, tysiąca wysp, pomidorowym, majonezowym czy z ketchupem. Odgrzewana w piekarniku lub mikrofalówce smakuje równie dobrze, co świeża. Nie zapomnij o swoich ulubionych ziołach, które nadadzą całości pożądanego aromatu. Tak pachnące, gorące danie będzie smakować niesamowicie. Zatem do dzieła – poznaj ziemniaki w niestandardowej odsłonie i rozsmakuj się w zapiekankach!