Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i pomidorami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

450 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, następnie lekko opłucz i pokrój w jak najcieńsze plasterki.

Krok 2

Pomidory przekrój na ćwiartki, następnie pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Mleko wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Dodaj do powstałego sosu, odcedzonego tuńczyka, pomidory oraz ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Przelej składniki do naczynia żaroodpornego. Możesz delikatnie ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków.

Krok 6

Całość zasyp startym serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem żółtym to przykład tego, jak ulubiony dodatek naszej rodzimej kuchni może nabrać zupełnie nowego charakteru. To oryginalne, choć proste danie na bazie ziemniaków jest doskonałą propozycją na smaczny obiad lub kolację. Połączenie rozpływających się w ustach pomidorów, ostrego sera cheddar i wyrazistego tuńczyka to wprost idealne dopełnienie popularnych u nas ziemniaków. Możesz do nich dodać także inne warzywa, które lubisz jadać na ciepło. Oprócz pomidorów świetnie pasują też papryka, cukinia, bakłażan lub szpinak. Zapiekanka ziemniaczana dobrze komponuje się z rozmaitymi sosami, np. koperkowym, tysiąca wysp, pomidorowym, majonezowym czy z ketchupem. Odgrzewana w piekarniku lub mikrofalówce smakuje równie dobrze, co świeża. Nie zapomnij o swoich ulubionych ziołach, które nadadzą całości pożądanego aromatu. Tak pachnące, gorące danie będzie smakować niesamowicie. Zatem do dzieła – poznaj ziemniaki w niestandardowej odsłonie i rozsmakuj się w zapiekankach!