Zapiekanka a'la kebab - z ziemniakami: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana à la kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

202

2795 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 kilograma

200 mililitrów

100 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i zamarynuj mięso.

Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym Knorr i dodaj do ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - Krok 2

Krok 3

Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, a na nich kurczaka. Mięso przykryj pozostałą porcją ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - Krok 3

Krok 4

Całość posyp obficie żółtym serem. Naczynie przykryj i umieść na 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Kurczaka możesz zastąpić rybą, np. łososiem.

Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - Krok 4
14

Opinie o przepisie

  • Michal Brzy

    Michal Brzy , 13.10.2019

    podgotowałem wcześniej ziemniaki, piekłem 45 min. niektóre talarki ziemniaków były twarde. całość słaba

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • 50/2 label

    50/2 label , 22.09.2019

    Zajebiste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mytych

    Agata Mytych , 05.05.2017

    Ten filet to w całości marnować czy kroić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Rabiak

    Monika Rabiak , 21.01.2017

    Piekłam 1.20 h. Plus dodałam podsmażone pieczarki. Zapiekanka pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga30 Aga30

    Aga30 Aga30 , 02.03.2016

    Byłoby super gdyby przepisy miały podaną wartość kaloryczną, dla tych którzy liczą kalorie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Małyszka

    Dorota Małyszka , 02.02.2016

    Wystarczy podgotować wcześniej ziemniaki i dopiero wtedy pokroić i zapiec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ruchel

    Ewa Ruchel , 01.02.2016

    w przepisie podany jest kurczak a na zdjęciu widać mięso mielone... i nie jest podane czy kurczaka pokroić czy zmienić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Bar

    Arkadiusz Bar , 01.02.2016

    lubię takie zapiekanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia , 31.01.2016

    Przy zapiekanka ziemniaczantch polecam podgotowac ziemniaki wtedy jest pewność że nie będą za suche lub surowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Stojak

    Justyna Stojak , 24.01.2016

    po 60 min bez termoobiegu jest jeszcze surowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sempruch

    Piotr Sempruch , 18.10.2015

    Dodałem suszonych grzybków namoczonych poprzednigo dnia.Drobno posiekanych na mięso - smakuje wybornie.Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Wen

    Marta Wen , 18.07.2015

    Tak 45 minut za krótko, ale bardzo smaczna zapiekanka. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Wronski

    Dariusz Wronski , 07.06.2015

    45 minut w piekarniku to trochę za krótko, musi się piec 55 - 60 minut

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana à la kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana à la kebabZapiekanka ziemniaczana à la kebab

Nawet z niepozornych i tanich produktów można wyczarować niezwykle finezyjny obiad, którym zachwyci się cała twoja rodzina. Zapiekanka ziemniaczana à la kebab jest na to najlepszym dowodem. Kebab, czyli sztandarowe danie kuchni tureckiej, szturmem podbił ulice polskich miast. Podstawą sukcesu tej niezwykle popularnej przekąski jest odpowiednio doprawione mięso, które ma charakterystyczny, orientalny smak. Można je podać nie tylko w chrupiącej bułce, ale również wyswatać z naszymi poczciwymi ziemniakami i przyrządzić apetyczną zapiekankę. By mięso nabrało wyrazistego, intensywnego aromatu, zamarynuj je w słodko-korzennych przyprawach i ziołach, będących kwintesencją arabskiej kuchni. Zamiast kurczaka użyć możesz mielonego mięsa wieprzowego. Równie dobrze zapiekanka smakować będzie także z łososiem. Gotowe danie udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.