Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

heart
2116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

120 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę.

Krok 3

Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.

Krok 4

Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.

Krok 5

Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

6

Opinie o przepisie

  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Bardzo prosta potrawa, jeszcze nie jadłam. Ja robię podobną, ale z podgotowanych ziemniaków. Boczek smażę z cebulą i czosnkiem, jak mam jakieś resztki wędlin, kiełbasę, to też daję. Potem układam warstwami (mozna też dac ugotowaną marchewkę pokrojoną w plasterki). I na warstwę boczku daję UWAGA, pokruszony biały ser. Serio, spróbujcie jak to podkręca smak. Całość zalewam smietaną (zmieszaną z przyprawą do mięs knorra, dużą łyżką keczupu i dużą łyżką majonezu)), posypuje serem żółtym i zapiekam. Jem popijąc maślanką.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Alicja Stanek

    Alicja Stanek , 03.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda   woj

    Magda woj , 19.01.2016

    pycha! dodalam zblanszowany brokuł, gałkę muszkatołowa i świeży pieprz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenie Wywranic

    Eugenie Wywranic , 06.11.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • eee bbb

    eee bbb , 03.09.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebuląZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Pyszny obiad nie musi wiązać się z całym dniem spędzonym w kuchni. Jeśli szukasz czegoś szybkiego i prostego, zapiekanka ziemniaczana z boczkiem będzie idealnym rozwiązaniem! Połączenie kruchych ziemniaków z soczystym i aromatycznym boczkiem sprawi, że niejednej osobie poleci ślinka. Sprawdź nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i podaj fantastyczne danie.

Dla kogo?

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulką to niebanalne połączenie, które zaspokoi głód wszystkich domowników. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, a następnie podgrzać w mikrofali lub piekarniku. Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem jest świetnym daniem dla osób zabieganych i dla tych, które nie mają czasu na tworzenie wymyślnych dań.

Na jaką okazję?

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem to doskonałe danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Połączenie wielu składników sprawia, że zapiekanka nie jest nudna. Dlatego z powodzeniem możesz podać ją również na rodzinnym spotkaniu lub imprezie w ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Zanim połączysz wszystkie składniki, możesz odgotować ziemniaki. Dzięki temu zapiekanka z boczkiem i ziemniakami upiecze się znacznie szybciej. Wybierz twardą odmianę ziemniaków, ponieważ takie mają mniej skrobi i nie „rozmażą się” podczas pieczenia. Jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem zapiekanki, zamiast tradycyjnych ziemniaków użyj batatów. Zapiekanka będzie wtedy trochę słodsza.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka ziemniaczana może być świetną bazą dla innych dodatków. Zamiast boczku możesz dodać kiełbasę lub szynkę. Aby wzbogacić danie, do ziemniaków możesz także dodać paprykę, groszek lub kukurydzę. Możliwości jest naprawdę sporo. Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj przepyszną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem!