Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

2100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2001 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1909 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

120 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę.

Krok 3

Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.

Krok 4

Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.

Krok 5

Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

4

Opinie o przepisie

  • Alicja Stanek

    Alicja Stanek , 03.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda   woj

    Magda woj , 19.01.2016

    pycha! dodalam zblanszowany brokuł, gałkę muszkatołowa i świeży pieprz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenie Wywranic

    Eugenie Wywranic , 06.11.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • eee bbb

    eee bbb , 03.09.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebuląZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to smaczny sposób na szybki i nieskomplikowany obiad, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Bardzo łatwo urozmaicić tę potrawę innymi dodatkami – zamiast boczku wykorzystać można szynkę albo kiełbasę, a do ziemniaków dodać paprykę, groszek czy kukurydzę. Zacznij od pokrojenia ziemniaków na grube plastry. Dobrze sprawdzą się odmiany sałatkowe, twarde, z małą ilością skrobi, ponieważ nie rozpadają się i zachowają odpowiednią konsystencję podczas pieczenia. Podsmaż ziemniaki razem z cebulą i boczkiem, a następnie zalej śmietaną i duś do momentu, aż powstały sos zgęstnieje. Potem dodaj bulion, wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz. Dobrym pomysłem będzie posypanie wierzchu potrawy żółtym serem. Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulą podasz na wiele sposobów: z czosnkowym dipem, surówką z marchewki i jabłka, gotowanymi warzywami albo z kiszoną kapustą. Przekonaj się, jakie smaczne i uniwersalne danie można przygotować na bazie ziemniaków.