Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
łatwe
3198 osób zapisało

Składniki
500 gramów
120 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 2
W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę.
Krok 3
Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.
Krok 4
Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.
Krok 5
Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
Pyszny obiad nie musi wiązać się z całym dniem spędzonym w kuchni. Jeśli szukasz czegoś szybkiego i prostego, zapiekanka ziemniaczana z boczkiem będzie idealnym rozwiązaniem! Połączenie kruchych ziemniaków z soczystym i aromatycznym boczkiem sprawi, że niejednej osobie poleci ślinka. Sprawdź nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i podaj fantastyczne danie.
Dla kogo?
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulką to niebanalne połączenie, które zaspokoi głód wszystkich domowników. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, a następnie podgrzać w mikrofali lub piekarniku. Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem jest świetnym daniem dla osób zabieganych i dla tych, które nie mają czasu na tworzenie wymyślnych dań.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem to doskonałe danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Połączenie wielu składników sprawia, że zapiekanka nie jest nudna. Dlatego z powodzeniem możesz podać ją również na rodzinnym spotkaniu lub imprezie w ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Zanim połączysz wszystkie składniki, możesz odgotować ziemniaki. Dzięki temu zapiekanka z boczkiem i ziemniakami upiecze się znacznie szybciej. Wybierz twardą odmianę ziemniaków, ponieważ takie mają mniej skrobi i nie „rozmażą się” podczas pieczenia. Jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem zapiekanki, zamiast tradycyjnych ziemniaków użyj batatów. Zapiekanka będzie wtedy trochę słodsza.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka ziemniaczana może być świetną bazą dla innych dodatków. Zamiast boczku możesz dodać kiełbasę lub szynkę. Aby wzbogacić danie, do ziemniaków możesz także dodać paprykę, groszek lub kukurydzę. Możliwości jest naprawdę sporo. Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj przepyszną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem!