Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

2096 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1978 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1864 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

200 mililitrów

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę.

Krok 3

Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.

Krok 4

Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.

Krok 5

Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

4

Opinie o przepisie

  • Alicja Stanek

    Alicja Stanek

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda   woj

    Magda woj

    pycha! dodalam zblanszowany brokuł, gałkę muszkatołowa i świeży pieprz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenie Wywranic

    Eugenie Wywranic

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • eee bbb

    eee bbb

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebuląZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to smaczny sposób na szybki i nieskomplikowany obiad, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Bardzo łatwo urozmaicić tę potrawę innymi dodatkami – zamiast boczku wykorzystać można szynkę albo kiełbasę, a do ziemniaków dodać paprykę, groszek czy kukurydzę. Zacznij od pokrojenia ziemniaków na grube plastry. Dobrze sprawdzą się odmiany sałatkowe, twarde, z małą ilością skrobi, ponieważ nie rozpadają się i zachowają odpowiednią konsystencję podczas pieczenia. Podsmaż ziemniaki razem z cebulą i boczkiem, a następnie zalej śmietaną i duś do momentu, aż powstały sos zgęstnieje. Potem dodaj bulion, wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz. Dobrym pomysłem będzie posypanie wierzchu potrawy żółtym serem. Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulą podasz na wiele sposobów: z czosnkowym dipem, surówką z marchewki i jabłka, gotowanymi warzywami albo z kiszoną kapustą. Przekonaj się, jakie smaczne i uniwersalne danie można przygotować na bazie ziemniaków.