Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

114

2101 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

120 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę.

Krok 3

Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.

Krok 4

Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.

Krok 5

Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

4

Opinie o przepisie

  • Alicja Stanek

    Alicja Stanek , 03.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda   woj

    Magda woj , 19.01.2016

    pycha! dodalam zblanszowany brokuł, gałkę muszkatołowa i świeży pieprz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenie Wywranic

    Eugenie Wywranic , 06.11.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • eee bbb

    eee bbb , 03.09.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebuląZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to smaczny sposób na szybki i nieskomplikowany obiad, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Bardzo łatwo urozmaicić tę potrawę innymi dodatkami – zamiast boczku wykorzystać można szynkę albo kiełbasę, a do ziemniaków dodać paprykę, groszek czy kukurydzę. Zacznij od pokrojenia ziemniaków na grube plastry. Dobrze sprawdzą się odmiany sałatkowe, twarde, z małą ilością skrobi, ponieważ nie rozpadają się i zachowają odpowiednią konsystencję podczas pieczenia. Podsmaż ziemniaki razem z cebulą i boczkiem, a następnie zalej śmietaną i duś do momentu, aż powstały sos zgęstnieje. Potem dodaj bulion, wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz. Dobrym pomysłem będzie posypanie wierzchu potrawy żółtym serem. Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulą podasz na wiele sposobów: z czosnkowym dipem, surówką z marchewki i jabłka, gotowanymi warzywami albo z kiszoną kapustą. Przekonaj się, jakie smaczne i uniwersalne danie można przygotować na bazie ziemniaków.