Przepisy na Prosty przepis z kurczakiem
72 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Prosty przepis z kurczakiem
Lubisz mięso drobiowe? W takim razie, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami na proste dania z kurczakiem. Czekają na Ciebie propozycje sałatek, roladek, kotletów, dań jednogarnkowych, zup oraz zapiekanek. By uzyskać soczyste i chrupiące mięso, wystarczą chęci i kilka łatwo dostępnych produktów. Niepowtarzalny smak przygotowanej potrawy uzyskasz bez skomplikowanej obróbki termicznej czy użycia wyszukanych składników. Kurczaka możesz przyrządzić na wiele sposobów: upiec w szynce lub w bekonie, usmażyć, udusić w bulionie warzywnym, ugotować na parze lub zgrillować. Przygotowując kurczaka nie zapomnij również o dodatkach – do mięsa doskonale będą pasować rozmaite sosy (na przykład musztardowy czy pomidorowy), śliwki, czosnek lub ser żółty. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego pastę chrzanową i papryczkę chili. Gotowe danie najlepiej podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu, kaszy, a nawet makaronu. Zastanawiasz się, jakie danie przygotować? Zrób potrawkę z kurczaka z karmelizowanymi jabłkami i cydrem, rosół z pulpecikami drobiowymi, kurczaka z cieciorką na jogurcie, udka miodowo-musztardowe lub ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem. Doskonałym pomysłem będzie także przyrządzenie pikantnych skrzydełek. Mięso potnij na mniejsze kawałki, a następnie oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka. Zamarynowane w ten sposób skrzydełka podsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie mięso razem z sokami przełóż na patelnię, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu, i delikatnie podgrzej całość, doprowadzając płyn do wrzenia – gotowe! Nie zapomnij, że kurczaka możesz również użyć do przygotowania warzywnego gulaszu czy sałatki gyros z sosem jogurtowym. W tej kategorii znajdziesz sprawdzone przepisy na proste, a zarazem smaczne dania z kurczakiem. Oprócz nich, czekają na Ciebie również wskazówki szefa kuchni – z naszą pomocą w łatwy sposób przyrządzisz doskonałą mięsną potrawę. Zapraszamy do lektury i wspólnego gotowania!