Kurczak po chińsku z warzywami - przepis na danie | Przepisy.pl pixel

Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

114

1732 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2687 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w paski i obsmaż na patelni. Rozmrożone warzywa dodaj do mięsa i smaż przez chwilę.

Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Całość gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.

Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Gotową potrawę podawaj z ryżem. Jej smak wzmocni łyżka sosu sojowego.

Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - Krok 3
12

Opinie o przepisie

  • MarekN

    MarekN , 18.03.2020

    TAK. Warto zastosować pasujący do niemal wszystkich dań azjatyckich olej kokosowy, a mięso wpierw obtoczyć w mące kokosowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pawliczek

    Marek Pawliczek , 18.09.2018

    Bardzo dobre i szybkie. Polecam. Można także coś swojego dodać. Ja dodałem papryczke chili i pomidory malinowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 18.08.2018

    Okaże się jak wyszło gdy skończę

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pawel Czmok

    Pawel Czmok , 11.04.2017

    szybkie pyszne latwe w przygotowaniu a w szczególności mozna troche eksperymentować smakami polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Głowacz

    Damian Głowacz , 08.01.2016

    Bardzo smaczne, lekko przesoliłem ryż.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • UTP UśmiechToPodstawa

    UTP UśmiechToPodstawa , 07.12.2015

    tak;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 02.12.2015

    prawie jak u chińczyka ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kurzeja

    Marcin Kurzeja , 29.09.2015

    Proste, smaczne i konkretne, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał  Zemła

    Rafał Zemła , 16.06.2015

    Proste i pyszne. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Sienkiewicz

    Jacek Sienkiewicz , 07.05.2015

    Smaczne, dodałem jeszcze puszkę krojonych pomidorów, goździków i troszkę czarnego pieprzu. Było duper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Bartek Adamczuk Gruszka

    Iwona Bartek Adamczuk Gruszka , 28.04.2015

    Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pożywne i lekkostrawne danie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami

Gdy potrzebujesz pomysłu na błyskawiczny obiad, postaw na kurczaka po chińsku z mrożonymi warzywami. Pyszne i genialnie proste w przygotowaniu danie o wyrazistym, orientalnym smaku ze składników dostępnych cały rok. Już teraz spróbuj naszej receptury i przekonaj się, że kurczak z warzywami po chińsku to uczta dla podniebienia!

Dla kogo?

Jeżeli lubisz mięso i orientalne smaki, to kurczak z mrożonymi warzywami po chińsku będzie strzałem w dziesiątkę! To danie o wielu walorach – spróbujesz raz, a już na stałe wpisze się do Twojego menu. Mniam! 

Na jaką okazję?

Kurczak po chińsku z warzywami to idealna propozycja na codzienny obiad. Dzięki naszemu przepisowi przygotowanie kurczaka na sposób azjatycki zajmie Ci zaledwie trzydzieści minut. Pod warunkiem oczywiście, że będziesz pamiętać o tym, by wcześniej kupić potrzebne produkty. 

Czy wiesz, że?

Najpierw zaopatrz się w niezbędne składniki: filet z piersi kurczaka, Fix do potraw chińskich Knorr oraz mieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Wybierz tę zawierającą między innymi kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby oraz paprykę. Jeśli chcesz, aby kurczak był soczysty, posłuchaj rady doświadczonych kucharzy i przed wrzuceniem mięsa na patelnię, obtocz je w mące ziemniaczanej. 

Dla urozmaicenia:

Warzywa na patelnię po chińsku z kurczakiem najlepiej smakują z dodatkiem białego ryżu. Możesz polać potrawę odrobiną sosu sojowego, a dodatkowo wzmocnisz jej aromat. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu!