Składniki
400 gramów
1 opakowanie
300 mililitrów
300 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski.
Krok 2
Fix dokładnie wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody (około 1,5 szklanki) i dodaj do mięsa. Zagotuj całość, mieszając od czasu do czasu. Fix z mięsem duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 3
Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wody i ponownie zagotuj. Przygotowane danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Danie orientalne
Pachnące danie orientalne powstaje błyskawicznie. Wystarczy piętnaście minut i obiad gotowy. Co więcej, smakuje wyśmienicie! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub należysz do osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu ten przepis z całą pewnością przypadnie ci do gustu. Pamiętaj o nim również wtedy, gdy twoja lodówka świeci pustkami. Danie orientalne przyrządzisz bowiem z kilku podstawowych składników. Potrzebna będzie ci jedynie soczysta pierś z kurczaka, odrobina oleju, ryż oraz Fix do potraw chińskich, stworzony z charakterystycznych dla kuchni orientalnej składników – kompozycji orientalnych przypraw, grzybów mun oraz pędów bambusa. Oczywiście zamiast kurczaka równie dobrze użyć możesz mięsa z indyka, a sos wzbogacić dodatkami takim jak kukurydza i pokrojone w ósemki pieczarki.