• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Magazyn
  • Kanapki - przepisy nie tylko na śniadanie
  • Kanapki – smaczny sposób na śniadanie

Kanapki – smaczny sposób na śniadanie

Typowe śniadanie angielskie to jajka i bekon, włoskie – słodki rogalik i mocna kawa. A polskie? Z pewnością kanapki! Jesteśmy wszak krajem słynącym z dobrego chleba i wędlin. Zobacz jak łatwo każdego dnia odmienisz swoje kanapki na śniadanie.

Najpopularniejszą podstawą do kanapek są chleb oraz bułki. Wybierać można wśród chlebów pszennych, żytnich, orkiszowych czy razowych. Spróbuj jednak od czasu do czasu zrobić kanapki inaczej. Dobrą okazją będą powolne, weekendowe poranki, jednak i powszedni dzień warto zacząć od śniadanie nieco innego niż zwykle. Może kanapka z chałki z migdałową posypką? Połącz ją z serkiem wiejskim i syropem klonowym albo odrobiną miodu. Kanapki zrobisz również z gofrów. Przełóż je dowolnymi dodatkami i oryginalne śniadanie gotowe. Zobacz przepis na słodkie kanapki z gofrów Miodzio. Francuskie croissanty kojarzą Ci się ze słodyczami? Te rogaliki w podstawowej wersji przygotowuje się bez nadzienia, podasz je wiec z czym tylko chcesz. Francuskie rogaliki z szynką i serem to połączenie proste i pyszne. Dodaj do niech jeszcze warzywa, np. rukolę i pomidora. Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować z kanapek na śniadanie. Mogą sięgnąć np. po wafle ryżowe – należy tylko sprawdzić na opakowaniu, czy nie są zanieczyszczone glutenem. Pieczywo chrupkie jest delikatne, warto więc podać do niego wyraziste dodatki, tak by kanapka stanowiła solidne śniadanie. Np. kanapka z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami to doskonały poranny posiłek.

Ciepłe kanapki na śniadanie

Dla wielu osób podstawą udanego dnia, jest rozpoczęcie go ciepłym posiłkiem. Oprócz zup mlecznych, kiełbasek czy jajecznicy, warto sięgnąć po kanapki na ciepło. Ich przygotowanie nie zawsze zajmuje wiele czasu. Zapiekane kanapki z szynką i serem to doskonały sposób na szybkie, ciepłe śniadanie. Podaj je z ketchupem, majonezem i warzywami. Do tostów doskonale pasują np. pomidory albo kiszone ogórki. Do przygotowania grzanek nie potrzeba jednak opiekacza ani tostera. Wystarczy zwykła patelnia. Posmarowane kromki żytniego chleba opiecz i zrób z nich np. grzanki z pastą tuńczykową. Sprawdzą się nie tylko rano, ale także jako kanapki na imprezę.

Śniadaniowe kanapki warstwowe

Kanapki złożone z dwóch warstw chleba nazywane są czasem sandwichami – na cześć czwartego hrabiego Sandwich, którego uznaje się za ich wynalazcę. Jest kilka wersji tej historii. Jedyne co jest pewne to fakt, że wynalezienie współczesnej kanapki było poważnym złamaniem konwenansów, ponieważ angielska arystokracja nawet chleba nie jadła rękami. Spróbuj pójść krok dalej i zrób kanapki złożone z wielu warstw pieczywa, np. piętrową kanapkę Wieżowiec albo kanapkę dla dzieci Niespodzianka!. Jedz je warstwowo, za pomocą sztućców albo spróbuj ugryźć całość. Wyobrażasz sobie jedną kanapkę na śniadanie dla całej rodziny? Kanapka Torcik to przykład, że jest to możliwe. Zrób ją z małego chleba, a następnie pokrój na kawałki, podobnie jak klasyczny tort. Jeśli nie jadasz śniadań w domu, tylko zabierasz ze sobą, skorzystaj z przepisu na potrójną szkolną kanapkę. Zrób ją z miękkiego chleba tostowego, by wygodnie się ją zjeść.

Śniadanie na słodko

Słodkie kanapki na śniadanie to świetny sposób na wyrobienie nawyków jadania porannego posiłku. Pyszne i pięknie podane, zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Śmieszne kanapki dla dzieci czoko-banana to smaczne połączenie czekolady oraz świeżych owoców. Dla lubiących kwaśne smaki, dobry będzie dodatek mandarynek albo pestek granatu. Nieco bardziej wytrawne są kanapki z twarożkiem, miodem i figą, w których słodycz owoców i miodu kontrastuje z kwaskowatym twarożkiem oraz żytnim pumperniklem. Zamiast fig smaczne będą także suszone morele. A jeśli lubisz kanapki o mocno owocowym smaku, zrób kolorowe kanapki Owocowy Raj z kiwi. Dodatek kiwi to tylko propozycja. Do dżemu doskonale pasują inne świeże owoce, najlepiej lekko kwaśne, np. pomarańcze, pomelo, porzeczki albo wiśnie.

 

Kanapki na śniadanie to olbrzymi wybór składników, smaków i sposobów podania. Wiele z nich będzie pasować też na kolację, zwłaszcza te z nabiałem albo chudą wędliną. Eksperymentuj z dodatkami i pieczywem, postaw na zróżnicowane posiłki, a kanapki zawsze będą pyszne i oryginalne.

 

Zobacz także:

Słodkie przekąski na karnawał
Słodkie przekąski na karnawał
Menu wegetariańskie
Menu wegetariańskie
Słodki karnawał
Słodki karnawał

Może Cię zainteresować:

Kanapki na jeden kęs
Przepisy na hiszpańskie tapas
Sosy i dipy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby