Najpopularniejszą podstawą do kanapek są chleb oraz bułki. Wybierać można wśród chlebów pszennych, żytnich, orkiszowych czy razowych. Spróbuj jednak od czasu do czasu zrobić kanapki inaczej. Dobrą okazją będą powolne, weekendowe poranki, jednak i powszedni dzień warto zacząć od śniadanie nieco innego niż zwykle. Może kanapka z chałką z kruszonką? Połącz ją z serkiem wiejskim i syropem klonowym albo odrobiną miodu. Kanapki zrobisz również z gofrów. Przełóż je dowolnymi dodatkami i oryginalne śniadanie gotowe. Francuskie croissanty kojarzą Ci się ze słodyczami? Te rogaliki w podstawowej wersji przygotowuje się bez nadzienia, podasz je wiec z czym tylko chcesz. Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować z kanapek na śniadanie. Mogą sięgnąć np. po wafle ryżowe – należy tylko sprawdzić na opakowaniu, czy nie są zanieczyszczone glutenem. Pieczywo chrupkie jest delikatne, warto więc podać do niego wyraziste dodatki, tak by kanapka stanowiła solidne śniadanie. Np. kanapka z łososiem to doskonały poranny posiłek.
Ciepłe kanapki na śniadanie
Dla wielu osób podstawą udanego dnia, jest rozpoczęcie go ciepłym posiłkiem. Oprócz zup mlecznych, kiełbasek czy jajecznicy, warto sięgnąć po kanapki na ciepło. Ich przygotowanie nie zawsze zajmuje wiele czasu. Kajzerki ze szpinakiem to doskonały sposób na szybkie, ciepłe śniadanie. Do przygotowania grzanek nie potrzeba jednak opiekacza ani tostera. Wystarczy zwykła patelnia. Posmarowane kromki żytniego chleba opiecz i zrób z nich np. grzanki z kaparami. Sprawdzą się nie tylko rano, ale także jako kanapki na imprezę.
Śniadaniowe kanapki warstwowe
Kanapki złożone z dwóch warstw chleba nazywane są czasem sandwichami – na cześć czwartego hrabiego Sandwich, którego uznaje się za ich wynalazcę. Jest kilka wersji tej historii. Jedyne co jest pewne to fakt, że wynalezienie współczesnej kanapki było poważnym złamaniem konwenansów, ponieważ angielska arystokracja nawet chleba nie jadła rękami. Wyobrażasz sobie jedną kanapkę na śniadanie dla całej rodziny? Kanapka Tort to przykład, że jest to możliwe.
Kanapki na śniadanie to olbrzymi wybór składników, smaków i sposobów podania. Wiele z nich będzie pasować też na kolację, zwłaszcza te z nabiałem albo chudą wędliną. Eksperymentuj z dodatkami i pieczywem, postaw na zróżnicowane posiłki, a kanapki zawsze będą pyszne i oryginalne.