Farinata – przepis. Co to za włoskie danie?

Przygotowanie placka farinata jest proste, a jego smak i konsystencja doskonale komponują się z mięsnymi i warzywnymi dodatkami. Sprawdźcie przepis.

Farinata – co to jest?

Potrawa farinata pochodzi z kuchni włoskiej i jest bardzo popularna w Ligurii, ale znana również w Toskanii i u wybrzeży Morza Śródziemnego. Farinata to cienki placek z mąki z ciecierzycy, oliwy, wody i soli pieczony w wysokiej temperaturze, najczęściej w piecu opalanym drewnem. Charakterystyczną cechą placków farinata jest chrupiący wierzch i miękki środek. Danie ma długą historię i prawdopodobnie wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Obecnie ta potrawa jest traktowana jako rodzaj street foodu z różnymi dodatkami i serwowana przede wszystkim na śniadanie.

Farinata – przepis

W przepisie na farinatę jest 100 g mąki z ciecierzycy, 300 ml wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, pieprz i szczypta soli. Składniki należy połączyć i odstawić na kilka godzin, a następnie uformować placek i piec go przez 20-30 minut w temperaturze 220-250°C. Czas pieczenia dobierzcie do grubości placka – będzie gotowy, gdy zbrązowieje, a na wierzchu pojawią się pęcherze.

Farinatę podawajcie na ciepło, pokrojoną w trójkąty, posypaną pieprzem i polaną oliwą. Placek możecie też posypać ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi. W Ligurii jada się go z focaccią z cebulą, ale można go serwować również z oliwkami, karmelizowaną cebulą i suszonymi pomidorami lub z kiełbasą i tartym serem gorgonzola. Placek możecie też złożyć na pół, nadziać dodatkami i polać wybranym sosem.