Focaccia – co to jest? Jak zrobić i jak jeść?
Wypieki prosto ze słonecznej Italii podbijają podniebienia mieszkańców całego świata. Jednym z najbardziej popularnych włoskich pieczyw jest focaccia. Co to za przysmak? Czym się wyróżnia? Jeżeli chcecie zgłębić tajniki włoskiej kuchni i poznać wszystkie informacje na temat focacci, to koniecznie zostańcie z nami. Podpowiadamy, jak ją zrobić i z czym jeść, aby zachwycała smakiem. Zapraszamy!
Co to jest focaccia?
Gdyby Włoch usłyszał pytanie „focaccia – co to”, prawdopodobnie załamałby ręce. Ten tradycyjnych wypiek jest w Italii traktowany niczym dobro narodowe. Co kryje się pod nazwą focaccia? Podpowiadamy! Focaccia to pieczywo drożdżowe, którego przygotowanie jest bardzo podobne do procesu robienia pizzy. Tradycyjna receptura na pyszny chlebek zawiera: drożdże, mąkę, wodę oraz oliwę. Historia głosi, że pierwsze zapiski na temat tego przysmaku pochodzą z czasów przed powstaniem Rzymu. Wcale nas nie dziwi, że popularność focacci trwa do dziś, ponieważ ten włoski chlebek zachwyca grubym ciastem i idealną strukturą, które są znane na całym świecie.
Focaccia jak zrobić? – Porady
Wyrośnięta i aromatyczna focaccia to specjał, który gości w kuchni większości Włochów. Nie musicie jednak wybierać się w podróż, by spróbować tego pysznego chlebka. Równie dobrze możecie przygotować go w swoim domu. Proces wypiekania focacci składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest połączenie składników na ciasto, a następnie zagniecenie go za pomocą miksera lub robota kuchennego. Drugi natomiast zakłada przełożenie focacci do miski i posmarowanie jej oliwą. Trzecim etapem jest przykrycie ciasta ściereczką i odłożenie go na bok na dwie godziny. Jak zrobić focaccię? Późniejsze etapy to wyłożenie ciasta na blaszce posypanej mąką, odciśnięcie na nim opuszków palców, posmarowanie oliwą oraz oprószenie rozmarynem. Tak przyrządzona focaccia musi odczekać pół godziny, nim trafi do piekarnika. Chlebek należy piec przez około 25 minut. Gotowe!
Focaccia – jak jeść?
Focaccia pojawiła się na Waszym stole i zastanawiacie się, jak prawidłowo ją jeść? Przychodzimy z pomocą! Najprostszą i najmniej wymagającą opcją będzie zjedzenie focacci palcami, maczając ją w oliwie. W tym przypadku w prostocie tkwi siła i nie potrzebujecie zbyt wielu dodatków, bo sam chlebek jest bardzo smaczny. Jak jeść focaccięa? Jeżeli szukacie bardziej wykwintnych sposobów na zjedzenie włoskiego specjału, to śmiało możecie zaserwować go w towarzystwie sałatki. Równie dobrym pomysłem będzie zrobienie kanapek z focacci. Do środka możecie włożyć szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz rukolę. Pycha! Na którą opcję się zdecydujecie?
Nasze przepisy na focaccię
Focaccia co to jest? Każdy z Was będzie mógł pochwalić się wiedzą na temat tego włoskiego przysmaku. Zobaczcie nasze przepisy, dzięki którym przyrządzicie najlepszą focaccię. Powodzenia i smacznego!
Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą to wyjątkowo prosta i smaczna propozycja. Takiego dania nie powstydziłby się żaden Włoch. Jeżeli jednak wolicie inny zestaw dodatków, to spróbujcie focacci z cebulą. Prosty skład i doskonałe rezultaty to coś, co najbardziej lubimy!
Focaccia z pomidorami to wyśmienita potrawa dla 4 osób. Zaserwujcie ją na włoskim wieczorku w gronie bliskich. Każdy doceni Wasze kulinarne umiejętności. Aby na stole nie było zbyt nudno, podajcie również drugi rodzaj tego chlebka. Co powiecie na focaccię z orzechami i figą. To niebanalne połączenie robi wrażenie.
Co to focaccia? Pochwalcie się wiedzą z bliskimi i wprowadźcie ich do włoskiego świata pełnego doskonałych wypieków.
Komentarze (0)