
Składniki
800 gramów
7 gramów
1 szczypta
4 łyżki
40 mililitrów
350 gramów
110 gramów
do posypania:
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
6 sztuk
115 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj drożdże, sól, przyprawę pomidory Knorr, oliwę oraz ciepłą wodę, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto ok 5 minut aż będzie gładkie.
Krok 2
Przełóż ciasto do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscy aż wyrośnie dwukrotnie. W między czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Krok 3
Następnie wysyp mąką blaszkę z piekarnika i wyłóż wyrośnięte ciasto. Rozgnieć palcami tak aby miało 0,5cm grubości i charakterystyczne wgniecenia. Ciasto nie musi mieć regularnego kształtu. Skrop oliwą, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 4
Figi pokrój w ćwiartki. Pokrój cebulę w piórka i usmaż na patelni z oliwą aż będzie bardzo miękka i lekko rumiana – ok 12 minut.
Krok 5
Na wierzchu foccaci połóż usmażoną cebulę, figi, orzechy i kawałki sera gorgonzola. Posyp całość przyprawą Knorr z suszonymi pomidorami i piecz przez 20-25 minut. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Dobra rada:
Zamiast fig możesz użyć czarnych oliwek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia z orzechami i figą
Focaccię zjecie we Włoszech w wielu odmianach. Niemal każdy region tego kraju ma swój ulubiony przepis na ciasto, które zachwyca prostotą wykonania i niesamowitym smakiem. Często jedzona jest jedynie z oliwą lub suszonymi pomidorami. My proponujemy Wam nieco bardziej egzotyczną wersję: oto focaccia z dodatkiem fig, orzechów włoskich i sera Gorgonzola. Spróbujcie, będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej oraz oryginalnych przekąsek.
Na jaką okazję?
Focaccia z orzechami i figą świetnie wzbogaci menu imprezowe. Jest także rewelacyjnym pomysłem na przekąskę lub drugie śniadanie. Na ciepło możecie ją serwować w porze lunchu.
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie są najprawdopodobniej najstarszym jedzeniem pochodzącym z drzew. Historycy twierdzą, iż znane były już 10 tysięcy lat temu. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez orzechów, które dodawane są do dań wytrawnych, jak i deserów.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz nieco bardziej wytrawny smak focacci, figi zastąp czarnymi oliwkami.