Torta Salata – włoskie słone ciasto
NOWY PRZEPIS
łatwe
73 osoby zapisały

Składniki
350 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
20 gramów
30 gramów
ciasto:
500 gramów
200 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki w robocie kuchennym przez 5 minut. Następnie przełóż do lodówki na 20 minut.
Krok 2
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 3
Fix Knorr zagotuj w 100ml wody. Ostudź, dodaj jaja, parmezan, szparagi, szpinak oraz ser ricotta i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj cienko i wyłóż dno najlepiej żeliwnego naczynia do zapiekania o średnicy ok 26cm.
Krok 5
Nałóż przygotowane nadzienie. Następnie nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta, zakryj dokładnie brzegi, a nadmiar odetnij. Zrób kilka nakłóć widelcem i piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać różne zioła i warzywa. Farsz dopraw świeżo otartą skórką z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Torta Salata – włoskie słone ciasto
Czy ciasto można podać w porze obiadu albo kolacji? Jasne, że tak, ale pod warunkiem, że będzie to wytrawna propozycja taka jak Torta Salata, prosto z włoskich książek kucharskich. Atutami potrawy są duża porcja warzyw, w tym zielonych szparagów i szpinaku, oraz kremowy sos, który idealnie podkreśli smak wszystkich pozostałych składników. Nie zwlekaj, tylko szykuj składniki na Torta Salata– przepis wypróbuj już dziś!
Dla kogo?
Miłośników kuchni śródziemnomorskiej nie brakuje. Proste, a zarazem bogate w różnorodne składniki ciasto Torta Salata także zyska wielu fanów.
Na jaką okazję?
Torta Salata wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy odwiedzą cię znajomi, ale też zabrać kawałek w pojemniku jako posiłek do pracy.
Czy wiesz, że?
Dobrym rozwiązaniem dla kucharzy, którym doskwiera brak czasu, a chcą spróbować swoich sił z Torta Salata, jest skorzystanie z gotowego ciasta francuskiego albo filo.
Dla urozmaicenia:
Danie możesz dowolnie modyfikować. Do słonego ciasta na Torta Salata bardzo dobrze pasują cukinia, marchew, tuńczyk, gorgonzola.