Torta Salata – włoskie słone ciasto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Torta Salata – włoskie słone ciasto

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

20 gramów

30 gramów

ciasto:

500 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki w robocie kuchennym przez 5 minut. Następnie przełóż do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 3

Fix Knorr zagotuj w 100ml wody. Ostudź, dodaj jaja, parmezan, szparagi, szpinak oraz ser ricotta i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj cienko i wyłóż dno najlepiej żeliwnego naczynia do zapiekania o średnicy ok 26cm.

Krok 5

Nałóż przygotowane nadzienie. Następnie nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta, zakryj dokładnie brzegi, a nadmiar odetnij. Zrób kilka nakłóć widelcem i piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać różne zioła i warzywa. Farsz dopraw świeżo otartą skórką z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Torta Salata – włoskie słone ciasto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torta Salata – włoskie słone ciastoTorta Salata – włoskie słone ciasto

Czy ciasto można podać w porze obiadu albo kolacji? Jasne, że tak, ale pod warunkiem, że będzie to wytrawna propozycja taka jak Torta Salata, prosto z włoskich książek kucharskich. Atutami potrawy są duża porcja warzyw, w tym zielonych szparagów i szpinaku, oraz kremowy sos, który idealnie podkreśli smak wszystkich pozostałych składników. Nie zwlekaj, tylko szykuj składniki na Torta Salata– przepis wypróbuj już dziś!

Dla kogo?

Miłośników kuchni śródziemnomorskiej nie brakuje. Proste, a zarazem bogate w różnorodne składniki ciasto Torta Salata także zyska wielu fanów.

Na jaką okazję?

Torta Salata wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy odwiedzą cię znajomi, ale też zabrać kawałek w pojemniku jako posiłek do pracy.

Czy wiesz, że?

Dobrym rozwiązaniem dla kucharzy, którym doskwiera brak czasu, a chcą spróbować swoich sił z Torta Salata, jest skorzystanie z gotowego ciasta francuskiego albo filo.

Dla urozmaicenia:

Danie możesz dowolnie modyfikować. Do słonego ciasta na Torta Salata bardzo dobrze pasują cukinia, marchew, tuńczyk, gorgonzola.