Torta Salata – włoskie słone ciasto
NOWY PRZEPIS
łatwe
88 osób zapisało

Składniki
350 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
20 gramów
30 gramów
ciasto:
500 gramów
200 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki w robocie kuchennym przez 5 minut. Następnie przełóż do lodówki na 20 minut.
Krok 2
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 3
Fix Knorr zagotuj w 100ml wody. Ostudź, dodaj jaja, parmezan, szparagi, szpinak oraz ser ricotta i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj cienko i wyłóż dno najlepiej żeliwnego naczynia do zapiekania o średnicy ok 26cm.
Krok 5
Nałóż przygotowane nadzienie. Następnie nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta, zakryj dokładnie brzegi, a nadmiar odetnij. Zrób kilka nakłóć widelcem i piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać różne zioła i warzywa. Farsz dopraw świeżo otartą skórką z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Torta Salata – włoskie słone ciasto
Czy ciasto można podać w porze obiadu albo kolacji? Jasne, że tak, ale pod warunkiem, że będzie to wytrawna propozycja taka jak Torta Salata, prosto z włoskich książek kucharskich. Atutami potrawy są duża porcja warzyw, w tym zielonych szparagów i szpinaku, oraz kremowy sos, który idealnie podkreśli smak wszystkich pozostałych składników. Nie zwlekaj, tylko szykuj składniki na Torta Salata– przepis wypróbuj już dziś!
Dla kogo?
Miłośników kuchni śródziemnomorskiej nie brakuje. Proste, a zarazem bogate w różnorodne składniki ciasto Torta Salata także zyska wielu fanów.
Na jaką okazję?
Torta Salata wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy odwiedzą cię znajomi, ale też zabrać kawałek w pojemniku jako posiłek do pracy.
Czy wiesz, że?
Dobrym rozwiązaniem dla kucharzy, którym doskwiera brak czasu, a chcą spróbować swoich sił z Torta Salata, jest skorzystanie z gotowego ciasta francuskiego albo filo.
Dla urozmaicenia:
Danie możesz dowolnie modyfikować. Do słonego ciasta na Torta Salata bardzo dobrze pasują cukinia, marchew, tuńczyk, gorgonzola.