Spaghetti z czosnkiem i czuszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z czosnkiem i czuszką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w wodzie, z dodatkiem kostki Knorr, al dente.

Spaghetti z czosnkiem i czuszką - Krok 1

Krok 2

Czuszki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i drobno pokrój. Czosnek obierz i posiekaj.

Spaghetti z czosnkiem i czuszką - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek i dodaj czuszki. Chwilę podsmaż.

Spaghetti z czosnkiem i czuszką - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i posyp natką pietruszki.

Spaghetti z czosnkiem i czuszką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Kania

    Elzbieta Kania , 26.04.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z czosnkiem i czuszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Spaghetti z klopsikami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z czosnkiem i czuszkąSpaghetti z czosnkiem i czuszką

Czuszka to odmiana małej ostrej papryczki, która uprawiana jest w Polsce. Jej obcobrzmiąca nazwa wywodzi się z języka bułgarskiego. Dla amatorów piekielnie ostrej kuchni to wspaniała przyprawa, którą można stosować, by wyostrzyć smak wielu dań. Szczególnie dobrze pasować będzie do delikatnego makaronu. Przepis na spaghetti z czosnkiem i czuszką jest banalnie prosty. W końcu klasyka włoskiej kuchni smakuje najlepiej. Makaron spaghetti ugotuj al dente, zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Aby wydobyć z czuszek jak najwięcej aromatu, należy podsmażyć je na patelni razem z czosnkiem. Jeśli nie masz czuszki, możesz użyć dowolnej odmiany ostrych papryczek. Przygotowaną, lekką marynatę wymieszaj z makaronem. Całość posyp ulubionym serem i udekoruj ziołami. Taka kombinacja smaków ma prawdziwie piekielną moc, a samo połączenie makaronu z czosnkiem i papryczkami jest bezkonkurencyjne.