Zupa z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

1761 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1014 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1750 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

4 łyżki

500 mililitrów

1 pęczek

6 sztuk

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 500 mililitrów wody i rozprowadź w niej kostkę rosołową Knorr.

Zupa z cukinii - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój i dodaj do rosołu. Gotuj 10 minut w osolonej wodzie.

Zupa z cukinii - Krok 2

Krok 3

Odsącz i zmiksuj z natką pietruszki i bazylią.

Zupa z cukinii - Krok 3

Krok 4

Przełóż z powrotem do wywaru, dodaj śmietanę, dopraw pieprzem i zagotuj. Rozlej na talerze i na każdej porcji zrób kleksa z kwaśnej śmietany.

Zupa z cukinii - Krok 4
44

Opinie o przepisie

  • Maciej Kazimierz

    Maciej Kazimierz, 30.03.2020

    TAK. Aby zupa była bardziej treściwa można podać ją z ryżem, kaszą jaglaną lub komosą ryżową.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina bowa

    karolina bowa, 02.07.2018

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 01.08.2017

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bednarek

    Karolina Bednarek, 05.06.2017

    Wygląda super, ja zawsze grilluje cukinię , czasem jeszcze dodaję kukurydzę a jak mi się nie chce albo nie mam czasu to tylko wrzucam do panasonica i blenduję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • , 25.07.2016

    ciekawy smak, na pewno ugotuje jeszcze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jurgiewicz  Jurgiewicz

    Barbara Jurgiewicz Jurgiewicz, 25.07.2016

    wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna Szymczak

    Maria Krystyna Szymczak, 19.06.2016

    Jest pyszna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Ciesla

    Michal Ciesla, 18.06.2016

    powabna ha ha dobre ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wachowiak

    Karolina Wachowiak, 19.08.2014

    Naprawdę smaczna :) (bez śmietany również:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krużel

    Małgorzata Krużel, 17.08.2014

    zrobilam..pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Roch

    Anna Roch, 17.08.2014

    Z cukinii,z dyni,ze świeżych ogórków...są rewelacyjne .Można poporcjowane te warzywa zamrozić na zimę jak znalazł :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elizabeth V. Lutomirski

    Elizabeth V. Lutomirski, 17.08.2014

    A może ktoś z państwa ma dobry przepis na placuszki z cukini...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pawelec

    Ewa Pawelec, 17.08.2014

    Robię trochę bogatszą bo z włoszczyzną :) Jest pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Ostrowska

    Krystyna Ostrowska, 17.08.2014

    Tak tak zupa krem z cukinii jest super dobra ,,, wiem cos o tym ,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bandoła

    Basia Bandoła, 17.08.2014

    często gotuję - bardzo lubimy - smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Zawartko

    Janusz Zawartko, 17.08.2014

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Cwirek

    Daniel Cwirek, 17.08.2014

    wpadam na zupke ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Zachman

    Krzysztof Zachman, 16.08.2014

    Już oczami wyobraźni widzisz jak ją jem:-)?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kościelski

    Marcin Kościelski, 16.08.2014

    Bartek mnie poczęstował zupą cukiniową, pyszna była choć zostało samo rzadkie. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asiunia Komar

    Asiunia Komar, 16.08.2014

    blee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Cioch

    Maria Cioch, 16.08.2014

    Ja tam wole smazoną...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Dubiel

    Dawid Dubiel, 16.08.2014

    Szef kuchni popiera damiana wieczorka jest zajebisty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Maciorowska

    Barbara Maciorowska, 16.08.2014

    Jest pyszna .Przed dodaniem kostki rosołowej, ewentualnie zamiast polecam zeszklić na oliwie około 1 cm.świeżego imbiru,2 ząbków czosnku,odrobinę papryczki chili i małą cebulkę : Wzbogacić można serkiem ziołowym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak, 16.08.2014

    Trzeba wypróbować przepis!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Tymoszuk

    Barbara Tymoszuk, 16.08.2014

    A ja mam przepis na pyszny pasztet z cukini!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Jaworski

    Darek Jaworski, 16.08.2014

    Trzeba będzie przetestować...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Janiak

    Kasia Janiak, 16.08.2014

    najpyszniejsza zupa świata!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krzywińska Dzięba

    Małgorzata Krzywińska Dzięba, 16.08.2014

    Jadlam podobnie wyglądająca z pokrzywy ....przepyszna była..:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dyrka

    Andrzej Dyrka, 16.08.2014

    Dwa dni ją jadłem. Pycha, a poza tym dodaję grzanki (kosteczka) z chleba. Takie dobrze zrumienione.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski, 16.08.2014

    A z kabaczka może być? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cukiniiZupa z cukinii

Prosta w przygotowaniu zupa, której podstawą jest delikatny miąższ cukinii. To warzywo, które jest bardzo uniwersalne w kuchni i szczególnie smaczne w sezonie letnim. Można wtedy dostać młodą cukinię, którą dodaje się do dań razem ze skórką. Przez resztę roku raczej nie ma problemu z jej dostępnością, ale warto ją wtedy obierać, gdyż skórka jest grubsza i już nie tak jędrna jak wcześniej. Oprócz cukinii, do przyrządzenia zupy potrzebujesz bulionu, śmietany oraz przypraw. Całość po ugotowaniu miksuje się blenderem, dzięki czemu potrawa ma konsystencję kremu. Jeśli nie masz go jednak pod ręką, możesz serwować zupę z kawałkami cukinii. Podawaj ją z kleksem śmietany na środku, grzankami lub lanymi kluskami. Dobrze komponuje się też z pestkami słonecznika lub dyni – warto je uprażyć przed dodaniem do zupy. Danie udekorujesz świeżą bazylią, rukolą lub natką pietruszki. Świetnie będzie się z nim komponować każdego rodzaju pieczywo. Wykorzystaj nasz przepis na zupę z cukinii i podaj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami!