
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
4 łyżki
500 mililitrów
1 pęczek
6 sztuk
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 500 mililitrów wody i rozprowadź w niej kostkę rosołową Knorr.

Krok 2
Cukinie pokrój i dodaj do rosołu. Gotuj 10 minut w osolonej wodzie.

Krok 3
Odsącz i zmiksuj z natką pietruszki i bazylią.

Krok 4
Przełóż z powrotem do wywaru, dodaj śmietanę, dopraw pieprzem i zagotuj. Rozlej na talerze i na każdej porcji zrób kleksa z kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z cukinii
Prosta w przygotowaniu zupa, której podstawą jest delikatny miąższ cukinii. To warzywo, które jest bardzo uniwersalne w kuchni i szczególnie smaczne w sezonie letnim. Można wtedy dostać młodą cukinię, którą dodaje się do dań razem ze skórką. Przez resztę roku raczej nie ma problemu z jej dostępnością, ale warto ją wtedy obierać, gdyż skórka jest grubsza i już nie tak jędrna jak wcześniej. Oprócz cukinii, do przyrządzenia zupy potrzebujesz bulionu, śmietany oraz przypraw. Całość po ugotowaniu miksuje się blenderem, dzięki czemu potrawa ma konsystencję kremu. Jeśli nie masz go jednak pod ręką, możesz serwować zupę z kawałkami cukinii. Podawaj ją z kleksem śmietany na środku, grzankami lub lanymi kluskami. Dobrze komponuje się też z pestkami słonecznika lub dyni – warto je uprażyć przed dodaniem do zupy. Danie udekorujesz świeżą bazylią, rukolą lub natką pietruszki. Świetnie będzie się z nim komponować każdego rodzaju pieczywo. Wykorzystaj nasz przepis na zupę z cukinii i podaj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami!