Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
40 gramów
50 mililitrów
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w talarki. Smaż przez kilka minut.
Krok 2
Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj kostkę Knorr.
Krok 3
Po 10 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i kukurydzę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Następnie wlej śmietanę i całość ponownie zagotuj. Po nałożeniu na talerze posyp startym serem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kukurydziana
Chcesz przyrządzić na obiad zupę, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczna pomidorowa lub ogórkowa? W takim razie koniecznie zapisz poniższy przepis na zupę kukurydzianą. Oprócz kukurydzy znajdą się w niej także inne warzywa, m.in. zielona papryka, por i ziemniaki. Zupa jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania w dość drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pokrojenia papryki w paski, a pora w talarki. Warzywa smaż przez chwilę na rozgrzanej oliwie w garnku o grubym dnie. Całość zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej. Następnie do gotującej się zawartości garnka dodaj kukurydzę z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zabiel zupę kwaśną śmietaną – aby nie zwarzyła się pod wpływem wysokiej temperatury, należy ją wcześniej zahartować. Ugotowane danie podawaj posypane startym żółtym serem, na przykład goudą lub nieco ostrzejszym ementalerem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.