Zupa kukurydziana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kukurydziana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
326 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

40 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w talarki. Smaż przez kilka minut.

Zupa kukurydziana - Krok 1

Krok 2

Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj kostkę Knorr.

Zupa kukurydziana - Krok 2

Krok 3

Po 10 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i kukurydzę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa kukurydziana - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej śmietanę i całość ponownie zagotuj. Po nałożeniu na talerze posyp startym serem.

Zupa kukurydziana - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Robert  Bar

    Robert Bar , 03.07.2016

    bardzo bardzo smaczne i szybko się robi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Flaczki wołowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kukurydzianaZupa kukurydziana

Chcesz przyrządzić na obiad zupę, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczna pomidorowa lub ogórkowa? W takim razie koniecznie zapisz poniższy przepis na zupę kukurydzianą. Oprócz kukurydzy znajdą się w niej także inne warzywa, m.in. zielona papryka, por i ziemniaki. Zupa jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania w dość drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pokrojenia papryki w paski, a pora w talarki. Warzywa smaż przez chwilę na rozgrzanej oliwie w garnku o grubym dnie. Całość zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej. Następnie do gotującej się zawartości garnka dodaj kukurydzę z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zabiel zupę kwaśną śmietaną – aby nie zwarzyła się pod wpływem wysokiej temperatury, należy ją wcześniej zahartować. Ugotowane danie podawaj posypane startym żółtym serem, na przykład goudą lub nieco ostrzejszym ementalerem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.