Zupa kukurydziana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa kukurydziana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

40 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w talarki. Smaż przez kilka minut.

Zupa kukurydziana - Krok 1

Krok 2

Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj kostkę Knorr.

Zupa kukurydziana - Krok 2

Krok 3

Po 10 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i kukurydzę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa kukurydziana - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej śmietanę i całość ponownie zagotuj. Po nałożeniu na talerze posyp startym serem.

Zupa kukurydziana - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Robert  Bar

    Robert Bar , 03.07.2016

    bardzo bardzo smaczne i szybko się robi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kukurydzianaZupa kukurydziana

Chcesz przyrządzić na obiad zupę, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczna pomidorowa lub ogórkowa? W takim razie koniecznie zapisz poniższy przepis na zupę kukurydzianą. Oprócz kukurydzy znajdą się w niej także inne warzywa, m.in. zielona papryka, por i ziemniaki. Zupa jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania w dość drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pokrojenia papryki w paski, a pora w talarki. Warzywa smaż przez chwilę na rozgrzanej oliwie w garnku o grubym dnie. Całość zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej. Następnie do gotującej się zawartości garnka dodaj kukurydzę z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zabiel zupę kwaśną śmietaną – aby nie zwarzyła się pod wpływem wysokiej temperatury, należy ją wcześniej zahartować. Ugotowane danie podawaj posypane startym żółtym serem, na przykład goudą lub nieco ostrzejszym ementalerem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.