Szynka musztardowo-winna z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka musztardowo-winna z kopytkami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 litr

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę w wierzchu ponacinać w kratkę. W misce zrobić marynatę mieszając wino, ziele, liść laurowy, otarty tymianek całe obrane ząbki czosnku. Włożyć szynkę, przykryć zostawić na noc w lodówce.

Krok 2

Z oliwy i musztardy zrobić pastę do smarowania szynki. Wyjąć szynkę. Odcedzić wino z marynaty. Bulionetke zalać 250ml wody.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułożyć szynkę, wierzch posmarować pastą. Na dno wlać połowę przecedzonego wina oraz bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec przez ok 2h. co jakiś czas smarując marynatą i polewając sosem z pieczenia.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 450 ml wody. Odstaw na kilka minut, aby ciasto zgęstniało. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.

Krok 5

Szynkę wyjmij z piekarnika. Sos przelej do garnuszka. Pogrzej, dopraw do smaku, ewentualnie zagęść dodając trochę mąki. Podawaj szynkę pokrojoną na plastry z kopytkami i winnym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej