Szynka musztardowo-winna z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka musztardowo-winna z kopytkami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 litr

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę w wierzchu ponacinać w kratkę. W misce zrobić marynatę mieszając wino, ziele, liść laurowy, otarty tymianek całe obrane ząbki czosnku. Włożyć szynkę, przykryć zostawić na noc w lodówce.

Krok 2

Z oliwy i musztardy zrobić pastę do smarowania szynki. Wyjąć szynkę. Odcedzić wino z marynaty. Bulionetke zalać 250ml wody.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułożyć szynkę, wierzch posmarować pastą. Na dno wlać połowę przecedzonego wina oraz bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec przez ok 2h. co jakiś czas smarując marynatą i polewając sosem z pieczenia.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 450 ml wody. Odstaw na kilka minut, aby ciasto zgęstniało. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.

Krok 5

Szynkę wyjmij z piekarnika. Sos przelej do garnuszka. Pogrzej, dopraw do smaku, ewentualnie zagęść dodając trochę mąki. Podawaj szynkę pokrojoną na plastry z kopytkami i winnym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej