Składniki
1.2 kilograma
1 litr
2 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę w wierzchu ponacinać w kratkę. W misce zrobić marynatę mieszając wino, ziele, liść laurowy, otarty tymianek całe obrane ząbki czosnku. Włożyć szynkę, przykryć zostawić na noc w lodówce.
Krok 2
Z oliwy i musztardy zrobić pastę do smarowania szynki. Wyjąć szynkę. Odcedzić wino z marynaty. Bulionetke zalać 250ml wody.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym ułożyć szynkę, wierzch posmarować pastą. Na dno wlać połowę przecedzonego wina oraz bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec przez ok 2h. co jakiś czas smarując marynatą i polewając sosem z pieczenia.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 450 ml wody. Odstaw na kilka minut, aby ciasto zgęstniało. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.
Krok 5
Szynkę wyjmij z piekarnika. Sos przelej do garnuszka. Pogrzej, dopraw do smaku, ewentualnie zagęść dodając trochę mąki. Podawaj szynkę pokrojoną na plastry z kopytkami i winnym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej