Szynka musztardowo-winna z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka musztardowo-winna z kopytkami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 litr

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę w wierzchu ponacinać w kratkę. W misce zrobić marynatę mieszając wino, ziele, liść laurowy, otarty tymianek całe obrane ząbki czosnku. Włożyć szynkę, przykryć zostawić na noc w lodówce.

Krok 2

Z oliwy i musztardy zrobić pastę do smarowania szynki. Wyjąć szynkę. Odcedzić wino z marynaty. Bulionetke zalać 250ml wody.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułożyć szynkę, wierzch posmarować pastą. Na dno wlać połowę przecedzonego wina oraz bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec przez ok 2h. co jakiś czas smarując marynatą i polewając sosem z pieczenia.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 450 ml wody. Odstaw na kilka minut, aby ciasto zgęstniało. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.

Krok 5

Szynkę wyjmij z piekarnika. Sos przelej do garnuszka. Pogrzej, dopraw do smaku, ewentualnie zagęść dodając trochę mąki. Podawaj szynkę pokrojoną na plastry z kopytkami i winnym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej