Kluski z dziurką z sosem mięsnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski z dziurką z sosem mięsnym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać sos z zimną wodą ( 1 szklanka ) tak by nie było grudek. Wlać do garnuszka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut na bardzo małym. Dolać śmietankę i zagotować. Fix zmieszać z 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie rozetrzeć grudki w masie . Przykryć miseczkę, w której mieszaliśmy i odstawić na 10 minut. Wlać do garnka osoloną wodę na gotowanie klusek i doprowadzić ją do wrzenia . Blat na którym będziemy robić kluski posypać mąką - wyłożyć masę ziemniaczaną . Urywać po kawałku i toczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdej robić po środku wgłębienie. Układać na wysypanym mąka blacie. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.

Krok 2

Podawać polane sosem jako dodatek do drugiego dania lub z surówką jako samodzielne danie . Ja lubię z buraczkami lub kiszonym ogórkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej