Kluski z dziurką z sosem mięsnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski z dziurką z sosem mięsnym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać sos z zimną wodą ( 1 szklanka ) tak by nie było grudek. Wlać do garnuszka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut na bardzo małym. Dolać śmietankę i zagotować. Fix zmieszać z 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie rozetrzeć grudki w masie . Przykryć miseczkę, w której mieszaliśmy i odstawić na 10 minut. Wlać do garnka osoloną wodę na gotowanie klusek i doprowadzić ją do wrzenia . Blat na którym będziemy robić kluski posypać mąką - wyłożyć masę ziemniaczaną . Urywać po kawałku i toczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdej robić po środku wgłębienie. Układać na wysypanym mąka blacie. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.

Krok 2

Podawać polane sosem jako dodatek do drugiego dania lub z surówką jako samodzielne danie . Ja lubię z buraczkami lub kiszonym ogórkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej