Kluski kładzione przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski kładzione

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

2 szczypty

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak, aby powstała jednolita masa. Na wrzącą, lekko osoloną wodę (ja akurat nie solę) wrzucam porcyjki nakładane czubkiem łyżki. Czekam aż woda ponownie zawrze i gotuje ok 3 minut.

Krok 2

Kluseczki te gotuję również w rosole, wtedy nic już nie solę. Można również przygotować je na mleku ( pyszota, wtedy do ciasta można dodać szczyptę cukru)

Krok 3

Gotowane na wodzie można jeść same, okraszone skwareczkami, posypane cynamonem lub cukrem Proste, a jakie smaczne :)))

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski kładzioneKluski kładzione

Jeśli wydawało Ci się, że nie ma alternatywy dla makaronów, kasz i ryżów, wypróbuj naszą propozycję na kluski kładzione. Zgodnie z nazwą, masę kładzie się za pomocą łyżki lub innego sztućca - w wersji podstawowej - na wrzącą wodę. Pod wpływem ciepła masa ścina się, tworząc charakterystyczne i smaczne kluski. Możesz wykorzystać je jako wkładkę do zupy lub zjeść same. Dobrze komponują się ze skwarkami ze słoniny i smażoną cebulką. Przykują uwagę, gdy na dodatek posypiesz je posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Dla lubiących słodycze polecamy wersję z domieszką cukru i kluskami przygotowanymi na mleku. Masę do nich należy przygotować z mąki, wody i jajek. Wspomniane składniki wystarczy wymieszać na jednolitą konsystencję i doprawić. Sprawdzą się przede wszystkim podstawowe przyprawy: pieprz i sól. Ugotowane kluski okazują się pyszne także w rosole lub w bulionach warzywnych. Pasują do nich też niemal wszystkie sosy – zarówno słodkie, jak i słone. Przekonaj się, jakie to proste i uniwersalne danie.