Składniki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
2 szczypty
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak, aby powstała jednolita masa. Na wrzącą, lekko osoloną wodę (ja akurat nie solę) wrzucam porcyjki nakładane czubkiem łyżki. Czekam aż woda ponownie zawrze i gotuje ok 3 minut.
Krok 2
Kluseczki te gotuję również w rosole, wtedy nic już nie solę. Można również przygotować je na mleku ( pyszota, wtedy do ciasta można dodać szczyptę cukru)
Krok 3
Gotowane na wodzie można jeść same, okraszone skwareczkami, posypane cynamonem lub cukrem Proste, a jakie smaczne :)))
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski kładzione
Jeśli wydawało Ci się, że nie ma alternatywy dla makaronów, kasz i ryżów, wypróbuj naszą propozycję na kluski kładzione. Zgodnie z nazwą, masę kładzie się za pomocą łyżki lub innego sztućca - w wersji podstawowej - na wrzącą wodę. Pod wpływem ciepła masa ścina się, tworząc charakterystyczne i smaczne kluski. Możesz wykorzystać je jako wkładkę do zupy lub zjeść same. Dobrze komponują się ze skwarkami ze słoniny i smażoną cebulką. Przykują uwagę, gdy na dodatek posypiesz je posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Dla lubiących słodycze polecamy wersję z domieszką cukru i kluskami przygotowanymi na mleku. Masę do nich należy przygotować z mąki, wody i jajek. Wspomniane składniki wystarczy wymieszać na jednolitą konsystencję i doprawić. Sprawdzą się przede wszystkim podstawowe przyprawy: pieprz i sól. Ugotowane kluski okazują się pyszne także w rosole lub w bulionach warzywnych. Pasują do nich też niemal wszystkie sosy – zarówno słodkie, jak i słone. Przekonaj się, jakie to proste i uniwersalne danie.