Kluski kładzione przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski kładzione

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

2 szczypty

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak, aby powstała jednolita masa. Na wrzącą, lekko osoloną wodę (ja akurat nie solę) wrzucam porcyjki nakładane czubkiem łyżki. Czekam aż woda ponownie zawrze i gotuje ok 3 minut.

Krok 2

Kluseczki te gotuję również w rosole, wtedy nic już nie solę. Można również przygotować je na mleku ( pyszota, wtedy do ciasta można dodać szczyptę cukru)

Krok 3

Gotowane na wodzie można jeść same, okraszone skwareczkami, posypane cynamonem lub cukrem Proste, a jakie smaczne :)))

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski kładzione - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żelazne Kluski
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski kładzioneKluski kładzione

Jeśli wydawało Ci się, że nie ma alternatywy dla makaronów, kasz i ryżów, wypróbuj naszą propozycję na kluski kładzione. Zgodnie z nazwą, masę kładzie się za pomocą łyżki lub innego sztućca - w wersji podstawowej - na wrzącą wodę. Pod wpływem ciepła masa ścina się, tworząc charakterystyczne i smaczne kluski. Możesz wykorzystać je jako wkładkę do zupy lub zjeść same. Dobrze komponują się ze skwarkami ze słoniny i smażoną cebulką. Przykują uwagę, gdy na dodatek posypiesz je posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Dla lubiących słodycze polecamy wersję z domieszką cukru i kluskami przygotowanymi na mleku. Masę do nich należy przygotować z mąki, wody i jajek. Wspomniane składniki wystarczy wymieszać na jednolitą konsystencję i doprawić. Sprawdzą się przede wszystkim podstawowe przyprawy: pieprz i sól. Ugotowane kluski okazują się pyszne także w rosole lub w bulionach warzywnych. Pasują do nich też niemal wszystkie sosy – zarówno słodkie, jak i słone. Przekonaj się, jakie to proste i uniwersalne danie.