Gnocchi w sosie śmietanowo-serowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Kluski gnocchi w sosie serowym

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

48

389 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

615 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

300 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulkę. Kluseczki ugotuj.

Kluski gnocchi w sosie serowym   - Krok 1

Krok 2

Wlej na patelnię śmietanę oraz wodę.

Kluski gnocchi w sosie serowym   - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr, wszystko dokładnie zamieszaj i zagotuj.

Kluski gnocchi w sosie serowym   - Krok 3

Krok 4

Odcedź kluseczki i dodaj do sosu.

Kluski gnocchi w sosie serowym   - Krok 4

Krok 5

Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Dodaj do klusek. Wszystko wymieszaj i natychmiast podawaj. Dla wzmocnienia smaku dodaj starty parmezan.

Kluski gnocchi w sosie serowym   - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 18.04.2018

    nie przypadło niestety za mdłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Pastuszak

    Artur Pastuszak , 02.12.2017

    Latwe w przygotowaniu i bardzo dobre:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski gnocchi w sosie serowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kluski lane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski gnocchi w sosie serowym  Kluski gnocchi w sosie serowym

Gnocchi to popularne włoskie kluseczki, trochę podobne do polskich kopytek. Dzięki temu zdobywają kulinarne serca Polaków, zachwycając ogromnymi możliwościami ich serwowania. Gnocchi jada się w całej Italii, w wielu wersjach. Podaje się je z przeróżnymi sosami na ciepło, takimi jak pomidorowy lub grzybowy czy też z bazyliowym pesto. Dziś proponujemy wam pyszne danie, jakim jest gnocchi w sosie śmietanowo – serowym. Dzięki użyciu gotowych klusek przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie potrawy trwa tylko 15 minut. By stworzyć pyszne kluski gnocchi w sosie serowym musisz jedynie wykonać kilka prostych kroków. Po pierwsze - ugotuj kluseczki. Po drugie - podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę. Po trzecie - połącz wszystko z mieszanką przypraw i dodaj gnocchi! Gotowe! Zaskocz tą przepyszną potrawą domowników.

Dla kogo?

Gnocchi z sosem serowym to idealna propozycja dla miłośników klasycznej kuchni włoskiej, pełnej aromatów i wyrazistych smaków. Danie posmakuje także tym z was, którzy szukają pomysłów na szybkie i proste dania.

Na jaką okazję?

Gnocchi w sosie serowym to idealne rozwiązanie na pyszny, domowy obiad w prawdziwie włoskim stylu. Danie świetnie sprawdzi się także jako urozmaicenie menu kolacyjnego.

Czy wiesz, że?

Gnocchi w języku włoskim oznacza grudki. Kluseczki zazwyczaj robi się z gotowanych ziemniaków i mąki, ale można również użyć kaszy pszennej, kaszy manny, a nawet mąki gryczanej.

Dla urozmaicenia:

Sos serowy do gnocchi zyska jeszcze głębszy smak, jeśli gotowe danie posypiesz tartym parmezanem. Pamiętaj też, że gnocchi z sosem śmietanowo – serowym smakują najlepiej, jeśli podasz je od razu po przygotowaniu.