
Składniki
5 łyżek
300 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zmiel w maszynce.
Krok 2
Buraka obierz ze skóry, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Połącz dokładnie warzywa i ugnieć w misce.
Krok 3
Nożem podziel masę na krzyż na 4 równe części i jedną wyjmij łyżką, odłóż na bok. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną tak, żeby zakryła cały ubytek równo z powierzchnią oraz 1 czubatą łyżkę. Dodaj odłożoną część masy warzywnej i wyrób gładkie ciasto.
Krok 4
Rękami zwilżonymi zimną wodą formuj kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszcz je lekko na dłoni i kciukiem zrob zagłębienie na środku.
Krok 5
Kluski wrzucaj na mocno osolony wrzątek, zamieszaj delikatnie łyżką, gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej