
Składniki
5 łyżek
300 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zmiel w maszynce.
Krok 2
Buraka obierz ze skóry, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Połącz dokładnie warzywa i ugnieć w misce.
Krok 3
Nożem podziel masę na krzyż na 4 równe części i jedną wyjmij łyżką, odłóż na bok. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną tak, żeby zakryła cały ubytek równo z powierzchnią oraz 1 czubatą łyżkę. Dodaj odłożoną część masy warzywnej i wyrób gładkie ciasto.
Krok 4
Rękami zwilżonymi zimną wodą formuj kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszcz je lekko na dłoni i kciukiem zrob zagłębienie na środku.
Krok 5
Kluski wrzucaj na mocno osolony wrzątek, zamieszaj delikatnie łyżką, gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej