Kluski śląskie buraczkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski śląskie buraczkowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zmiel w maszynce.

Krok 2

Buraka obierz ze skóry, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Połącz dokładnie warzywa i ugnieć w misce.

Krok 3

Nożem podziel masę na krzyż na 4 równe części i jedną wyjmij łyżką, odłóż na bok. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną tak, żeby zakryła cały ubytek równo z powierzchnią oraz 1 czubatą łyżkę. Dodaj odłożoną część masy warzywnej i wyrób gładkie ciasto.

Krok 4

Rękami zwilżonymi zimną wodą formuj kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszcz je lekko na dłoni i kciukiem zrob zagłębienie na środku.

Krok 5

Kluski wrzucaj na mocno osolony wrzątek, zamieszaj delikatnie łyżką, gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski śląskie buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej