PRZEPISY.PL

Kluski śląskie buraczkowe

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
14
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka ziemniaczana5 łyżek
  • ziemniaki ugotowane 300 g
  • burak ugotowany 1 szt
      • Krok 1

        Ziemniaki zmiel w maszynce.
      • Krok 2

        Buraka obierz ze skóry, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Połącz dokładnie warzywa i ugnieć w misce.
      • Krok 3

        Nożem podziel masę na krzyż na 4 równe części i jedną wyjmij łyżką, odłóż na bok. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną tak, żeby zakryła cały ubytek równo z powierzchnią oraz 1 czubatą łyżkę. Dodaj odłożoną część masy warzywnej i wyrób gładkie ciasto.
      • Krok 4

        Rękami zwilżonymi zimną wodą formuj kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszcz je lekko na dłoni i kciukiem zrob zagłębienie na środku.
      • Krok 5

        Kluski wrzucaj na mocno osolony wrzątek, zamieszaj delikatnie łyżką, gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      17
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      91
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      66
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      46
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe