
Składniki
5 łyżek
300 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zmiel w maszynce.
Krok 2
Buraka obierz ze skóry, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Połącz dokładnie warzywa i ugnieć w misce.
Krok 3
Nożem podziel masę na krzyż na 4 równe części i jedną wyjmij łyżką, odłóż na bok. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną tak, żeby zakryła cały ubytek równo z powierzchnią oraz 1 czubatą łyżkę. Dodaj odłożoną część masy warzywnej i wyrób gładkie ciasto.
Krok 4
Rękami zwilżonymi zimną wodą formuj kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszcz je lekko na dłoni i kciukiem zrob zagłębienie na środku.
Krok 5
Kluski wrzucaj na mocno osolony wrzątek, zamieszaj delikatnie łyżką, gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, osącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























