Francuskie tosty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie tosty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z mlekiem, dodaj szczyptę soli, po czym polej tym tosty.

Francuskie tosty  - Krok 1

Krok 2

Odczekaj parę minut, aż nasiąknie. Rozgrzej masło na patelni i smaż tosty z obu stron.

Francuskie tosty  - Krok 2

Krok 3

Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dżemem.

Francuskie tosty  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie tosty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie tosty Francuskie tosty

Nie musisz się obawiać: we francuskich tostach nie znajdziesz składników, takich jak żabie udka czy ślimaki, które stereotypowo kojarzą się z tą wykwintną, europejską kuchnią. Nie potrzebujesz dużej uroczystości, balu albo bankietu, by wypróbować przepis na tosty francuskie. Znakomicie smakują w dzień powszedni, stając się apetycznym i chrupiącym pomysłem na śniadanie, popołudniową przekąskę albo kolację. Sprawdź, jak zrobić tosty francuskie od podstaw. Inspiracje na dodatki do francuskich tostów również odnajdziesz w naszym przepisie. Możemy powiedzieć już tylko jedno: smacznego – bon appétit!

Dla kogo?

Podejrzewamy, że miłośnikom wszelkiego rodzaju grzanek nie trzeba przedstawiać tostów francuskich. Pieczywo otulone masą mleczno-jajeczną jest smaczną alternatywą dla kromek smażonych solo na patelni, pieczonych w piekarniku lub przygotowywanych w opiekaczu albo tosterze. Jeśli do tej pory nie było okazji, by skosztować tostów po francusku, musimy ostrzec, że na jednej porcji raczej się nie skończy!

Na jaką okazję?

Chcesz zrobić miłą niespodziankę swojej drugiej połówce? Zaserwuj jej na śniadanie do łóżka tosty francuskie. Po tak sympatycznym powitaniu z samego rana nie ma możliwości, by ktokolwiek wstał lewą nogą. Dobry humor na cały dzień gwarantowany! Niech na talerzu nie zabraknie tostu francuskiego w towarzystwie owocowej konfitury. Podejrzewacie, że lepiej sprawdzi się wariant wytrawny? Tosty francuskie z serem ułożonym na każdej kromce prezentują się pierwszorzędnie.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz jeszcze dokładniej poznać francuskie kulinaria i próbować kolejnych autentycznych receptur takich jak przepis na tosty francuskie, skosztuj croque. Jest to rodzaj kanapki serwowanej na ciepło, w której składzie obowiązkowo pojawiają się ser oraz szynka. Należy smażyć ją na patelni z obu stron i podawać na gorąco. Jak widać, francuskie tosty serowe przybierają różnorodne formy.

Dla urozmaicenia:

Przepis na tosty francuskie może obejmować najróżniejsze dodatki. Podczas francuskich śniadań stawia się głównie na słodkie produkty. Dżem, marmolada, miód, krem orzechowy, np. pistacjowy – miej je w pogotowiu. Gdy wolisz posiłki wytrawne postaw na tosty francuskie na słono, zaopatrując się nie tylko w ser i wędlinę. Tosty po francusku możesz podawać z warzywnymi pastami, chociażby z grillowanej cukinii albo ciecierzycy.