Kucharze prześcigają się w wymyślaniu nowych receptur na wykorzystanie go w daniach wytrawnych, ale trzeba pamiętać, że ciasto francuskie stworzone zostało przede wszystkim do celów cukierniczych. Z czym na słodko ciasto francuskie smakuje najlepiej? Trudno byłoby wskazać jednego faworyta. Zamiast tego proponujemy dać się ponieść fantazji i skosztować tego przysmaku w różnych wydaniach. Ciasto francuskie na słodko dopasować można do dowolnych okoliczności.
Zrób to sam, czyli ciasto francuskie od podstaw
Bywa nazywane ciastem listkowym ze względu na swoją charakterystyczną strukturę. Tak naprawdę ciasto składa się z kilku, bardzo cienko rozwałkowanych płatów, co jest tajemnicą jego chrupkości i znakiem rozpoznawczym. Co prawda zasłynęło jako specjał bardzo czasochłonny, ale znaleźliśmy sposób na to, by samodzielne zrobienie ciasta francuskiego na słodko od podstaw poszło dużo sprawniej. Szczegóły znajdziesz w przepisie na domowe ciastka francuskie z cukrem. Z tego patentu skorzystaj, gdy zależy ci na czasie. Nie musisz już biec w popłochu do cukierni, gdy goście postanowią wpaść ze spontaniczną wizytą – gotowe ciasto francuskie na słodko uratuje niejedno nieplanowane spotkanie.
Sprytne wypieki, czyli gotowe ciasto francuskie na słodko
Nie da się jednak ukryć, że opakowanie gotowego ciasta zawsze warto mieć w zanadrzu. Dzięki niemu słodki poczęstunek można wyczarować w dosłownie kilkanaście minut. Przekąski na słodko z ciasta francuskiego przyrządzisz w najróżniejszych kształtach: od rogalików, poprzez koperty ze smakowitą zawartością, aż do ruloników czy kształtnych roladek, zwanych czasem ślimaczkami.
Niezawodna czekolada
Wolisz mleczną czy gorzką? Każda z nich będzie doskonale pasować do ciasta francuskiego na słodko. Początkujący lub bardzo zabiegani kucharze docenią prostotę i szybkość przygotowania tego rodzaju przekąsek. Ciasto francuskie wystarczy pokroić na niewielkie kwadraty, ułożyć na każdym kostkę czekolady, zawinąć w upragniony kształt, a cała reszta kulinarnej magii zadzieje się w piekarniku. Łatwiej być nie może, a ciasto francuskie z nadzieniem na słodko sprawi, że będzie również zaskakująco pysznie!
Ciasta francuskie – przepisy na słodko z owocami
W takich kombinacjach deser może być nie tylko słodki, ale także kwaskowaty i orzeźwiający. Wszystko zależy od tego, jakie owoce wybierzesz. Na początek proponujemy francuskie rogaliki z jabłkami, które możesz urozmaicić np. garścią rodzynek. To dopiero początek owocowej przygody w kuchni! Do ciasta francuskiego na słodko pasują też owoce leśne, śliwki, brzoskwinie, gruszki… Pole do manewru jest ogromne, gdy mamy pod ręką ciasto francuskie! Przekąski na słodko tego typu prezentują się jeszcze lepiej z dodatkiem twarożku, budyniu albo sera mascarpone.
Przetwory zawsze pod ręką
To kolejny sposób nie tylko na ułatwienie sobie pracy w kuchni, ale także rozszerzenie swojego kulinarnego repertuaru w dziedzinie słodkości. Dżemy, konfitury i powidła pasują jak ulał do ciasta francuskiego z nadzieniem na słodko. Konfitura truskawkowa z dodatkiem mięty z pewnością nie okaże się mdła. W porze deseru albo podwieczorku świetnie sprawdzają się przetwory z czarnej porzeczki. Dżem z agrestu być może nie jest bardzo popularny, ale doskonale nadaje się do ciasta francuskiego na słodko. Z pewnością zadowoli kucharzy, którzy nie przepadają za oczywistymi rozwiązaniami. Cenisz klasykę? Przygotuj przekąski z dżemem wiśniowym, a całość polej ciemną czekoladą. Pycha!