Domowe ciastka francuskie z cukrem
NOWY PRZEPIS
łatwe
282 osoby zapisały
Składniki
250 gramów
180 gramów
5 łyżek
0.5 łyżeczki
1 sztuka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i ugnieć na jednolite ciasto.
Krok 2
Zagniecione ciasto zawiń w folię i schłodź.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 5 mm i odciśnij kształty z ulubionych foremek.
Krok 4
Tak przygotowane ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i posyp cukrem.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz do zarumienienia przez ok. 20-30 minut. (z opcją termo obiegu).
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe ciastka francuskie z cukrem
Powszechnie uważa się, że przygotowanie w domu ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem, dlatego też najczęściej wybieramy gotowe produkty. Jeśli jednak chcecie podjąć się wyzwania samodzielnego przyrządzenia ciasta – skorzystajcie z naszego przepisu. Przekonacie się, że to wcale nie jest takie trudne! Gotowe ciasteczka francuskie posmarujcie białkiem, posypcie cukrem i włóżcie do piekarnika na zaledwie 10 minut. Tyle wystarczy, by zrobić ten prosty i pyszny deser.
Dla kogo?
Ciastka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja dla każdego, kto szuka pomysłu na szybki domowy deser.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na co dzień! Ciastka francuskie z cukrem są idealnym dodatkiem do gorących napojów.
Czy wiesz, że?
Ciasto, podobne do ciasta francuskiego, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce pojawiło się około XVIII wieku i do dziś znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Służy do przygotowywania potraw deserowych i wytrawnych.
Dla urozmaicenia:
Domowe ciasteczka z cukrem przechowuj w szczelnym pojemniku, dzięki czemu na długo zachowają swoją świeżość.