Ciastka francuskie z cukrem - domowy przepis | Przepisy.pl pixel

Domowe ciastka francuskie z cukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

180 gramów

5 łyżek

0.5 łyżeczki

1 sztuka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i ugnieć na jednolite ciasto.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 1

Krok 2

Zagniecione ciasto na ciasteczka francuskie zawiń w folię i schłodź.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 5 mm i odciśnij kształty z ulubionych foremek.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane ciastka francuskie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i posyp cukrem.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 4

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do zarumienienia przez ok. 20-30 minut (z opcją termo obiegu).

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Urszula

    Urszula , 17.01.2025

    Extra przepis. Zawsze wychodzą. Moje dzieciaki uwielbiają. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe ciastka francuskie z cukremDomowe ciastka francuskie z cukrem

Powszechnie uważa się, że przygotowanie w domu ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem, dlatego też najczęściej wybieramy gotowe produkty. Jeśli jednak chcecie podjąć się wyzwania samodzielnego przyrządzenia ciasta – skorzystajcie z naszego przepisu na ciastka francuskie. Przekonacie się, że to wcale nie jest takie trudne! Gotowe ciasteczka francuskie posmarujcie białkiem, posypcie cukrem i włóżcie do piekarnika na zaledwie 10 minut. Tyle wystarczy, by zrobić ten prosty i pyszny deser.

Dla kogo?

Ciastka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja dla każdego, kto szuka pomysłu na szybki domowy deser. Przygotuj delikatne ciasteczka francuskie przed przyjściem gości – zajmie to kilka chwil, a ty zaserwujesz pyszną przekąskę.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na co dzień! Ciastka francuskie z cukrem są idealnym dodatkiem do gorących napojów. Zabierz je ze sobą do pracy, a na pewno zostaniesz poproszony o przepis! Wyjątkowe ciasteczka francuskie to strzał w dziesiątkę!

Czy wiesz, że?

Ciasto podobne do ciasta francuskiego, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce pojawiło się około XVIII w. i do dziś znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Służy do przygotowywania potraw deserowych i wytrawnych.

Dla urozmaicenia:

Domowe ciasteczka francuskie z cukrem przechowuj w szczelnym pojemniku, dzięki czemu na długo zachowają swoją świeżość.