Ciastka francuskie z cukrem - domowy przepis | Przepisy.pl pixel

Domowe ciastka francuskie z cukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

180 gramów

5 łyżek

0.5 łyżeczki

1 sztuka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i ugnieć na jednolite ciasto.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 1

Krok 2

Zagniecione ciasto na ciasteczka francuskie zawiń w folię i schłodź.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 5 mm i odciśnij kształty z ulubionych foremek.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane ciastka francuskie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i posyp cukrem.

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 4

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do zarumienienia przez ok. 20-30 minut (z opcją termo obiegu).

Domowe ciastka francuskie z cukrem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Urszula

    Urszula , 17.01.2025

    Extra przepis. Zawsze wychodzą. Moje dzieciaki uwielbiają. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe ciastka francuskie z cukremDomowe ciastka francuskie z cukrem

Powszechnie uważa się, że przygotowanie w domu ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem, dlatego też najczęściej wybieramy gotowe produkty. Jeśli jednak chcecie podjąć się wyzwania samodzielnego przyrządzenia ciasta – skorzystajcie z naszego przepisu na ciastka francuskie. Przekonacie się, że to wcale nie jest takie trudne! Gotowe ciasteczka francuskie posmarujcie białkiem, posypcie cukrem i włóżcie do piekarnika na zaledwie 10 minut. Tyle wystarczy, by zrobić ten prosty i pyszny deser.

Dla kogo?

Ciastka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja dla każdego, kto szuka pomysłu na szybki domowy deser. Przygotuj delikatne ciasteczka francuskie przed przyjściem gości – zajmie to kilka chwil, a ty zaserwujesz pyszną przekąskę.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na co dzień! Ciastka francuskie z cukrem są idealnym dodatkiem do gorących napojów. Zabierz je ze sobą do pracy, a na pewno zostaniesz poproszony o przepis! Wyjątkowe ciasteczka francuskie to strzał w dziesiątkę!

Czy wiesz, że?

Ciasto podobne do ciasta francuskiego, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce pojawiło się około XVIII w. i do dziś znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Służy do przygotowywania potraw deserowych i wytrawnych.

Dla urozmaicenia:

Domowe ciasteczka francuskie z cukrem przechowuj w szczelnym pojemniku, dzięki czemu na długo zachowają swoją świeżość.