Domowe ciastka francuskie z cukrem
NOWY PRZEPIS
łatwe
564 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
180 gramów
5 łyżek
0.5 łyżeczki
1 sztuka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i ugnieć na jednolite ciasto.
Krok 2
Zagniecione ciasto zawiń w folię i schłodź.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 5 mm i odciśnij kształty z ulubionych foremek.
Krok 4
Tak przygotowane ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i posyp cukrem.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz do zarumienienia przez ok. 20-30 minut. (z opcją termo obiegu).
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe ciastka francuskie z cukrem
Powszechnie uważa się, że przygotowanie w domu ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem, dlatego też najczęściej wybieramy gotowe produkty. Jeśli jednak chcecie podjąć się wyzwania samodzielnego przyrządzenia ciasta – skorzystajcie z naszego przepisu. Przekonacie się, że to wcale nie jest takie trudne! Gotowe ciasteczka francuskie posmarujcie białkiem, posypcie cukrem i włóżcie do piekarnika na zaledwie 10 minut. Tyle wystarczy, by zrobić ten prosty i pyszny deser.
Dla kogo?
Ciastka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja dla każdego, kto szuka pomysłu na szybki domowy deser.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na co dzień! Ciastka francuskie z cukrem są idealnym dodatkiem do gorących napojów.
Czy wiesz, że?
Ciasto, podobne do ciasta francuskiego, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce pojawiło się około XVIII wieku i do dziś znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Służy do przygotowywania potraw deserowych i wytrawnych.
Dla urozmaicenia:
Domowe ciasteczka z cukrem przechowuj w szczelnym pojemniku, dzięki czemu na długo zachowają swoją świeżość.