Domowe ciastka francuskie z cukrem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

9

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 szklanki

250 mililitrów

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Kasi siekamy z mąką, dodajemy olej i siekamy nadal.

Krok 2

Wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Krok 3

Chłodzimy około 2 godziny.

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy w kwadrat, wykładamy wiórki ze startej Kasi.

Krok 5

Składamy boki ciasta do środka na "kopertę" i delikatnie wałkujemy (tak "od siebie").

Krok 6

Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Krok 7

Czynność powtarzamy 4-5 razy, aż zetrzemy całe 12 dekagramów Kasi.

Krok 8

Ciasto kroimy na 3-centymetrowe kwadraty, kładziemy na papierze do pieczenia.

Krok 9

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy cukrem.

Krok 10

Pieczemy na złoto przez około 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej