Domowe ciastka francuskie z cukrem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

12 dekagramów

3 łyżki

250 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Kasi siekamy z mąką, dodajemy olej i siekamy nadal.

Krok 2

Wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Krok 3

Chłodzimy około 2 godziny.

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy w kwadrat, wykładamy wiórki ze startej Kasi.

Krok 5

Składamy boki ciasta do środka na "kopertę" i delikatnie wałkujemy (tak "od siebie").

Krok 6

Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Krok 7

Czynność powtarzamy 4-5 razy, aż zetrzemy całe 12 dekagramów Kasi.

Krok 8

Ciasto kroimy na 3-centymetrowe kwadraty, kładziemy na papierze do pieczenia.

Krok 9

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy cukrem.

Krok 10

Pieczemy na złoto przez około 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ciastka francuskie z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej