Domowe ciastka francuskie z cukrem
NOWY PRZEPIS
łatwe
773 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
180 gramów
5 łyżek
0.5 łyżeczki
1 sztuka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i ugnieć na jednolite ciasto.

Krok 2
Zagniecione ciasto na ciasteczka francuskie zawiń w folię i schłodź.

Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 5 mm i odciśnij kształty z ulubionych foremek.

Krok 4
Tak przygotowane ciastka francuskie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i posyp cukrem.

Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do zarumienienia przez ok. 20-30 minut (z opcją termo obiegu).

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe ciastka francuskie z cukrem
Powszechnie uważa się, że przygotowanie w domu ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem, dlatego też najczęściej wybieramy gotowe produkty. Jeśli jednak chcecie podjąć się wyzwania samodzielnego przyrządzenia ciasta – skorzystajcie z naszego przepisu na ciastka francuskie. Przekonacie się, że to wcale nie jest takie trudne! Gotowe ciasteczka francuskie posmarujcie białkiem, posypcie cukrem i włóżcie do piekarnika na zaledwie 10 minut. Tyle wystarczy, by zrobić ten prosty i pyszny deser.
Dla kogo?
Ciastka z ciasta francuskiego to doskonała propozycja dla każdego, kto szuka pomysłu na szybki domowy deser. Przygotuj delikatne ciasteczka francuskie przed przyjściem gości – zajmie to kilka chwil, a ty zaserwujesz pyszną przekąskę.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na co dzień! Ciastka francuskie z cukrem są idealnym dodatkiem do gorących napojów. Zabierz je ze sobą do pracy, a na pewno zostaniesz poproszony o przepis! Wyjątkowe ciasteczka francuskie to strzał w dziesiątkę!
Czy wiesz, że?
Ciasto podobne do ciasta francuskiego, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce pojawiło się około XVIII w. i do dziś znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Służy do przygotowywania potraw deserowych i wytrawnych.
Dla urozmaicenia:
Domowe ciasteczka francuskie z cukrem przechowuj w szczelnym pojemniku, dzięki czemu na długo zachowają swoją świeżość.