Suszone śliwki to nieodzowny dodatek zarówno do tradycyjnego bigosu, jak i bardziej egzotycznych potraw. Można owijać je boczkiem i stworzyć w ten sposób wyśmienitą, wykwintną przekąskę. Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Jak suszyć śliwki węgierki? Jakie owoce się do tego nadają?

Ten gatunek śliwek króluje wśród suszonych specjałów. Jednak by uzyskać najlepsze efekty, trzeba poświęcić chwilę na wybranie odpowiednich egzemplarzy. Do suszenia śliwek nadają się wyłącznie dojrzałe owoce bez jakichkolwiek skaz, nalotów czy przebarwień. Przejrzyj je więc dokładnie, by gotowe owoce zapewniły twoim daniom niepowtarzalny smak oraz aromat.

Jak domowym sposobem suszyć śliwki?

Nie musisz zaopatrywać się w dodatkowy sprzęt. Wystarczy piekarnik, który należy do podstawowego wyposażenia kuchni w większości domów. Zatem jak suszyć śliwki w piekarniku?

  1. Zacznij od ich blanszowania: owoce zanurz na maksymalnie minutę we wrzątku, następnie zalej lodowatą wodą. Osusz je na sicie i pozbądź się pestek. Gdy śliwki będą już suche, ułóż je na blaszce lub w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Nie rozgrzewaj piekarnika zbyt mocno. Temperatura 40°C w zupełności wystarczy. Jeśli użyjesz trybu termoobiegu, możesz obniżyć ją o 10°C. Pierwszy etap suszenia potrwa od 2 do 3 godzin.
  3. Pod koniec tego czasu zacznij uważniej przyglądać się śliwkom. Gdy zauważysz, że skórka się marszczy, zwiększ temperaturę do 50°C i pozostaw je w piecu jeszcze przez 2 godziny.
  4. Wyłącz piekarnik i pozwól śliwkom ostygnąć. Gdy będą już chłodne, przemieszaj je i ponownie włącz piec, ustawiając 50°C. Przydadzą się spore pokłady cierpliwości, ponieważ ten etap suszenia zajmie od 3 do 4 godzin. Ponownie poczekaj aż będą chłodne i powtórz całą procedurę.
  5. Właściwie wysuszone śliwki poznasz po tym, że nie wycieka z nich sok, ale miąższ nadal pozostaje elastyczny, a skórka lśniąca. Jeśli okazałoby się, że owoce nie są w pełni wysuszone, powtórz poprzedni etap.

Jak suszyć śliwki w suszarce?

Suszarka elektryczna to bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą regularnie przyrządzać we własnym zakresie suszone warzywa i owoce. Jest to sprzęt dedykowany do tej czynności, więc znika ryzyko przypalenia śliwek. Od czego zacząć?

Początek pracy wygląda tak, jak w przypadku suszenia śliwek w piekarniku. Należy dokładnie przejrzeć owoce, wybrać najlepsze okazy, zblanszować, wysuszyć i usunąć pestki. Jeśli podzielisz owoce na pół, pamiętaj, że suszyć je należy skórką skierowaną w dół.

Umieść śliwki na tacy i ponownie ustaw niską temperaturę ok. 50°C. Jak długo suszyć śliwki w suszarce? Po upływie 4 godzin możesz już sprawdzić ich stan, ale prawdopodobnie będą potrzebowały spędzić w urządzeniu łącznie około 8 godzin. Jeśli po ostygnięciu uznasz, że nie są w pełni wysuszone, a w ich wnętrzu nadal znajduje się sporo soku, suszenie śliwek powtórz następnego dnia.

Śliwki nie tylko do kompotu

Przechowuj je w suchym miejscu, by zawsze mieć zapas wyśmienitych suszonych śliwek. Zobaczysz, że warto do nich wracać znacznie częściej niż tylko podczas planowania bożonarodzeniowego menu. Co prawda za pieczonym schabem ze śliwką w rękawie przepadają wszyscy wielbiciele tradycyjnych przysmaków, ale koreczki z indyka ze śliwką pozwolą spojrzeć na ten składnik z innej perspektywy.

Spróbuj także pierożków z suszoną śliwką, które wzbogacisz miodem, pomarańczą i orzechami. Słodko-kwaśny smak owoców stanowi idealną bazę lwowskich śliwek faszerowanych. Tym przysmakiem z całą pewnością zaimponujesz wszystkim gościom - warto zatem wiedzieć, jak suszyć śliwki, które stanowią główny składnik przepisu! Fani drobiu będą zajadać się kurczakiem szpikowanym rozmarynem i suszoną śliwką, a wegetarianie pokochają pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą.