Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

0.5 pęczka

200 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kurczaka na kawałki i zrób głębokie nacięcia na każdym z nich.

Krok 2

Do każdego nacięcia włóż gałązkę rozmarynu oraz suszoną śliwkę.

Krok 3

Przełóż kurczaka do żaroodpornego naczynia, polej bogato oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, po czym oprósz częścią przyprawy z opakowania Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr.

Krok 4

Piecz kurczaka przez 45-60 minut w 180 °C aż będzie miękki i rumiany.

Krok 5

Resztę przyprawy z opakowania Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr wymieszaj z kwaśną śmietaną i zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Kurczaka podawaj polanego sosem i np. z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej