Kurczak w sosie mango - indyjski: przepis | Przepisy.pl pixel

Indyjski kurczak z mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Indyjski kurczak z mango  - Krok 1

Krok 2

Mango obierz, następnie obkrój dookoła pestki pokrój miąższ w kawałki. Wyciśnij sok z cytryny.

Indyjski kurczak z mango  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj jogurt z śmietanką oraz zawartością opakowania fix Knorr.

Indyjski kurczak z mango  - Krok 3

Krok 4

Wlej sos do kurczaka i gotuj 8 minut.

Indyjski kurczak z mango  - Krok 4

Krok 5

Dodaj mango i sok z cytryny. Gotuj 1 minutę i podawaj.

Indyjski kurczak z mango  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Świeże mango możesz zastąpić mango z puszki. Do potrawy dodaj świeżo posiekana kolendrę. Danie podawaj z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski kurczak z mango  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjski kurczak z mango Indyjski kurczak z mango

Mięso z kurczaka idealnie komponuje się ze słodkimi owocami. Nie wierzysz? Przekonaj się sama!Mango to owoc pochodzący z Indii, stanowiący połowę eksportu owocowego z tamtej części Azji. Bardzo często dodawany jest do różnych potraw – sałatek, koktajli, obiadów czy deserów. Przygotowanie indyjskiego kurczaka z mango zajmie ci zaledwie pół godziny. Pokrój kurczaka i wrzuć go na patelnię, na rozgrzany olej. Możesz także usmażyć go na maśle lub poddusić. Przygotuj sos, łącząc orientalną mieszankę z jogurtem i śmietanką. Sos nada całej potrawie prawdziwie wschodniego smaku. Wymieszaj składniki na patelni, a pod koniec gotowania dodaj kawałki mango. Gotuj wszystko zaledwie minutę, bo mango jest bardzo miękkim owocem i szybko się rozpada. W całych kawałkach będzie ładniej prezentowało się na talerzu. Danie podawaj z ryżem, który najlepiej pasuje do indyjskiej kuchni.