Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przekładamy do miski. Fileta kroimy w dość sporą kostkę, dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, fix i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ok. 2 łyżeczek papryki słodkiej mielonej. Drugą pozostawiamy "neutralną" lub przyprawiamy ulubioną przyprawą, czosnkiem lub ziołami.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Rozcinamy rękaw do pieczenia. Nakładamy porcję przygotowanej galantyny, formujemy wałek i mocno zwijamy tworząc takiego "cukierka".

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Nie odwijamy z rękawa dopóki całkiem nie wystygnie.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Cordon bleu z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej