Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przekładamy do miski. Fileta kroimy w dość sporą kostkę, dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, fix i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ok. 2 łyżeczek papryki słodkiej mielonej. Drugą pozostawiamy "neutralną" lub przyprawiamy ulubioną przyprawą, czosnkiem lub ziołami.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Rozcinamy rękaw do pieczenia. Nakładamy porcję przygotowanej galantyny, formujemy wałek i mocno zwijamy tworząc takiego "cukierka".

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Nie odwijamy z rękawa dopóki całkiem nie wystygnie.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulki mięsne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej