Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

317

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

600 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przekładamy do miski. Fileta kroimy w dość sporą kostkę, dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, fix i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ok. 2 łyżeczek papryki słodkiej mielonej. Drugą pozostawiamy "neutralną" lub przyprawiamy ulubioną przyprawą, czosnkiem lub ziołami.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Rozcinamy rękaw do pieczenia. Nakładamy porcję przygotowanej galantyny, formujemy wałek i mocno zwijamy tworząc takiego "cukierka".

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Nie odwijamy z rękawa dopóki całkiem nie wystygnie.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej