Warzywa curry - w sosie: przepis z patelni | Przepisy.pl pixel

Warzywa w curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
785 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora i brokuł podziel na mniejsze różyczki, cukinię i bakłażana pokrój w dużą kostkę, czosnek posiekaj.

Warzywa w curry  - Krok 1

Krok 2

W dużym rondlu dobrze rozgrzej olej i zacznij smażyć wszystkie warzywa razem z czosnkiem.

Warzywa w curry  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj curry i smaż jeszcze 1 minutę.

Warzywa w curry  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 5 minut i natychmiast podawaj. Tak przygotowane warzywa możesz dodatkowo doprawić sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.

Warzywa w curry  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Boczniaki w panierce
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa w curry Warzywa w curry

Curry to pochodzące z kuchni indyjskiej danie, którego charakterystycznym składnikiem jest żółty sos doprawiony aromatycznymi przyprawami. Warzywa z curry to propozycja dla osób poszukujących przepisu na pełne kolorów, apetycznie prezentujące się na talerzu warzywne danie. Oprócz kalafiora, brokuła i cukinii, w składnikach znajdziesz także owoc – jest nim pochodzący z Indii bakłażan, często mylnie uważany za warzywo. Nie zawsze był on doceniany za swoje walory smakowe, początkowo uprawiano bakłażany ze względu na atrakcyjny wygląd, i rzeczywiście do dziś jego charakterystyczna fioletowa skórka stanowi ozdobę wielu potraw. Wszystkie warzywa wraz z bakłażanem i czosnkiem podsmażaj na patelni, po chwili dodając do nich przyprawę curry. Dzięki niej, oprócz wyrazistego smaku, składniki nabiorą również żółtego odcienia. Tak przygotowanej całości brakuje jeszcze tylko dodatku sosu, który łatwo przygotujesz na bazie śmietanki. Po zagotowaniu potrawa jest już gotowa do podania – serwuj ją z cząstkami limonki.