Warzywa w curry przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywa w curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

718 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora i brokuł podziel na mniejsze różyczki, cukinię i bakłażana pokrój w dużą kostkę, czosnek posiekaj.

Warzywa w curry  - Krok 1

Krok 2

W dużym rondlu dobrze rozgrzej olej i zacznij smażyć wszystkie warzywa razem z czosnkiem.

Warzywa w curry  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj curry i smaż jeszcze 1 minutę.

Warzywa w curry  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 5 minut i natychmiast podawaj. Tak przygotowane warzywa możesz dodatkowo doprawić sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.

Warzywa w curry  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klopsiki z pieczarkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa w curry Warzywa w curry

Curry to pochodzące z kuchni indyjskiej danie, którego charakterystycznym składnikiem jest żółty sos doprawiony aromatycznymi przyprawami. Warzywa z curry to propozycja dla osób poszukujących przepisu na pełne kolorów, apetycznie prezentujące się na talerzu warzywne danie. Oprócz kalafiora, brokuła i cukinii, w składnikach znajdziesz także owoc – jest nim pochodzący z Indii bakłażan, często mylnie uważany za warzywo. Nie zawsze był on doceniany za swoje walory smakowe, początkowo uprawiano bakłażany ze względu na atrakcyjny wygląd, i rzeczywiście do dziś jego charakterystyczna fioletowa skórka stanowi ozdobę wielu potraw. Wszystkie warzywa wraz z bakłażanem i czosnkiem podsmażaj na patelni, po chwili dodając do nich przyprawę curry. Dzięki niej, oprócz wyrazistego smaku, składniki nabiorą również żółtego odcienia. Tak przygotowanej całości brakuje jeszcze tylko dodatku sosu, który łatwo przygotujesz na bazie śmietanki. Po zagotowaniu potrawa jest już gotowa do podania – serwuj ją z cząstkami limonki.