Zapiekanka z gulaszem - z mięsa gulaszowego | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z gulaszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

843 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę również pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Zapiekanka z gulaszem - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż czosnek z cebulą, smaż chwilę, następnie dodaj mięso i smaż aż zbrązowieje, dodaj szklankę wody oraz Fix i dokładnie wymieszaj. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Gulasz powinien być w miarę gęsty.

Zapiekanka z gulaszem - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z soku, wymieszaj z mąką i jajkami. Ciasto powinno być dość gęste.

Zapiekanka z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Połowę masy ziemniaczanej wlej do blaszki do pieczenia ciasta 30x40 cm wyłożonej pergaminem. Na masę ziemniaczaną wyłóż mięso z niewielką ilością sosu.

Zapiekanka z gulaszem - Krok 4

Krok 5

Całość przykryj pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pozostałą masą ziemniaczaną.

Zapiekanka z gulaszem - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 170 ⁰C piekarnika na ok. 45 minut, tak aby ziemniaki się zapiekły z wierzchu. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka z gulaszem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować żeberka.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Szypulska

    Maria Szypulska , 18.07.2023

    Bardzo świetne przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z gulaszemZapiekanka z gulaszem

Ziemniaczana zapiekanka z gulaszem i warzywami - oto pełnia szczęścia! Jest w niej wszystko, co dobre i ważne: perfekcyjnie przyprawione mięso, świeże i soczyste warzywa, aromatyczne zioła.

Dla kogo? Zapiekanka ziemniaczana zyska szeroką publiczność – zachęci wielbicieli warzyw, skusi wygłodniałych, trafi w gusta tych, dla których mięso po prostu musi być!

Na jaką okazję? Przepis na zapiekankę miej pod ręką zawsze, kiedy goni cię czas. 20 minut przygotowań, a potem danie będzie samo dochodzić w piekarniku.

Dla urozmaicenia: Zapiekanka to idealny przedmiot kulinarnych eksperymentów – żongluj gatunkami mięsa, wymieniaj warzywa, doprawiaj, dorzucaj. Jak prawdziwy szef kuchni!

Czy wiesz, że? W zapiekance z gulaszem i warzywami najlepiej poradzą sobie ziemniaki mączyste – zawierają więcej skrobi, tworząc lepszą konsystencję dania. Nauka nie pójdzie w las!

Wszystko już wiesz. Teraz możesz działać. Efekt – najlepsza ziemniaczana zapiekanka z gulaszem i warzywami.