
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
400 gramów
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę również pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż czosnek z cebulą, smaż chwilę, następnie dodaj mięso i smaż aż zbrązowieje, dodaj szklankę wody oraz Fix i dokładnie wymieszaj. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Gulasz powinien być w miarę gęsty.

Krok 3
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z soku, wymieszaj z mąką i jajkami. Ciasto powinno być dość gęste.

Krok 4
Połowę masy ziemniaczanej wlej do blaszki do pieczenia ciasta 30x40 cm wyłożonej pergaminem. Na masę ziemniaczaną wyłóż mięso z niewielką ilością sosu.

Krok 5
Całość przykryj pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pozostałą masą ziemniaczaną.

Krok 6
Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 170 ⁰C piekarnika na ok. 45 minut, tak aby ziemniaki się zapiekły z wierzchu. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować żeberka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z gulaszem
Ziemniaczana zapiekanka z gulaszem i warzywami - oto pełnia szczęścia! Jest w niej wszystko, co dobre i ważne: perfekcyjnie przyprawione mięso, świeże i soczyste warzywa, aromatyczne zioła.
Dla kogo? Zapiekanka ziemniaczana zyska szeroką publiczność – zachęci wielbicieli warzyw, skusi wygłodniałych, trafi w gusta tych, dla których mięso po prostu musi być!
Na jaką okazję? Przepis na zapiekankę miej pod ręką zawsze, kiedy goni cię czas. 20 minut przygotowań, a potem danie będzie samo dochodzić w piekarniku.
Dla urozmaicenia: Zapiekanka to idealny przedmiot kulinarnych eksperymentów – żongluj gatunkami mięsa, wymieniaj warzywa, doprawiaj, dorzucaj. Jak prawdziwy szef kuchni!
Czy wiesz, że? W zapiekance z gulaszem i warzywami najlepiej poradzą sobie ziemniaki mączyste – zawierają więcej skrobi, tworząc lepszą konsystencję dania. Nauka nie pójdzie w las!
Wszystko już wiesz. Teraz możesz działać. Efekt – najlepsza ziemniaczana zapiekanka z gulaszem i warzywami.