Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami - z mięsem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
497 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

529 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 1

Krok 2

Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 4

Krok 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 5

Krok 6

Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 30.04.2018

    Cały przepis pisany jak przez potłuczoneko. "usmaż cebule z pieczarkami, pozostałą cebule uduś z mięsem" ile cebuli do pieczarek a ile do miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.06.2015

    Magdalena rzeczywiście zabrakło tej informacji w przepisie. Przepis został już uzupełniony :) Zapiekankę należy piec w 180°C przez 25 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krzyżan

    Magdalena Krzyżan , 25.06.2015

    a w piekarniku jaka temperatura ma być?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – wołowaZapiekanka ziemniaczano – wołowa

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.