Zapiekanka ziemniaczano – wołowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

478 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 1

Krok 2

Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 4

Krok 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 5

Krok 6

Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 30.04.2018

    Cały przepis pisany jak przez potłuczoneko. "usmaż cebule z pieczarkami, pozostałą cebule uduś z mięsem" ile cebuli do pieczarek a ile do miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.06.2015

    Magdalena rzeczywiście zabrakło tej informacji w przepisie. Przepis został już uzupełniony :) Zapiekankę należy piec w 180°C przez 25 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krzyżan

    Magdalena Krzyżan , 25.06.2015

    a w piekarniku jaka temperatura ma być?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej