
Składniki
1 kilogram
25 dekagramów
2 sztuki
5 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
30 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Krok 2
Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Krok 3
Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 4
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Krok 5
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Krok 6
Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej