Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami - z mięsem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
497 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 1

Krok 2

Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 4

Krok 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 5

Krok 6

Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 30.04.2018

    Cały przepis pisany jak przez potłuczoneko. "usmaż cebule z pieczarkami, pozostałą cebule uduś z mięsem" ile cebuli do pieczarek a ile do miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.06.2015

    Magdalena rzeczywiście zabrakło tej informacji w przepisie. Przepis został już uzupełniony :) Zapiekankę należy piec w 180°C przez 25 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krzyżan

    Magdalena Krzyżan , 25.06.2015

    a w piekarniku jaka temperatura ma być?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – wołowaZapiekanka ziemniaczano – wołowa

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.