Zapiekanka ziemniaczano – wołowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

482 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

458 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 1

Krok 2

Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 4

Krok 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 5

Krok 6

Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 30.04.2018

    Cały przepis pisany jak przez potłuczoneko. "usmaż cebule z pieczarkami, pozostałą cebule uduś z mięsem" ile cebuli do pieczarek a ile do miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.06.2015

    Magdalena rzeczywiście zabrakło tej informacji w przepisie. Przepis został już uzupełniony :) Zapiekankę należy piec w 180°C przez 25 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krzyżan

    Magdalena Krzyżan , 25.06.2015

    a w piekarniku jaka temperatura ma być?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej