
Składniki
1 kilogram
30 dekagramów
25 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
4 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Krok 2
Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Krok 3
Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 4
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Krok 5
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Krok 6
Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczano – wołowa
Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.