Ryż z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

739 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

80 gramów

1 pęczek

1 sztuka

500 mililitrów

6 łyżek

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie odstaw, aby cała woda odciekła. W dużym garnku rozgrzej połowę oleju i wsyp posiekaną cebulę.

Ryż z groszkiem - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj ryż i całość podsmaż, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Wtedy wlej bulion tak, aby przykrył powierzchnię ryżu warstwą około 1,5 centymetra.

Ryż z groszkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj szafran i pastę curry. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.

Ryż z groszkiem - Krok 3

Krok 4

Wtedy przykryj ryż szczelnie folią aluminiową i odstaw garnek na 10 minut. Następnie odkryj ryż i delikatnie przemieszaj, aby się nie posklejał. Odstaw ryż do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu.

Ryż z groszkiem - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak tylko się zrumieni dodaj zielony groszek oraz ryż.

Ryż z groszkiem - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 50 mililitrami zimnej wody.

Ryż z groszkiem - Krok 6

Krok 7

Wlej płyn na patelnię z ryżem. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Podgrzewaj całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Natychmiast podawaj.

Ryż z groszkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pudding ryżowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z groszkiemRyż z groszkiem

Masz ochotę na jakieś danie obiadowe z ryżem, ale brak Ci pomysłu, co ugotować? Poznaj przepis na ryż z zielonym groszkiem i przekonaj się, że posiłek bez mięsa może być prosty oraz smaczny. Orientalne przyprawy sprawią, że z pozoru zwykłe danie zyska nowy, pełen charakteru smak.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni wegetariańskiej. Szukasz pomysłu na pyszny obiad i lubisz niebanalne smaki? Ryż z groszkiem to przepis dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Na lekki obiad. Ryż z groszkiem zielonym, z pastą curry i kolendrą przeniesie Cię smakiem do dalekiej Azji.

Czy wiesz, że?

Szafran to najdroższa przyprawa świata. Wystarcza jego szczypta dodana do ryżu, a zyska on piękną, żółtą barwę.

Dla urozmaicenia

Dodaj odrobinę przyprawy chili, a ryż z groszkiem będzie jeszcze bardziej wyrazisty w smaku.