Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym
łatwe
161 osób zapisało

Składniki
300 gramów
400 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
1 pęczek
80 mililitrów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim mięso.

Krok 2
Obsmaż mięso na patelni, aż nabierze rumianego koloru.

Krok 3
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś przez około 15 minut pod przykryciem. Na koniec pokrój w paski miętę i dodaj do całości.

Krok 4
Gyros podawaj z ugotowanym ryżem, plastrami czerwonej cebuli, sosem tzatziki oraz sosem paprykowo-ziołowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Krok 5
Sos Tzatziki: Obierz ogórka i przetnij go na cztery części. Wytnij z niego nasiona, resztę zetrzyj na grubej tarce. Czosnek zmiażdż w prasce i wraz z ogórkiem, połącz z jogurtem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej