Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym
łatwe
162 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
400 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
1 pęczek
80 mililitrów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim mięso.

Krok 2
Obsmaż mięso na patelni, aż nabierze rumianego koloru.

Krok 3
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś przez około 15 minut pod przykryciem. Na koniec pokrój w paski miętę i dodaj do całości.

Krok 4
Gyros podawaj z ugotowanym ryżem, plastrami czerwonej cebuli, sosem tzatziki oraz sosem paprykowo-ziołowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Krok 5
Sos Tzatziki: Obierz ogórka i przetnij go na cztery części. Wytnij z niego nasiona, resztę zetrzyj na grubej tarce. Czosnek zmiażdż w prasce i wraz z ogórkiem, połącz z jogurtem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym
Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim mięso.