Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

199 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

1 pęczek

80 mililitrów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim mięso.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 1

Krok 2

Obsmaż mięso na patelni, aż nabierze rumianego koloru.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś przez około 15 minut pod przykryciem. Na koniec pokrój w paski miętę i dodaj do całości.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 3

Krok 4

Gyros podawaj z ugotowanym ryżem, plastrami czerwonej cebuli, sosem tzatziki oraz sosem paprykowo-ziołowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 4

Krok 5

Sos Tzatziki: Obierz ogórka i przetnij go na cztery części. Wytnij z niego nasiona, resztę zetrzyj na grubej tarce. Czosnek zmiażdż w prasce i wraz z ogórkiem, połącz z jogurtem.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej