Gyros z sosem paprykowym i tzatzikami: przepis | Przepisy.pl pixel

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

1 pęczek

80 mililitrów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim mięso.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 1

Krok 2

Obsmaż mięso na patelni, aż nabierze rumianego koloru.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś przez około 15 minut pod przykryciem. Na koniec pokrój w paski miętę i dodaj do całości.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 3

Krok 4

Gyros podawaj z ugotowanym ryżem, plastrami czerwonej cebuli, sosem tzatziki oraz sosem paprykowo-ziołowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 4

Krok 5

Sos Tzatziki: Obierz ogórka i przetnij go na cztery części. Wytnij z niego nasiona, resztę zetrzyj na grubej tarce. Czosnek zmiażdż w prasce i wraz z ogórkiem, połącz z jogurtem.

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym

Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim mięso.