Gyros mięso - przepisy z jego wykorzystaniem | Przepisy.pl pixel

Dania z Gyrosem

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

382

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Gyros z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kurczak + tortilla gyros w towarzystwie delikatnie chrupiącej tortilli? Brzmi smakowicie! Przepis...
Gyros z kurczaka z sosem jogurtowym
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Najlepsze danie na mieście teraz przygotujesz w domu. Zaskocz najbliższych fantastycznym kurczaki...
Zapiekanka Gyros
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kuchnia grecka od zawsze inspiruje kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów. Jest zawsz...
Sałatka gyros warstwowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wybierz się w kulinarną podróż do Grecji i wypróbuj przepis na efektowną, warstwową sałatkę gyros...
Gyros
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Wrapy orientalne
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gyros z kurczaka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lekka sałatka Gyros
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gyros w tortilli
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gyros z indyka
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gyros z indyka to pyszne danie, przywołujące wakacyjne klimaty upalnej Grecji. Jeśli lubicie arom...
Gyros z cebulą i oliwkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Gyros
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Jak przyprawić karczek i jakich produktów nie powinno zabraknąć w kuchni? Razem z nami znajdziesz wiele apetycznych inspiracji.

Czytaj więcej

Czym nadziewać chlebek pita? Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? Zdradzamy tajemnice pity. Sprawdźcie sami!

Czytaj więcej

przepisy.pl - GyrosGyros

Gyros to greckie danie, na które składają się marynowane kawałki mięsa różnych gatunków, np. wieprzowego lub drobiowego, podawane z warzywami. W wersjach restauracyjnych serwuje się je na talerzu, ale najczęściej spotkać je można w barach szybkiej obsługi. Wtedy podawane są zawinięte w chlebek pita, razem z sosami oraz frytkami. Gyros bywa niekiedy mylony z kebabem. Nic dziwnego, ponieważ obydwie potrawy są do siebie bardzo podobne. Różni je jednak nieco sposób przyprawienia i przyrządzania dania. Jeśli chcesz przyrządzić gyros, taki, jak sprzedaje się w Grecji, zacznij od przygotowania własnej pity. Te cienkie drożdżowe chlebki zrobisz na patelni – wystarczy delikatnie je podsmażyć. Kiedy ciasto będzie rosło, przygotuj mięso. Pokrój je na kawałki i zamarynuj w odpowiednich przyprawach. Zrób też dip czosnkowy. Dodaj do niego nieco startego ogórka, a otrzymasz w ten sposób grecki sos tzatziki. Mięso wraz z sosem i warzywami zawijaj w pitę – i danie gotowe. Nie zapomnij o dodatku pomidorów i czerwonej cebuli, ale sprawdzą się także inne warzywa, na przykład ogórki albo podsmażone bakłażany. Jest także szybszy sposób na przygotowanie gyrosa. Wystarczy, że domową pitę zamienisz na placki tortilli. Z tej wersji przyrządzisz także pyszną przekąskę na przyjęcia. Do mięsa i warzyw dodaj jeszcze żółty ser i zapiecz całość, by się roztopił. Następnie wrapy z tortilli podziel na kawałki, a w razie potrzeby połącz je wykałaczką. W Polsce dużą popularność zyskała warstwowa sałatka gyros z kurczakiem. Ułóż warstwy z kapusty pekińskiej, pokrojonego w kawałki kurczaka, pomidorów, ogórków i kukurydzy, a całość przykryj warstwą sosu czosnkowego. Dobrze sprawdzi się także warstwa łagodnego ketchupu. Do sałatki podawaj grzanki albo małe, domowe chlebki pita. Żeby jeszcze wyraźniej poczuć smak Grecji, do przygotowania gyrosa wykorzystaj mięso jagnięce. Zamarynuj je w specjalnych przyprawach i podaj z dwoma sosami, paprykowo-ziołowym oraz tzatziki. Serwuj z ryżem albo frytkami, krążkami czerwonej lub cukrowej cebuli.