Dania z Gyrosem
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (18) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Jak przyprawić karczek i jakich produktów nie powinno zabraknąć w kuchni? Razem z nami znajdziesz wiele apetycznych inspiracji.
Czytaj więcejCzym nadziewać chlebek pita? Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? Zdradzamy tajemnice pity. Sprawdźcie sami!
Czytaj więcej
Gyros
Gyros to greckie danie, na które składają się marynowane kawałki mięsa różnych gatunków, np. wieprzowego lub drobiowego, podawane z warzywami. W wersjach restauracyjnych serwuje się je na talerzu, ale najczęściej spotkać je można w barach szybkiej obsługi. Wtedy podawane są zawinięte w chlebek pita, razem z sosami oraz frytkami. Gyros bywa niekiedy mylony z kebabem. Nic dziwnego, ponieważ obydwie potrawy są do siebie bardzo podobne. Różni je jednak nieco sposób przyprawienia i przyrządzania dania. Jeśli chcesz przyrządzić gyros, taki, jak sprzedaje się w Grecji, zacznij od przygotowania własnej pity. Te cienkie drożdżowe chlebki zrobisz na patelni – wystarczy delikatnie je podsmażyć. Kiedy ciasto będzie rosło, przygotuj mięso. Pokrój je na kawałki i zamarynuj w odpowiednich przyprawach. Zrób też dip czosnkowy. Dodaj do niego nieco startego ogórka, a otrzymasz w ten sposób grecki sos tzatziki. Mięso wraz z sosem i warzywami zawijaj w pitę – i danie gotowe. Nie zapomnij o dodatku pomidorów i czerwonej cebuli, ale sprawdzą się także inne warzywa, na przykład ogórki albo podsmażone bakłażany. Jest także szybszy sposób na przygotowanie gyrosa. Wystarczy, że domową pitę zamienisz na placki tortilli. Z tej wersji przyrządzisz także pyszną przekąskę na przyjęcia. Do mięsa i warzyw dodaj jeszcze żółty ser i zapiecz całość, by się roztopił. Następnie wrapy z tortilli podziel na kawałki, a w razie potrzeby połącz je wykałaczką. W Polsce dużą popularność zyskała warstwowa sałatka gyros z kurczakiem. Ułóż warstwy z kapusty pekińskiej, pokrojonego w kawałki kurczaka, pomidorów, ogórków i kukurydzy, a całość przykryj warstwą sosu czosnkowego. Dobrze sprawdzi się także warstwa łagodnego ketchupu. Do sałatki podawaj grzanki albo małe, domowe chlebki pita. Żeby jeszcze wyraźniej poczuć smak Grecji, do przygotowania gyrosa wykorzystaj mięso jagnięce. Zamarynuj je w specjalnych przyprawach i podaj z dwoma sosami, paprykowo-ziołowym oraz tzatziki. Serwuj z ryżem albo frytkami, krążkami czerwonej lub cukrowej cebuli.