Gyros z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gyros z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

13744 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2004 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3866 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

40 gramów

4 sztuki

1 pęczek

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w cienki paski. Przełóż do miski, dodaj olej oraz Fix Knorr.

Gyros z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Papryki pokrój w paski, cebulę w pióra.

Gyros z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni smaż mięso, następnie dodaj cebulę i papryki. Smaż przez kilka minut, do momentu, kiedy kurczak będzie gotowy. Farsz dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny.

Gyros z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na placku tortilla rozłóż mięso z warzywami. Posyp startym serem i posiekaną kolendrą. Zwiń w rulon.

Gyros z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Gyros z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Podawaj z sosem paprykowo-ziołowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu Fix Knorr lub z sosem tzatziki.

Gyros z kurczakiem - Krok 6
36

Opinie o przepisie

  • Julia Walentynowicz

    Julia Walentynowicz , 28.04.2020

    To było przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jbj BB MN hi

    jbj BB MN hi , 08.01.2020

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andzelika Czajkowska

    Andzelika Czajkowska , 13.11.2019

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rudek

    Iwona Rudek , 01.07.2019

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ana niesz

    ana niesz , 03.06.2019

    polecam, szybkie i dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Frąckowiak Frąckowiak

    Ewa Frąckowiak Frąckowiak , 03.06.2019

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek  Kulawiak

    Darek Kulawiak , 05.04.2019

    polecam zrobilem wczoraj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Przybylska

    Mateusz Przybylska , 07.01.2019

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Gałwiaczek

    Kinga Gałwiaczek , 22.01.2018

    bardzo smaczne 5 gwiazdek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Paterman

    Tomek Paterman , 05.09.2017

    łatwe i smaczne :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Tatarewicz

    Martyna Tatarewicz , 16.08.2017

    polecam PALCE LIZAĆ!✋

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Filip

    Paulina Filip , 09.02.2017

    Polecam szybkie łatwi i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Migas

    Dagmara Migas , 16.12.2016

    pyszne i szybkie.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Tolewska

    Dominika Tolewska , 03.09.2016

    Pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MARTYNA Kosek

    MARTYNA Kosek , 01.09.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MARTYNA Kosek

    MARTYNA Kosek , 01.09.2016

    Pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Salomea Przybyl

    Miroslawa Salomea Przybyl , 13.07.2016

    musi byc pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    !@#$^&*))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sobieraj

    Bożena Sobieraj , 15.04.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koszyk

    Maria Koszyk , 09.03.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda borek

    magda borek , 29.02.2016

    Bardzo dobre na kolację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc , 26.02.2016

    Uwielbiam nowe dania w kuchni, a to szczególnie przypadło do gustu mojej rodzinie i znajomym. Przygotowanie banalnie proste, a efekt wyśmienity ☺ Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Odwazny

    Radek Odwazny , 20.02.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka szydło

    Agnieszka szydło , 16.02.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sebo TriweT

    sebo TriweT , 14.02.2016

    W kuchni jestem totalnym amatorem, a przygotowanie nie sprawiło mi najmniejszego problemu. Fajne, szybkie, łatwe i, co najważniejsze, bardzo smaczne danie. Polecam gorąco!;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzyb

    Monika Grzyb , 27.01.2016

    toh

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Grądziel

    Tomasz Grądziel , 07.11.2015

    Fajna,szybka przekaska na sobotni wieczorek...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szewczyk

    Krzysztof Szewczyk , 31.10.2015

    smaczna, warto spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Ralf Chabrowski

    Rafał Ralf Chabrowski , 25.10.2015

    taaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wrzos

    Katarzyna Wrzos , 05.09.2015

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros z kurczakiemGyros z kurczakiem

Potrawa charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Gyros często uważany jest za grecki odpowiednik kebaba. Mięso, jak w przypadku tureckiej potrawy, opiekane jest na rożnie. Charakterystycznymi dodatkami są ogórkowy sos tzatziki lub inny jogurtowy dip oraz chleb pita, w który zawinięte jest mięso. Bardzo istotnym elementem dania są przyprawy. Mięso musi być odpowiednio doprawione, a swoim zapachem nawiązywać do aromatów kuchni greckiej. Pomoże w tym Fix Gyros, który jest mieszanką typowo greckich przypraw. Do dania warto dodać różnokolorowe papryki i czerwoną cebulę. Idealnym sosem będzie ten kremowy, jogurtowo-paprykowy. Gyros podawać można zawinięty w tortillę, pitę lub po prostu w zwykłej bułce. Tak przygotowane mięso może być również składnikiem sałatki gyros albo być podawane na talerzu z dodatkiem frytek lub ziemniaków.