
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
40 gramów
4 sztuki
1 pęczek
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienki paski. Przełóż do miski, dodaj olej oraz Fix Knorr.

Krok 2
Papryki pokrój w paski, cebulę w pióra.

Krok 3
Na patelni smaż mięso, następnie dodaj cebulę i papryki. Smaż przez kilka minut, do momentu, kiedy kurczak będzie gotowy. Farsz dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny.

Krok 4
Na placku tortilla rozłóż mięso z warzywami. Posyp startym serem i posiekaną kolendrą. Zwiń w rulon.

Krok 5
Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Krok 6
Podawaj z sosem tzatziki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros z kurczakiem
Kurczak + tortilla gyros w towarzystwie delikatnie chrupiącej tortilli? Brzmi smakowicie! Przepis na gyrosa z kurczakiem nie jest skomplikowany, dlatego nawet laik kulinarny sprosta zadaniu. Moc przypraw sprawia, że to proste w wykonaniu danie zachwyca mnogością walorów smakowych. Aromatyczne kawałki soczystego kurczaka zachwycają wyrazistym, oryginalnym charakterem, dzięki czemu doskonale komponują się z tortillą i nie tylko.
Dla kogo?
Gyros z kurczaka to potrawa powszechnie uwielbiana, ponieważ jest smaczna i prosta w wykonaniu. Szczególnie zadowala podniebienia miłośników wyrazistych oraz słonych smaków. Aromatyczny kurczak gyros to przepis dla zwolenników szybkich i nieskomplikowanych rozwiązań w kuchni. Przygotowanie trwa około 30 minut, więc gyros z kurczakiem sprawdzi się także w jadłospisie osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Tortilla z kurczakiem gyros to nie tylko pomysł na szybki obiad czy przekąskę. To również świetna propozycja na imprezę, gdzie tradycyjne przepisy, ale w nieco odmiennej formie zawsze są chętnie wypróbowywane.
Na jaką okazję?
Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Postaw na połączenie: tortilla gyros. Przepis zaczyna się niepozornie, jednak ostatecznie gyros z kurczakiem zawsze wychodzi, dzięki czemu można się cieszyć wspólnym posiłkiem w gronie najbliższych! Przygotuj gyros z kurczakiem i ciesz się wspólnym posiłkiem w gronie najbliższych! Przepis na gyrosa z kurczakiem w tortilli to również świetna propozycja na lunch do pracy czy na smakowitą przekąskę w podróży. Kawałki mięsa w aromatycznych przyprawach cieszą się dużą popularnością podczas imprez, dlatego gyros z kurczakiem sprawdzi się jako zakąska podczas spotkania ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Gyros i tortilla to produkty z zupełnie innych zakątków świata? Gyros wywodzi się z kuchni greckiej, oryginalnie potrawa zawijana jest w chleb pita, który w przepisie możesz zastąpić plackiem tortilli. Wyjątkowy smak sprawił, że danie zyskało sławę w różnych zakątkach świata i stało się punktem wyjściowym dla wielu kulinarnych eksperymentów.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka gyros możesz serwować na wiele sposobów. Wyśmienitą propozycją jest gyros z sosem ziołowo-paprykowym lub podawany z sosem tzatziki. Od lat ogromną popularnością cieszy się sałatka gyros warstwowa, która dzięki bogactwu smaków i kolorów często towarzyszy nam na stołach. Polecamy także skosztować ekspresowej w wykonaniu, ale bardzo smacznej sałatki gyros z makaronem.



































