Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
40 gramów
4 sztuki
1 pęczek
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienki paski. Przełóż do miski, dodaj olej oraz Fix Knorr.
Krok 2
Papryki pokrój w paski, cebulę w pióra.
Krok 3
Na patelni smaż mięso, następnie dodaj cebulę i papryki. Smaż przez kilka minut, do momentu, kiedy kurczak będzie gotowy. Farsz dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny.
Krok 4
Na placku tortilla rozłóż mięso z warzywami. Posyp startym serem i posiekaną kolendrą. Zwiń w rulon.
Krok 5
Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
Krok 6
Podawaj z sosem paprykowo-ziołowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu Fix Knorr lub z sosem tzatziki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros z kurczakiem
Potrawa charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Gyros często uważany jest za grecki odpowiednik kebaba. Mięso, jak w przypadku tureckiej potrawy, opiekane jest na rożnie. Charakterystycznymi dodatkami są ogórkowy sos tzatziki lub inny jogurtowy dip oraz chleb pita, w który zawinięte jest mięso. Bardzo istotnym elementem dania są przyprawy. Mięso musi być odpowiednio doprawione, a swoim zapachem nawiązywać do aromatów kuchni greckiej. Pomoże w tym Fix Gyros, który jest mieszanką typowo greckich przypraw. Do dania warto dodać różnokolorowe papryki i czerwoną cebulę. Idealnym sosem będzie ten kremowy, jogurtowo-paprykowy. Gyros podawać można zawinięty w tortillę, pitę lub po prostu w zwykłej bułce. Tak przygotowane mięso może być również składnikiem sałatki gyros albo być podawane na talerzu z dodatkiem frytek lub ziemniaków.