Gyros z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

116

13539 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1965 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3784 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

40 gramów

4 sztuki

1 pęczek

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w cienki paski. Przełóż do miski, dodaj olej oraz Fix Knorr.

Gyros z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Papryki pokrój w paski, cebulę w pióra.

Gyros z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni smaż mięso, następnie dodaj cebulę i papryki. Smaż przez kilka minut, do momentu, kiedy kurczak będzie gotowy. Farsz dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny.

Gyros z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na placku tortilla rozłóż mięso z warzywami. Posyp startym serem i posiekaną kolendrą. Zwiń w rulon.

Gyros z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Gyros z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Podawaj z sosem paprykowo-ziołowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu Fix Knorr lub z sosem tzatziki.

Gyros z kurczakiem - Krok 6
36

Opinie o przepisie

  • Julia Walentynowicz

    Julia Walentynowicz , 28.04.2020

    To było przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jbj BB MN hi

    jbj BB MN hi , 08.01.2020

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andzelika Czajkowska

    Andzelika Czajkowska , 13.11.2019

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rudek

    Iwona Rudek , 01.07.2019

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ana niesz

    ana niesz , 03.06.2019

    polecam, szybkie i dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Frąckowiak Frąckowiak

    Ewa Frąckowiak Frąckowiak , 03.06.2019

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek  Kulawiak

    Darek Kulawiak , 05.04.2019

    polecam zrobilem wczoraj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Przybylska

    Mateusz Przybylska , 07.01.2019

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Gałwiaczek

    Kinga Gałwiaczek , 22.01.2018

    bardzo smaczne 5 gwiazdek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Paterman

    Tomek Paterman , 05.09.2017

    łatwe i smaczne :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Tatarewicz

    Martyna Tatarewicz , 16.08.2017

    polecam PALCE LIZAĆ!✋

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Filip

    Paulina Filip , 09.02.2017

    Polecam szybkie łatwi i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Migas

    Dagmara Migas , 16.12.2016

    pyszne i szybkie.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Tolewska

    Dominika Tolewska , 03.09.2016

    Pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MARTYNA Kosek

    MARTYNA Kosek , 01.09.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MARTYNA Kosek

    MARTYNA Kosek , 01.09.2016

    Pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Salomea Przybyl

    Miroslawa Salomea Przybyl , 13.07.2016

    musi byc pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    !@#$^&*))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sobieraj

    Bożena Sobieraj , 15.04.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koszyk

    Maria Koszyk , 09.03.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda borek

    magda borek , 29.02.2016

    Bardzo dobre na kolację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc , 26.02.2016

    Uwielbiam nowe dania w kuchni, a to szczególnie przypadło do gustu mojej rodzinie i znajomym. Przygotowanie banalnie proste, a efekt wyśmienity ☺ Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Odwazny

    Radek Odwazny , 20.02.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka szydło

    Agnieszka szydło , 16.02.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sebo TriweT

    sebo TriweT , 14.02.2016

    W kuchni jestem totalnym amatorem, a przygotowanie nie sprawiło mi najmniejszego problemu. Fajne, szybkie, łatwe i, co najważniejsze, bardzo smaczne danie. Polecam gorąco!;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzyb

    Monika Grzyb , 27.01.2016

    toh

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Grądziel

    Tomasz Grądziel , 07.11.2015

    Fajna,szybka przekaska na sobotni wieczorek...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szewczyk

    Krzysztof Szewczyk , 31.10.2015

    smaczna, warto spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Ralf Chabrowski

    Rafał Ralf Chabrowski , 25.10.2015

    taaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wrzos

    Katarzyna Wrzos , 05.09.2015

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros z kurczakiemGyros z kurczakiem

Potrawa charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Gyros często uważany jest za grecki odpowiednik kebaba. Mięso, jak w przypadku tureckiej potrawy, opiekane jest na rożnie. Charakterystycznymi dodatkami są ogórkowy sos tzatziki lub inny jogurtowy dip oraz chleb pita, w który zawinięte jest mięso. Bardzo istotnym elementem dania są przyprawy. Mięso musi być odpowiednio doprawione, a swoim zapachem nawiązywać do aromatów kuchni greckiej. Pomoże w tym Fix Gyros, który jest mieszanką typowo greckich przypraw. Do dania warto dodać różnokolorowe papryki i czerwoną cebulę. Idealnym sosem będzie ten kremowy, jogurtowo-paprykowy. Gyros podawać można zawinięty w tortillę, pitę lub po prostu w zwykłej bułce. Tak przygotowane mięso może być również składnikiem sałatki gyros albo być podawane na talerzu z dodatkiem frytek lub ziemniaków.