Tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
671 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz, usuń pestki, następnie bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Odstaw na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody z ogórka.

Tzatziki     - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, dodaj zmiażdżony i posiekany czosnek oraz ogórka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut przed podaniem.

Tzatziki     - Krok 2

Krok 3

Sos najlepiej smakuje jako dip do warzyw, ale również jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla.

Tzatziki     - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Adam Sokołowski

    Adam Sokołowski , 06.10.2015

    Tzatziki robi się na twarogu chudym i bez dodatku knorra.... profanacja....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tzatziki    Tzatziki

Podstawowymi składnikami sosu tzatziki są: gęsty jogurt, świeży ogórek i czosnek. Dobrze doprawiony sos dodaje wyrazistości daniom z grilla, pieczonym mięsom czy grzankom. Może być też podawany jako dip do surowych warzyw, pieczonych ziemniaczków czy nawet pierogów. Świetnie komponuje się również z chlebkiem pita. Sos tzatziki ma liczne zalety. Przyrządza się go szybko i potrafi odmienić smak wielu potraw, zaskakując zupełnie nowymi walorami znanych dań. Jeśli urządzasz przyjęcie w ogrodzie, wybierasz się na ognisko albo po prostu potrzebujesz dodatku do kolacji, innego niż majonez i ketchup, orzeźwiający, nieco pikantny i kwaskowaty biały sos na pewno świetnie się sprawdzi. Podaj go w miseczce obok głównego punktu Twojego menu i posyp koperkiem albo nałóż na talerz łyżkę sosu, najlepiej obok innych, kolorowych propozycji – warzyw, dipów, surówek. Jeśli zależy Ci na tym, aby sosy się nie zmieszały, możesz użyć do ich podania małych kokilek. Tak podany sos tzatziki będzie nie tylko świetnie smakował, ale również dobrze się prezentował. Sprawdź nasz przepis!