Tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

607 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz, usuń pestki, następnie bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Odstaw na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody z ogórka.

Tzatziki     - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, dodaj zmiażdżony i posiekany czosnek oraz ogórka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut przed podaniem.

Tzatziki     - Krok 2

Krok 3

Sos najlepiej smakuje jako dip do warzyw, ale również jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla.

Tzatziki     - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Adam Sokołowski

    Adam Sokołowski , 06.10.2015

    Tzatziki robi się na twarogu chudym i bez dodatku knorra.... profanacja....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tzatziki     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos aioli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tzatziki    Tzatziki

Podstawowymi składnikami sosu tzatziki są: gęsty jogurt, świeży ogórek i czosnek. Dobrze doprawiony sos dodaje wyrazistości daniom z grilla, pieczonym mięsom czy grzankom. Może być też podawany jako dip do surowych warzyw, pieczonych ziemniaczków czy nawet pierogów. Świetnie komponuje się również z chlebkiem pita. Sos tzatziki ma liczne zalety. Przyrządza się go szybko i potrafi odmienić smak wielu potraw, zaskakując zupełnie nowymi walorami znanych dań. Jeśli urządzasz przyjęcie w ogrodzie, wybierasz się na ognisko albo po prostu potrzebujesz dodatku do kolacji, innego niż majonez i ketchup, orzeźwiający, nieco pikantny i kwaskowaty biały sos na pewno świetnie się sprawdzi. Podaj go w miseczce obok głównego punktu Twojego menu i posyp koperkiem albo nałóż na talerz łyżkę sosu, najlepiej obok innych, kolorowych propozycji – warzyw, dipów, surówek. Jeśli zależy Ci na tym, aby sosy się nie zmieszały, możesz użyć do ich podania małych kokilek. Tak podany sos tzatziki będzie nie tylko świetnie smakował, ale również dobrze się prezentował. Sprawdź nasz przepis!