Składniki
700 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
750 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tzazziki: Obrać ogórka ze skóry i zetrzeć go na tarce na dużych oczkach. Odsączyć wodę ze startych ogórków.
Krok 2
Dodać do ogórków jogurt grecki wymieszany z przyprawą Tzatziki . Dobrze wymieszać.
Krok 3
Następnie zetrzyj 2 ząbki czosnku i dodaj posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz wymieszaj i pozostaw na 10 min. aby przeszło smakiem.
Krok 4
Gyros: Filet umyj i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj całość z przyprawą gyros. Odstaw do lodówki na 10 min.
Krok 5
W tym czasie pokrój w kosteczkę cebulę i 1 ząbek czossnku. Po 10 minutach rozgrzej patelnie i wrzuć mięso. Podsmażaj aż będzie kruche.
Krok 6
W między czasie wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Gdy już usmażymy mięsko wszystko podajewmy z frytkami. Pycha!!! Na romantyczne kolacje ;-)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej