Gyros z sosem tzatziki

Autor: KarolinaKITCHEN KarolinaKITCHEN

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

700 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

750 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tzazziki: Obrać ogórka ze skóry i zetrzeć go na tarce na dużych oczkach. Odsączyć wodę ze startych ogórków.

Krok 2

Dodać do ogórków jogurt grecki wymieszany z przyprawą Tzatziki . Dobrze wymieszać.

Krok 3

Następnie zetrzyj 2 ząbki czosnku i dodaj posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz wymieszaj i pozostaw na 10 min. aby przeszło smakiem.

Krok 4

Gyros: Filet umyj i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj całość z przyprawą gyros. Odstaw do lodówki na 10 min.

Krok 5

W tym czasie pokrój w kosteczkę cebulę i 1 ząbek czossnku. Po 10 minutach rozgrzej patelnie i wrzuć mięso. Podsmażaj aż będzie kruche.

Krok 6

W między czasie wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Gdy już usmażymy mięsko wszystko podajewmy z frytkami. Pycha!!! Na romantyczne kolacje ;-)

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej