Pomidory faszerowane mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory faszerowane mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

1 sztuka

farsz:

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

5 łyżek

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetnij czubki pomidorom i wydrąż środki. Zmiel wołowinę i cielęcinę. Ugotuj ryż.

Pomidory faszerowane mięsem - Krok 1

Krok 2

Usmaż na patelni cebulę, jak zbrązowieje dodaj mięso. Smaż kilka minut, następnie dodaj szklankę wody oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Dopraw pieprzem i duś około 15 minut, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Dodaj ugotowany na sypko ryż i wymieszaj.

Pomidory faszerowane mięsem - Krok 2

Krok 3

Pomidory nafaszeruj i nakryj czubkami.

Pomidory faszerowane mięsem - Krok 3

Krok 4

Następnie przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 15 minut.

Pomidory faszerowane mięsem - Krok 4

Krok 5

Podawaj polane roztopionym masłem z kwaśną śmietaną, posypane szczypiorkiem.

Pomidory faszerowane mięsem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane mięsemPomidory faszerowane mięsem

Pachnące słońcem pomidory, faszerowane mielonym mięsem oraz ugotowanym na sypko ryżem, serwować możesz na kolację lub obiad. Smakują bajecznie... Jeśli lubisz nadziewaną paprykę, ten przepis również powinien przypaść ci do gustu. Kupując pomidory wybierz te, które są duże, dojrzałe i przede wszystkim dość twarde i jędrne, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Miąższ wydrąż delikatnie łyżeczką, a następnie – zgodnie z radami mistrzów kuchni – połóż pomidory na papierowym ręczniku, przecięciami do dołu, aby odrobinę odciekły. Do farszu możesz dodać świeżą, posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę startego parmezanu. Pomidory doskonale smakują nie tylko z ryżem, ale także z nadzieniem przyrządzonym na bazie kaszy kuskus. Gdy będą gotowe, serwuj je z kremowym sosem, a przed podaniem udekoruj listkami bazylii.