Sarmale przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sarmale

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

344 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

889 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

800 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżki

2 listków

4 ziarna

5 ziaren

1 szczypta

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszaj i smaż przez chwilę na patelni.

Krok 2

Przygotuj liście kapusty i wytnij z nich zgrubiałe części.

Krok 3

Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem. Wypłucz ryż, dołóż do mięsa i zmieszaj wszystko razem, doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu.

Krok 4

Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle w małe gołąbki.

Krok 5

Pokrój pomidory w plastry. Gołąbki ułóż w garnku, tworząc warstwy. Każdą warstwę przełóż plastrami pomidorów.

Krok 6

Przygotuj bulion z 1 litra wody i Bulionetek wołowych Knorr, następnie zalej nim gołąbki. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut do momentu, gdy ryż stanie się zupełnie miękki.

Krok 7

Gotowe sarmale podawaj ze śmietaną.

2

Opinie o przepisie

  • Lena Szost

    Lena Szost , 26.07.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cejmer

    Piotr Cejmer , 30.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sarmale Sarmale

Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone z kapusty oraz mięsnego farszu. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednim doborze dodatków do nadzienia. Sięgnij po mięso wołowo-wieprzowe, które smacznie skomponuje się z cebulą podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu. Całość zyska dzięki temu intensywniejszy smak i aromat. Mięso zmieszaj ze starannie przepłukanymi ziarnami ryżu. Wybierz dowolny jego rodzaj – biały, długoziarnisty czy jaśminowy. Farsz dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Aby sarmale wyszły idealnie, z liści kapusty przed zawinięciem wytnij zgrubiałe części. Staną się bardziej miękkie, jeśli sparzysz je gorącą wodą. Gołąbki podawaj na ciepło. Nie wyschną w trakcie pieczenia, jeśli podlejesz je bulionem wołowym i przełożysz plastrami świeżych pomidorów. Okażą się smaczne także podgrzewane na drugi dzień. Zaserwuj je np. z kleksem kwaśnej śmietany albo z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Dla urozmaicenia wypróbuj również wariant z farszem drobiowym. Bardzo cenimy sobie Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.