Sarmale

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

335 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

887 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

800 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżki

2 listków

4 ziarna

5 ziaren

1 szczypta

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszaj i smaż przez chwilę na patelni.

Krok 2

Przygotuj liście kapusty i wytnij z nich zgrubiałe części.

Krok 3

Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem. Wypłucz ryż, dołóż do mięsa i zmieszaj wszystko razem, doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu.

Krok 4

Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle w małe gołąbki.

Krok 5

Pokrój pomidory w plastry. Gołąbki ułóż w garnku, tworząc warstwy. Każdą warstwę przełóż plastrami pomidorów.

Krok 6

Przygotuj bulion z 1 litra wody i Bulionetek wołowych Knorr, następnie zalej nim gołąbki. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut do momentu, gdy ryż stanie się zupełnie miękki.

Krok 7

Gotowe sarmale podawaj ze śmietaną.

2

Opinie o przepisie

  • Lena Szost

    Lena Szost, 26.07.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cejmer

    Piotr Cejmer, 30.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sarmale Sarmale

Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone z kapusty oraz mięsnego farszu. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednim doborze dodatków do nadzienia. Sięgnij po mięso wołowo-wieprzowe, które smacznie skomponuje się z cebulą podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu. Całość zyska dzięki temu intensywniejszy smak i aromat. Mięso zmieszaj ze starannie przepłukanymi ziarnami ryżu. Wybierz dowolny jego rodzaj – biały, długoziarnisty czy jaśminowy. Farsz dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Aby sarmale wyszły idealnie, z liści kapusty przed zawinięciem wytnij zgrubiałe części. Staną się bardziej miękkie, jeśli sparzysz je gorącą wodą. Gołąbki podawaj na ciepło. Nie wyschną w trakcie pieczenia, jeśli podlejesz je bulionem wołowym i przełożysz plastrami świeżych pomidorów. Okażą się smaczne także podgrzewane na drugi dzień. Zaserwuj je np. z kleksem kwaśnej śmietany albo z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Dla urozmaicenia wypróbuj również wariant z farszem drobiowym. Bardzo cenimy sobie Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.