
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
800 gramów
100 gramów
2 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
0.5 łyżki
2 listków
4 ziarna
5 ziaren
1 szczypta
3 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszaj i smaż przez chwilę na patelni.
Krok 2
Przygotuj liście kapusty i wytnij z nich zgrubiałe części.
Krok 3
Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem. Wypłucz ryż, dołóż do mięsa i zmieszaj wszystko razem, doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu.
Krok 4
Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle w małe gołąbki.
Krok 5
Pokrój pomidory w plastry. Gołąbki ułóż w garnku, tworząc warstwy. Każdą warstwę przełóż plastrami pomidorów.
Krok 6
Przygotuj bulion z 1 litra wody i Bulionetek wołowych Knorr, następnie zalej nim gołąbki. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut do momentu, gdy ryż stanie się zupełnie miękki.
Krok 7
Gotowe sarmale podawaj ze śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sarmale
Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone z kapusty oraz mięsnego farszu. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednim doborze dodatków do nadzienia. Sięgnij po mięso wołowo-wieprzowe, które smacznie skomponuje się z cebulą podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu. Całość zyska dzięki temu intensywniejszy smak i aromat. Mięso zmieszaj ze starannie przepłukanymi ziarnami ryżu. Wybierz dowolny jego rodzaj – biały, długoziarnisty czy jaśminowy. Farsz dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Aby sarmale wyszły idealnie, z liści kapusty przed zawinięciem wytnij zgrubiałe części. Staną się bardziej miękkie, jeśli sparzysz je gorącą wodą. Gołąbki podawaj na ciepło. Nie wyschną w trakcie pieczenia, jeśli podlejesz je bulionem wołowym i przełożysz plastrami świeżych pomidorów. Okażą się smaczne także podgrzewane na drugi dzień. Zaserwuj je np. z kleksem kwaśnej śmietany albo z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Dla urozmaicenia wypróbuj również wariant z farszem drobiowym. Bardzo cenimy sobie Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.