Sarmale - przepis na gołąbki po rumuńsku z kapusty | Przepisy.pl pixel

Sarmale

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1019 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

800 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżki

2 listków

4 ziarna

5 ziaren

1 szczypta

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszaj i smaż przez chwilę na patelni.

Krok 2

Przygotuj liście kapusty i wytnij z nich zgrubiałe części.

Krok 3

Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem. Wypłucz ryż, dołóż do mięsa i zmieszaj wszystko razem, doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu.

Krok 4

Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle w małe gołąbki.

Krok 5

Pokrój pomidory w plastry. Gołąbki ułóż w garnku, tworząc warstwy. Każdą warstwę przełóż plastrami pomidorów.

Krok 6

Przygotuj bulion z 1 litra wody i Bulionetek wołowych Knorr, następnie zalej nim gołąbki. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut do momentu, gdy ryż stanie się zupełnie miękki.

Krok 7

Gotowe sarmale podawaj ze śmietaną.

4

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Kliknęłam zaintrygowana nazwą potrawy, jest mi obca. To ciekawy pomysł na gołabki, ale w kiszonej kapuście. Ja zamieniłabym ryż na kaszę jaglaną, którą uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 15.12.2022

    TAK Mam podobny przepis, ale używam do niego prócz kapusty także kiszonych liści winorośli - to świetny patent z południowej Europy, który uzupełnia doskonale ten smak. Do tego zamiast śmietany daję domowy sos pomidorowo-paprykowy i mamy takie danie, że można oszaleć z zachwytu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Szost

    Lena Szost , 26.07.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cejmer

    Piotr Cejmer , 30.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sarmale Sarmale

Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone z kapusty oraz mięsnego farszu. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednim doborze dodatków do nadzienia. Sięgnij po mięso wołowo-wieprzowe, które smacznie skomponuje się z cebulą podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu. Spróbuj sarmale, a później podziel się opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Sarmale przepis będzie idealną pozycją w menu osób lubiących klasyczne połączenia smaków. Gołąbki od lat cieszą się przecież ogromną popularnością w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ kompozycja kapusty i mięs, którą znajdziesz w przepis na sarmale, jest naprawdę smaczna! Spróbujesz?

Na jaką okazję?

Niech podczas niedzielnego obiadu na stole pojawią się rumuńskie sarmale. Przyrządzenie dania zajmie Ci godzinę, a wszyscy domownicy docenią Twoje starania. Gołąbki możesz również zaserwować na przyjęciu. Ten klasyczny smak nigdy nie zawodzi!

Czy wiesz, że?

Gołąbki podawaj na ciepło. Nie wyschną w trakcie pieczenia, jeśli podlejesz je bulionem wołowym i przełożysz plastrami świeżych pomidorów. Okażą się smaczne także podgrzewane na drugi dzień. Zaserwuj je np. z kleksem kwaśnej śmietany albo z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. 

Dla urozmaicenia:

Mięso zmieszaj ze starannie przepłukanymi ziarnami ryżu. Wybierz dowolny jego rodzaj – biały, długoziarnisty czy jaśminowy. Farsz dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Aby sarmale wyszły idealnie, z liści kapusty przed zawinięciem wytnij zgrubiałe części. Staną się bardziej miękkie, jeśli sparzysz je gorącą wodą.