Sarmale - przepis na gołąbki po rumuńsku z kapusty | Przepisy.pl pixel

Sarmale

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1043 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

800 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżki

2 listków

4 ziarna

5 ziaren

1 szczypta

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszaj i smaż przez chwilę na patelni.

Krok 2

Przygotuj liście kapusty i wytnij z nich zgrubiałe części.

Krok 3

Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem. Wypłucz ryż, dołóż do mięsa i zmieszaj wszystko razem, doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu.

Krok 4

Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle w małe gołąbki.

Krok 5

Pokrój pomidory w plastry. Gołąbki ułóż w garnku, tworząc warstwy. Każdą warstwę przełóż plastrami pomidorów.

Krok 6

Przygotuj bulion z 1 litra wody i Bulionetek wołowych Knorr, następnie zalej nim gołąbki. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut do momentu, gdy ryż stanie się zupełnie miękki.

Krok 7

Gotowe sarmale podawaj ze śmietaną.

4

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Kliknęłam zaintrygowana nazwą potrawy, jest mi obca. To ciekawy pomysł na gołabki, ale w kiszonej kapuście. Ja zamieniłabym ryż na kaszę jaglaną, którą uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 15.12.2022

    TAK Mam podobny przepis, ale używam do niego prócz kapusty także kiszonych liści winorośli - to świetny patent z południowej Europy, który uzupełnia doskonale ten smak. Do tego zamiast śmietany daję domowy sos pomidorowo-paprykowy i mamy takie danie, że można oszaleć z zachwytu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Szost

    Lena Szost , 26.07.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cejmer

    Piotr Cejmer , 30.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sarmale  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sarmale Sarmale

Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone z kapusty oraz mięsnego farszu. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednim doborze dodatków do nadzienia. Sięgnij po mięso wołowo-wieprzowe, które smacznie skomponuje się z cebulą podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu. Spróbuj sarmale, a później podziel się opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Sarmale przepis będzie idealną pozycją w menu osób lubiących klasyczne połączenia smaków. Gołąbki od lat cieszą się przecież ogromną popularnością w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ kompozycja kapusty i mięs, którą znajdziesz w przepis na sarmale, jest naprawdę smaczna! Spróbujesz?

Na jaką okazję?

Niech podczas niedzielnego obiadu na stole pojawią się rumuńskie sarmale. Przyrządzenie dania zajmie Ci godzinę, a wszyscy domownicy docenią Twoje starania. Gołąbki możesz również zaserwować na przyjęciu. Ten klasyczny smak nigdy nie zawodzi!

Czy wiesz, że?

Gołąbki podawaj na ciepło. Nie wyschną w trakcie pieczenia, jeśli podlejesz je bulionem wołowym i przełożysz plastrami świeżych pomidorów. Okażą się smaczne także podgrzewane na drugi dzień. Zaserwuj je np. z kleksem kwaśnej śmietany albo z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. 

Dla urozmaicenia:

Mięso zmieszaj ze starannie przepłukanymi ziarnami ryżu. Wybierz dowolny jego rodzaj – biały, długoziarnisty czy jaśminowy. Farsz dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Aby sarmale wyszły idealnie, z liści kapusty przed zawinięciem wytnij zgrubiałe części. Staną się bardziej miękkie, jeśli sparzysz je gorącą wodą.