
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
800 gramów
100 gramów
2 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
0.5 łyżki
2 listków
4 ziarna
5 ziaren
1 szczypta
3 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszaj i smaż przez chwilę na patelni.
Krok 2
Przygotuj liście kapusty i wytnij z nich zgrubiałe części.
Krok 3
Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem. Wypłucz ryż, dołóż do mięsa i zmieszaj wszystko razem, doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu.
Krok 4
Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle w małe gołąbki.
Krok 5
Pokrój pomidory w plastry. Gołąbki ułóż w garnku, tworząc warstwy. Każdą warstwę przełóż plastrami pomidorów.
Krok 6
Przygotuj bulion z 1 litra wody i Bulionetek wołowych Knorr, następnie zalej nim gołąbki. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut do momentu, gdy ryż stanie się zupełnie miękki.
Krok 7
Gotowe sarmale podawaj ze śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sarmale
Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone z kapusty oraz mięsnego farszu. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednim doborze dodatków do nadzienia. Sięgnij po mięso wołowo-wieprzowe, które smacznie skomponuje się z cebulą podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu. Spróbuj sarmale, a później podziel się opinią w komentarzu!
Dla kogo?
Sarmale przepis będzie idealną pozycją w menu osób lubiących klasyczne połączenia smaków. Gołąbki od lat cieszą się przecież ogromną popularnością w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ kompozycja kapusty i mięs, którą znajdziesz w przepis na sarmale, jest naprawdę smaczna! Spróbujesz?
Na jaką okazję?
Niech podczas niedzielnego obiadu na stole pojawią się rumuńskie sarmale. Przyrządzenie dania zajmie Ci godzinę, a wszyscy domownicy docenią Twoje starania. Gołąbki możesz również zaserwować na przyjęciu. Ten klasyczny smak nigdy nie zawodzi!
Czy wiesz, że?
Gołąbki podawaj na ciepło. Nie wyschną w trakcie pieczenia, jeśli podlejesz je bulionem wołowym i przełożysz plastrami świeżych pomidorów. Okażą się smaczne także podgrzewane na drugi dzień. Zaserwuj je np. z kleksem kwaśnej śmietany albo z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Dla urozmaicenia:
Mięso zmieszaj ze starannie przepłukanymi ziarnami ryżu. Wybierz dowolny jego rodzaj – biały, długoziarnisty czy jaśminowy. Farsz dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Aby sarmale wyszły idealnie, z liści kapusty przed zawinięciem wytnij zgrubiałe części. Staną się bardziej miękkie, jeśli sparzysz je gorącą wodą.