Kurczak duszony w sosie - na patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Duszony kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w drobne kawałki.

Duszony kurczak - Krok 1

Krok 2

Sos sojowy wymieszaj z drobno pokrojoną dymką, pieprzem, cukrem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, łyżeczką oleju i 3 łyżkami wody. Dodaj przyprawę do kurczaka Knorr.

Duszony kurczak - Krok 2

Krok 3

Kurczaka włóż do przygotowanej marynaty, wymieszaj, odstaw na godzinę.

Duszony kurczak - Krok 3

Krok 4

Kawałki mięsa wyjmij, obsmaż na rozgrzanym oleju.

Duszony kurczak - Krok 4

Krok 5

Wlej 0,2 szklanki wody i duś około 30 minut. Dopraw solą.

Duszony kurczak - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony kurczakDuszony kurczak

Kurczaka pokrój w drobne kawałki.