
Składniki
600 gramów
10 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone strąki także przekrój na pół pod lekkim skosem. Cebule dymki pokrój w ósemki (szerokie cząstki), szczypior w dwucentymetrowe słupki. Zetrzyj kłącze imbiru.

Krok 2
Kurczaka delikatnie pokrój na duże kawałki, połącz z olejem sezamowym i skórką limonki, a następnie obficie oprósz przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub wok, podlewając delikatnie olejem roślinnym. Smaż chwilę, dodaj cebulę i grzyby i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając składniki.

Krok 4
Dodaj pędy bambusa, strąki groszku, pomidory i jeszcze raz zamieszaj składniki na patelni.

Krok 5
Podlej wszystko słodkim sosem sojowym, dodaj olej sezamowy, imbir i sok z limonki. Wszystko razem gotuj jeszcze 1 minutę. Kurczaka podawaj posypanego sezamem i szczypiorem.


Dobra rada:
Strąki zielonego groszku z powodzeniem zastąpisz fasolką szparagową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej