Składniki
600 gramów
10 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone strąki także przekrój na pół pod lekkim skosem. Cebule dymki pokrój w ósemki (szerokie cząstki), szczypior w dwucentymetrowe słupki. Zetrzyj kłącze imbiru.
Krok 2
Kurczaka delikatnie pokrój na duże kawałki, połącz z olejem sezamowym i skórką limonki, a następnie obficie oprósz przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub wok, podlewając delikatnie olejem roślinnym. Smaż chwilę, dodaj cebulę i grzyby i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając składniki.
Krok 4
Dodaj pędy bambusa, strąki groszku, pomidory i jeszcze raz zamieszaj składniki na patelni.
Krok 5
Podlej wszystko słodkim sosem sojowym, dodaj olej sezamowy, imbir i sok z limonki. Wszystko razem gotuj jeszcze 1 minutę. Kurczaka podawaj posypanego sezamem i szczypiorem.
Dobra rada:
Strąki zielonego groszku z powodzeniem zastąpisz fasolką szparagową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej