
Składniki
600 gramów
10 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone strąki także przekrój na pół pod lekkim skosem. Cebule dymki pokrój w ósemki (szerokie cząstki), szczypior w dwucentymetrowe słupki. Zetrzyj kłącze imbiru.

Krok 2
Kurczaka delikatnie pokrój na duże kawałki, połącz z olejem sezamowym i skórką limonki, a następnie obficie oprósz przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub wok, podlewając delikatnie olejem roślinnym. Smaż chwilę, dodaj cebulę i grzyby i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając składniki.

Krok 4
Dodaj pędy bambusa, strąki groszku, pomidory i jeszcze raz zamieszaj składniki na patelni.

Krok 5
Podlej wszystko słodkim sosem sojowym, dodaj olej sezamowy, imbir i sok z limonki. Wszystko razem gotuj jeszcze 1 minutę. Kurczaka podawaj posypanego sezamem i szczypiorem.


Dobra rada:
Strąki zielonego groszku z powodzeniem zastąpisz fasolką szparagową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej