Soczysty kurczak z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

10 gramów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone strąki także przekrój na pół pod lekkim skosem. Cebule dymki pokrój w ósemki (szerokie cząstki), szczypior w dwucentymetrowe słupki. Zetrzyj kłącze imbiru.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 1

Krok 2

Kurczaka delikatnie pokrój na duże kawałki, połącz z olejem sezamowym i skórką limonki, a następnie obficie oprósz przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 2

Krok 3

Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub wok, podlewając delikatnie olejem roślinnym. Smaż chwilę, dodaj cebulę i grzyby i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając składniki.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 3

Krok 4

Dodaj pędy bambusa, strąki groszku, pomidory i jeszcze raz zamieszaj składniki na patelni.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 4

Krok 5

Podlej wszystko słodkim sosem sojowym, dodaj olej sezamowy, imbir i sok z limonki. Wszystko razem gotuj jeszcze 1 minutę. Kurczaka podawaj posypanego sezamem i szczypiorem.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Strąki zielonego groszku z powodzeniem zastąpisz fasolką szparagową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelniSoczysty kurczak z patelni

Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone strąki także przekrój na pół pod lekkim skosem. Cebule dymki pokrój w ósemki (szerokie cząstki), szczypior w dwucentymetrowe słupki. Zetrzyj kłącze imbiru.