Soczysty kurczak z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

10 gramów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone strąki także przekrój na pół pod lekkim skosem. Cebule dymki pokrój w ósemki (szerokie cząstki), szczypior w dwucentymetrowe słupki. Zetrzyj kłącze imbiru.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 1

Krok 2

Kurczaka delikatnie pokrój na duże kawałki, połącz z olejem sezamowym i skórką limonki, a następnie obficie oprósz przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 2

Krok 3

Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub wok, podlewając delikatnie olejem roślinnym. Smaż chwilę, dodaj cebulę i grzyby i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając składniki.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 3

Krok 4

Dodaj pędy bambusa, strąki groszku, pomidory i jeszcze raz zamieszaj składniki na patelni.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 4

Krok 5

Podlej wszystko słodkim sosem sojowym, dodaj olej sezamowy, imbir i sok z limonki. Wszystko razem gotuj jeszcze 1 minutę. Kurczaka podawaj posypanego sezamem i szczypiorem.

Soczysty kurczak z patelni - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Strąki zielonego groszku z powodzeniem zastąpisz fasolką szparagową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelniSoczysty kurczak z patelni

Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone strąki także przekrój na pół pod lekkim skosem. Cebule dymki pokrój w ósemki (szerokie cząstki), szczypior w dwucentymetrowe słupki. Zetrzyj kłącze imbiru.